in

Je eigen fotografiebedrijf, waar begin je?

Het is voor veel hobbyfotografen de droom om ooit geld te kunnen verdienen met hun fotografie. De stap naar een eigen fotografiebedrijf, is echter best een flinke. Om je te helpen deze stap te maken, hebben we een reeks artikelen voor je samengesteld, waarin we je alles vertellen over het beginnen van je eigen fotografiebedrijf. In dit eerste artikel, geven we je wat algemene tips om mee te beginnen.

Je hebt de keuze gemaakt: je wilt een eigen fotografiebedrijf beginnen, maar waar begin je dan en waar moet je op letten? In dit artikel proberen we daar kort antwoord voor je op te geven. Zo kun jij alvast aan de slag met de eerste stappen van je fotografiebedrijf.

Meer leren over professionele fotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Professioneel fotograaf worden!

Start met een plan

Goed, je hebt dus besloten dat je een fotografiebedrijf wilt beginnen, dat is natuurlijk stap één. Stap twee is het maken van een plan. Zonder plan is de kans immers groot dat je al snel geen idee meer hebt hoe je het aan moet pakken. Maak een actieplan waarin je beschrijft op wat voor fotografie je je gaat richten, welke stappen je de komende tijd gaat nemen en welke doelen je in de eerste periode wilt bereiken. Draai hier niet te ver in door. Natuurlijk is het goed om een stevig plan neer te zetten, maar als je pas aan de slag wilt als iets helemaal perfect is, komt je bedrijf waarschijnlijk nooit van de grond. 

Leg de naam voor je fotografiebedrijf en domeinnaam vast

De volgende stap is het bedenken van een naam voor je fotografiebedrijf. Dat kan van alles zijn. Je kunt simpelweg je eigen naam gebruiken, of je kunt aan de slag met een creatieve naam. Wat je ook kiest, het is slim om hier al goed over na te denken voordat je naar de KvK gaat, daar moet je de naam immers echt vastleggen.

Ook je domeinnaam is slim om alvast vast te leggen. Deze moet je kopen, dat kan bij verschillende websites. Het is slim om dit ook te doen voordat je naar de KvK gaat. Zo voorkom je dat marketeers zien dat jij je hebt ingeschreven, waarna ze jouw domeinnaam kopen om deze vervolgens voor een hogere prijs aan je door te verkopen. 

fotografiebedrijf

Je fotografiebedrijf aanmelden bij de KvK

Je bedrijf is natuurlijk pas echt officieel, als je staat ingeschreven bij de KvK. Wil je het toch liever bij een bijverdienste houden, dan hoef je je niet in te schrijven bij de KvK. Je kunt jouw inkomsten dan opgeven bij overige inkomsten in je jaaraangifte. Voor een echt bedrijf heb je echter een KvK nummer nodig. Een bijkomstig voordeel hiervan is dat mensen je veel serieuzer nemen als je een KvK nummer hebt.

Een goede administratie voor je fotografiebedrijf

Begin je je eigen fotografiebedrijf, dan is de administratie waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het wel een enorm belangrijk onderdeel van je bedrijf en kun je het niet zomaar overslaan. Een goede administratie zorgt ervoor dat kunt zien hoeveel je verdient en dat je zonder problemen aangifte kunt doen. Daarbij ben je verplicht om zaken zoals facturen en bonnetjes minimaal zeven jaar te bewaren. De administratie hoeft niet moeilijk te zijn, maar als je er weinig verstand van hebt, kan het toch een flinke puzzel worden. Aarzel dan ook niet om iemand om hulp te vragen.

Lees ook:

  • Hoe zet je de stap tot professioneel fotograaf?
  • 6 Tips om een professioneel fotograaf te worden
  • Wat je moet weten als je de stap van hobbyist naar professioneel fotograaf wilt maken


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop: een schilderij in één minuut

Photoshop in de browser: dit is Photoshop Web