in

Zo maak je de mooiste maanfoto’s!

Het is vrijdag volle maan! Wil je die zo mooi mogelijk fotograferen? Lees in dit artikel wat de beste instellingen zijn en hoe je zelf ook aan de slag kunt vanuit je achtertuin.

Het stappenplan in het kort:

  • Gebruik een telelens
  • Stel een korte sluitertijd in
  • Gebruik een statief
  • Stel handmatig scherp
  • Gebruik de zelftimer

1. Gebruik een telelens

Gebruik voor het fotograferen van de maan de juiste lens. Met name de brandpuntsafstand is van belang, zeker als je de maan beeldvullend wilt fotograferen. Wil je dat, dan zal je toch op zijn minst met een 300mm tot 600mm moeten fotograferen. Ook is het eventueel mogelijk om extenders te gebruiken om je beeld meer te zoomen als je niet zo dichtbij kunt komen. Natuurlijk kun je – als je sensor genoeg resolutie levert – ook kiezen voor een kortere brandpuntsafstand en je beelden achteraf bijsnijden zodat de maan toch beeldvullend op de foto staat.

Foto: Canipel · ISO 400 · ƒ/18 · 1/200s · 400mm

2. Stel een korte sluitertijd in

Het licht dat van de zon op de maan schijnt is nog best wel fel, daarom hoef je voor het fotograferen van de maan geen hele lange sluitertijden te gebruiken. Daarbij draaien de aarde en de maan, dus bij een lange sluitertijd zou je bewegingsonscherpte krijgen. Een sluitertijd van 1/100e of 1/200e is voor het fotograferen van de maan een goed uitgangspunt.

Ook is het niet nodig om je diafragma zo open mogelijk te zetten. Immers zie je op deze afstand weinig van de scherptediepte. Het slimste is om je diafragma iets dicht te knijpen, omdat deze dan het scherpste resultaat levert. F/6.0 of F/8.0 is een geschikte instelling voor het fotograferen van de maan.

Als laatste kun je, afhankelijk van de hoeveelheid licht, de ISO-waarde aanpassen. Begin hierbij laag, met een ISO-waarde van 100, en dan kun je het altijd nog omhoog schroeven. Bekijk na een aantal test-foto’s ook het histogram. De hoeveelheid licht die van de maan wordt weerkaatst is nog best fel, en daardoor kan de maan snel overbelicht raken, zeker bij een volle maan.

Foto: Erik1234 · ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/640s · 600mm

3. Gebruik een statief

Doordat je gebruik maakt van relatief snelle sluitertijden, is het niet onmogelijk om de maan uit de hand te fotograferen. Maar door het gebruik van een lange telelens kun je vaak het makkelijkst wel een statief gebruiken. De kleinste trilling kan al zorgen voor onscherpte in je foto’s, wat je natuurlijk niet wilt. Kies daarom voor een zo stabiel mogelijke ondergrond voor je camera. Geen statief bij de hand? Probeer je camera op een andere manier goed stil te houden. Leg het eventueel op een pittenzak voor meer stabiliteit.

Foto: Corne102 · EXIF onbekend

4. Stel handmatig scherp

Je kunt bij het fotograferen van de maan het makkelijkst handmatig scherpstellen. Handig is om bij het scherpstellen je camera op live-view te zetten. Bij de meeste camera’s is het in de live-viewstand mogelijk om in te zoomen op het scherm. Op deze manier kun je erg nauwkeurig bepalen waar je precies op wil scherpstellen.

Ben je nog op zoek naar interessante locaties om de volle maan te fotograferen? In dit artikel geven we je 5 fotolocaties!

Foto: avandalfsen · ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/500s · 600mm

5. Gebruik de zelftimer

Om zo veel mogelijk bewegingsonscherpte te voorkomen in je foto, is het het beste om je camera op zelfontspanner in te stellen voor het maken van de foto. Zet de timer bijvoorbeeld op 5 seconden, zodat je de camera zelf niet aan hoeft te raken op het moment dat de foto gemaakt wordt. Zo voorkom je weer trillingen die je foto onscherp kan maken. Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van een afstandsbediening of draadontspanner.

Meer tips voor het fotograferen van de maan? Bekijk deze video:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 4 2022 is uit!

Meld je nu aan voor de Photoshop voor Fotografen livestream!