in

Waarom iedere fotograaf een reportageflitser zou moeten hebben


22 september 2019, 07:57

Flitsen geeft je veel nieuwe mogelijkheden om je fotografie naar een ander of een hoger plan te tillen. De ingebouwde flitser in je camera is helaas niet heel krachtig. Gelukkig zijn er veel relatief betaalbare reportageflitsers te koop. Waarom zou je zo’n flitser in je fototas moeten hebben zitten?

Een reportageflitser is een ‘losse’ flitser die je bovenop de flitsschoen van je camera plaatst. Zo’n flitser heeft een aantal grote voordelen tegenover de ingebouwde flitser in je camera. Hierbij vijf redenen waarom iedere fotograaf zo’n reportageflitser in zijn of haar fototas zou moeten hebben zitten.

Kracht en afstand

Ten eerste: een externe flitser is veel krachtiger dan de ingebouwde flitser in je camera. Dichtbij geeft die flitser vaak nog wel (beperkt) effect, maar als je onderwerp verder dan een paar meter weg staat is het flitslicht qua effect vaak te verwaarlozen. Een externe flitser heeft veel meer kracht aan boord, waardoor je hem ook voor flitswerk een grotere afstand kunt gebruiken.

Bouncen

Het licht uit een ingebouwde flitser kun je vaak niet tot nauwelijks ‘vormen’. Licht uit een externe flitser kun je vaak richten, verspreiden, bundelen of versterken door middel van accessoires. Door de draai- en kantelbare flitskop is een reportageflitser ook zonder accessoires al heel erg veelzijdig. Door de kop richting een witte muur of een wit plafond te draaien kun je het licht laten ‘bouncen’, waardoor het indirect op je onderwerp valt. Indirect licht is vaak veel mooier, egaler en zachter waardoor zo’n foto er meteen honderd keer beter uitziet.

Controle

Doordat je een reportageflitser vaak redelijk uitgebreid in kunt stellen heb je veel meer controle over je flitslicht dan je met de ingebouwde flitser in je camera zou hebben. Je kunt extra kracht toevoegen als dat nodig (of gewoon fraai) is, maar je kunt hem ook ‘dimmen’ als je een subtieler effect zoekt. Daarnaast kun je hem natuurlijk ook automatisch zijn werk laten doen, gebaseerd op instellingen die de flitser via TTL tot zich krijgt. Ook dan gebruik je flitslicht dat compleet op jouw specifieke situatie en instellingen is ingesteld.

Veelzijdigheid

In tegenstelling tot veel (professionele) flits-sets is een reportageflitser compact en eenvoudig mee te nemen. Installatie en gebruik zijn vaak ook niet heel erg ingewikkeld. Kortom: een reportageflitser is eenvoudig in gebruik, licht en compact en geeft je desondanks toch een flinke portie kracht en veelzijdigheid.

Gebruik los van camera

Het fijne van reportageflitsers is dat je ze ook los van de camera kunt gebruiken. Bij gebruik op de camera heb je via het gebruik van de draai- en kantelbare kop en eventuele accessoires al enorm veel mogelijkheden, maar los van de camera is zo’n reportageflitser pas echt veelzijdig. Doordat je zo’n flitser van afstand aan kunt sturen (via een extra zender of via slave-functie) kun je heel erg bijzondere foto’s maken. Dat aansturen kan vaak vanaf een flinke afstand, waardoor je bijvoorbeeld een persoon kunt verlichten door de flitser ergens achter een boom te verstoppen. Creatieve mogelijkheden te over!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo fotografeer je een landschap met filters

Zwart-wit met een kleurelement in Photoshop