in

Werken met Photoshop: een schilderij in één minuut

De nieuwe ‘neurale’ filters van Photoshop bieden ongekende mogelijkheden dankzij kunstmatige intelligentie. En het wordt helemaal leuk als je ze gebruikt voor een klusje waar ze helemaal niet voor bedoeld zijn …

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Fotoherstel

De Neural Filters van Photoshop werken op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Een van die filters is Fotoherstel, bedoeld om oude beschadigde foto’s te herstellen. Dat werkt redelijk goed, maar het is misschien nog wel leuker om dit filter eens uit te proberen op een foto die helemaal niet hersteld hoeft te worden. Dan blijkt dat dit filter een onverwacht schilderachtig effect aan je foto’s geeft. Soms wordt de foto ook bijna zwart-wit, maar niet altijd. Kies Filter, Neural Filters, Fotoherstel (misschien moet je het eerst nog even downloaden). Zet beide bovenste schuifjes op de maximale waarde, en kies bij Uitvoer voor Nieuwe laag. Zo kun je straks altijd het effect nog aanpassen via Laagmasker toevoegen of met een lagere Dekking van de laag. Druk nog niet op OK, want we gaan nog een tweede filter toevoegen!

Wil je meer zien van de optie Fotoherstel? Bekijk dan hier onze Photoshop livestream!

Het filter Fotoherstel is uiteraard bedoeld om verweerde oude foto’s te herstellen, maar het geeft ook een onverwacht schilderachtig effect aan gewone foto’s.

Stijloverdracht

Zet nu ook het neurale filter Stijloverdracht aan. Hiermee kun je een foto omzetten in de herkenbare stijl van een bekende schilder. Ik koos voor een stijl die me een beetje van Vincent van Gogh deed denken (misschien was dat ook wel de bedoeling). De standaardwaarden zijn veel te overdreven voor ons doel, dus zet de regelaar Sterkte terug naar 20 en verstel ook de regelaar Stijldekking naar ongeveer die waarde. De Stijldekking is net zoiets als de Dekking van een laag: je zorgt ervoor dat de oorspronkelijke foto weer deels doorschijnt, zodat het effect daarmee als het ware wordt vermengd. Zo vond ik het wel fraai, dus nu kunnen we daadwerkelijk op OK drukken.

Ben je helemaal enthousiast over de Neural Filters van Photoshop? In dit artikel laten we nog een aantal toffe Neural Filters zien.

Door ook Stijloverdracht aan te zetten, met vrij lage waarden voor Sterkte en Stijldekking, krijgt de foto een mooi extra effect en begint het beeld op een schilderij te lijken.

Overvloeimodus en structuur

Omdat het neurale filter de kleuren soms vrijwel in zwart-wit omzet en soms weer niet, zetten we de Overvloeimodus van de nieuwe laag op Lichtsterkte. Photoshop gebruikt dan de kleur van de originele laag eronder, en dan maakt het dus niet meer uit wat het filter deed. Ga je de foto op canvas printen, dan ben je nu klaar. Ga je hem niet afdrukken, dan kun je in de foto zelf nog een canvasstructuur aanbrengen. Ga naar Filter, Filtergalerie, Structuur, Structuurmaker, kies achter Structuur voor Canvas en zet de schuifjes zo dat er een mooie structuur ontstaat. De exacte waarden hangen sterk af van de pixelgrootte van de foto, dus de waarden die hier worden gebruikt, zijn alleen bedoeld als indicatie.

Wil je meer leren over overvloeimodi in Photoshop? In dit artikel leggen we uit hoe ze werken!

Zet de Overvloeimodus van de nieuwe laag op Lichtsterkte om de originele kleur terug te krijgen. Ga je de foto niet echt op canvas afdrukken, dan kun je dit simuleren met het filter Structuurmaker.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 2 van de Quickstart uit Zoom editie 3 2023 over bewerken in Photoshop. Lees ook het eerste deel van het artikel, waarin we een portretfoto retoucheren met behulp van Neural Filters.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 3 2023 is uit!

Je eigen fotografiebedrijf, waar begin je?