in

Waarom iedere landschapsfotograaf de hyperfocale afstand moet kennen

 

 


1 december 2020, 12:07

De hyperfocale afstand is de scherpstelafstand die voor een bepaald brandpunt en diafragma de maximale scherptediepte oplevert. Zo belangrijk in landschapsfotografie!

 

Maximale scherptediepte (zoveel mogelijk scherp) bij je gekozen diafragma krijg je als je scherpstelt op de hyperfocale afstand. Dat is de scherpstelafstand die voor een bepaald brandpunt en diafragma de maximale scherptediepte oplevert. Stel je op die afstand scherp, dan wordt alles van de helft van die afstand tot aan oneindig scherp weergegeven.

Voor:

Na:

De scherptediepte loopt van ongeveer halverwege de gekozen scherpstelafstand tot in het oneindige. Die scherpstelafstand kun je het beste handmatig instellen. Sowieso is dat nauwkeuriger, maar je wilt ook niet dat bij het indrukken van de ontspanknop de camera opnieuw probeert scherp te stellen. Zet je camera of lens dus op manuele scherpstelling.

Eenmaal ingesteld kan de scherpstelling onveranderd blijven, zolang je diafragma en brandpuntsafstand niet te veel wijzigen tijdens je fotosessie. De hyperfocale afstand varieert namelijk met het gekozen diafragma, de brandpuntsafstand van je lens en de grootte van je sensor. Op www.dofmaster.com kun je de hyperfocale afstand berekenen en je zou een gelamineerd papiertje met een tabel in je fototas kunnen stoppen. Als je meer zoomlenzen gebruikt, wordt dat echter een flinke tabel.

Gelukkig zijn er verschillende (gratis) apps beschikbaar voor op je smartphone, zoals:

DOF calculator voor Google Play

Simple DOF calculator voor Apple iTunes

Je voert je model camera in, het gebruikte brandpunt en het ingestelde diafragma en de app vertelt je op de centimeter nauwkeurig wat de hyperfocale afstand is. Op den duur word je er handig in en ken je de hyperfocale afstand bij veelgebruikte brandpuntsafstanden (het diafragma zal bijna altijd op of rond F 16 liggen) uit je hoofd.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Landschapsfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het maken van de perfecte landschapsfoto, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:

 

  • De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto’s te maken

 

 

  • Specifieke tips voor verschillende landschappen

 

  • De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Bekijk hier de volledige Cursus Landschapsfotografie.

Bekijk ook deze video over de hyperfocale afstand:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen met oude lenzen, wat moet je kopen?

Hoe zet je de stap tot professioneel fotograaf?