in

Werken met green screen en Photoshop

Door iets of iemand te fotograferen voor een green screen oftewel groene achtergrond, kun je makkelijk de achtergrond vervangen. Henk van Essen legt uit hoe je dit doet met Photoshop.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

Werken met een groen achtergrond, of green screen, laat je eenvoudig elke achtergrond in je foto gebruiken die je maar wilt. In deel 1 heb ik gebruik gemaakt van Gimp. In deel 2 laat ik zien hoe je dit op eenvoudige wijze kan doen in Photoshop CC 2015.

eindresultaat

Green screen kan je voor vele doeleinden gebruiken. In mijn vorige blog heb ik laten zien hoe dat werkte met een poppetje. Nu zal ik een model gebruiken waar ook de reflectie op kleding te zien is. Ook dit zal ik proberen uit te leggen hoe je dat nu behoorlijk goed kan wegwerken.

Mijn achtergrond is nu niet van papier maar van doek. Ik gebruik een doek van drie bij zeven meter. Voor dit moment heb ik geen extra licht gebruikt, er is al veel schaduw en zon. Dit heb ik bewust gedaan om te laten zien dat het ook dan mogelijk is om met een green screen te werken. Zoals je op de foto ziet, hangt het doek ook slordig met veel vouwen en kreukels. Dit is een uitdaging om tot een goed resultaat te komen.

Open de green screen foto en een mooie achtergrond waarop je het model wilt plaatsen.

Neem de foto die bewerkt moet worden in beeld. Haal het slotje van de laag af ga naar selecteren (select) —— kleurbereik (color range)

Hier kan je met de Overeenkomst (Fuzziness) wat gaan schuiven. Om goed te kunnen zien wat je doet zet je de selectievoorvetoning (selection preview) op grijswaarden. Met het pipetje met het plusje kan je de restende zwarte plekjes rond het figuur wegwerken. Eenmaal tevreden dan op OK klikken.

Nu ga je de Alt knop indrukken en dan op vectormasker toevoegen om een zwarte laag masker te krijgen moet je Alt indrukken of in Menu naar Laag – laagmasker-verbergen


Maak nu een nieuwe laag aan (ook dat kan weer op verschillende manieren) en zorg ervoor dat de laag onder de eerste laag komt. Deze laag gaan we vullen met 50% grijs. Bewerken (Edit) —– vullen (fill) en vul dan met 50% grijs en klik op OK.

Selecteer nu de eerste laag en klik op Laagmaskerminiatuur (Layermask). Klik nu op penseel en ga dan over de resterende oneffenheden heen buiten het beeld wat je uiteindelijk wilt hebben. Formaat van penseel kan je boven in het scherm zien en tevens instellen.

Nu zie je nog steeds groene plekken of randen om – of in het model . Om deze nu eenvoudig weg te werken doe je het volgende. Klik in menu balk op Venster en zorg ervoor dat Aanpassingen aanstaat. Dan zoek je kleurtoon/ verzadiging (hue/saturation) op en klik daarop.

Maar het beste is om meteen het beeld te bewerken en dat doe je door te klikken op uitsnijden naar laag (clipping mask)

Omdat we nu met een groen scherm werken zet je de kleurtoon op groene tinten. De verzadiging zet je dan op -100. Door op het oogje te klikken en ingedrukt houden kan je precies zien wat je doet. De kleur in de kleding of huid zal enigszins nog wat groen reflecteren.

Je kan dit ook nog weg krijgen door kleurtoon geel de verzadiging naar beneden te halen maar houdt daarbij wel in de gaten dat je dat niet te ver doet. Als je goed kijkt zit er nog een rand om het model dat storend kan zijn.

Klik op laagmaskerminiatuur ga dan naar filter in menubalk en ga naar overige en klik op minimaal. Schuif maar naar een hogere waarde en dan weer terug dan zie je precies wat het doet. Ik zet deze radius meestal op 2.

Je kan dan nog wat oneffenheden zien bij het inzoomen. Dit is ook weer op te lossen door weer naar filter te gaan dan vervagen —Gaussiaans vervagen. Deze radius op 1 is alwel voldoende .

Nu hebben we het model helemaal vrij van de green screen. We kunnen het model plaatsen op een andere achtergrond. Selecteer de eerste twee lagen en neem vervolgens het verplaatstool en sleep het model naar de tabblad waar de andere achtergrond staat. En laat de muis pas los als de andere foto in beeld komt. En het nieuwe beeld is gecreëerd. Misschien moet de grote nog worden aangepast maar dat behoeft (denk ik) geen uitleg.

Schaduw

Eigenlijk is het nu klaar, maar ik denk dan meteen, dat er dan een opmerking komt van dat het niet realistisch lijkt. Daar kan je natuurlijk zelf heel creatief mee omgaan. Een voorbeeld dat ik nog kan geven is het maken van een schaduw van het model. Dat is niet echt lastig, Maar kijk als voorbeeld naar schaduwen van de mensen of gebouwen die al op de foto staan anders lijkt het nog onwerkelijk.

Dupliceer de -achtergrond kopieren-
Ga op laag -achtergrond kopieren 2- staan.
Rechtsklik op laag masker miniatuur klik op nieuw laagmasker toevoegen (Apply Layer Mask).

Dupliceer deze laag en selecteer laag 2
Klik in menu op bewerken (edit) vrije transformatie (free transform)
en laat het beeld ongeveer ter grote van een schaduw zijn van een realistisch moment van het tijdstip dat de foto is gemaakt.

En klik op Enter. Druk op CMD en ga naar de laagminiatuur waar je in wilt gaan werken en klik op deze laag. Het tweede model wordt dan geselecteerd. Ga dan naar Bewerken (Edit) en klik op vullen en zwart. Zwart zal nu erg scherp zijn en niet realistisch dus ga je naar Filter en Gaussiaans vervagen. En zet de waarde op ongeveer 10. Ga nu naar lagen en maak alles 1 laag zodat je de foto kan opslaan en gebruiken.

Is het geheel niet duidelijk dan hoor ik het graag.
Heel veel succes.

Henk van Essen

Ik ben Henk van Essen en mijn leeftijd is alweer 51 jaar. Achter de camera staan en veel foto’s nemen is voor mij nergens meer aan denken, ontspannen, gelukkig zijn en nog veel meer van dit. Op mijn zestiende kocht ik mijn eerste compactcamera en na een fotografiepauze heb ik de laatste jaren het fotograferen weer opgepakt. Ik krijg regelmaat opdrachten waar ik met veel passie aan het werk ga. Op bijna aller gebied ben ik bezig met fotografie. Wat er in de toekomst gaat gebeuren weet ik niet. Maar één ding weet ik zeker, stoppen met fotografie gaat niet meer gebeuren. 

www.fotovanessen.nl / www.facebook.com/fotovanessen / @fotovanessen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 rustige natuurgebieden in Nederland

Verbeter je wildlife-fotografie: drie tips