in

Waarom je niet zomaar een gratis fotoklusje moet doen


25 april 2017, 10:00

Het is een vraag die veel hobbyisten en professionele fotografen regelmatig te horen krijgen: “Hé, jij maakt toch zulke mooie foto’s? Zou je niet eens een keer voor mij wat foto’s kunnen maken?” Wat verder in het gesprek komt er dan naar voren dat er geen budget beschikbaar is. Waarom moet je dat soort gratis klussen weigeren? We geven je een aantal belangrijke redenen.

Verwachtingen voor later

De meest logische reden om geen gratis klussen te doen, is dat je verkeerde verwachtingen creëert. Mocht jouw werk in de smaak vallen en dezelfde opdrachtgever klopt nog een keer bij jou aan, dan is het vaak lastig om een reëel bedrag te vragen voor je werk. De vorige keer deed je het immers gratis! Ben je nog relatief onervaren, vraag dan minstens een bedrag dat al je kosten dekt en bovendien voor jouw gevoel eer doet aan jouw kwaliteit.

carla34

Eerlijk zijn naar andere klanten en collega’s

Ook naar andere klanten toe, is het oneerlijk om gratis werk te verrichten. Een vriendendienst klinkt heel vriendelijk, maar dat is het niet als een ander daar de volle mep voor moet betalen. Door gratis te werken creëer je bovendien ook oneerlijke concurrentie ten opzichte van je collega’s. Zij werken wellicht fulltime als fotograaf en kunnen het zich waarschijnlijk niet veroorloven om gratis of zeer goedkope opdrachten te verrichten.

Onder je niveau werken

Een groot risico dat schuilt achter onderbetaalde of gratis opdrachten, is dat je er vanzelfsprekend ook minder tijd en moeite insteekt. Het resultaat is dan niet zo goed als het in feite had kunnen zijn. Toch verbind je wel je naam aan dit project, waardoor andere opdrachtgevers wellicht minder positief over jouw werk als fotograaf gaan denken.

Je tijd is kostbaar

Wanneer je wel je best doet voor een gratis opdracht, dan is er weer een ander risico. De klus kost vaak meer tijd dan je op voorhand hebt ingeschat. Je fotoshoot duurt langer, de wensen van de opdrachtgever zijn veranderd en er zijn nog ‘een paar’ extra aanpassingen nodig. Alle tijd die je investeert in een gratis opdracht, had je in feite ook kunnen investeren in een betaalde klus of in je privéleven. Onderschat niet hoe belangrijk en kostbaar jouw tijd is. Een ‘klein gratis klusje’ loopt al snel uit tot flink wat uren werk.

jl1974

Wil je nu eindelijk echt geld gaan verdienen met je foto’s? In deze blog legt fotograaf Robert van Ginkel je uit hoe je dit moet aanpakken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips om toeristen op je foto te vermijden

Fotofair 2017 – Wat kun je allemaal verwachten?