in

Waarom het aantal kliks van je camera belangrijk is


11 maart 2020, 13:26

Stel je wilt een tweedehands spiegelreflexcamera of systeemcamera kopen, dan is het belangrijk dat je kijkt naar het aantal kliks dat die camera heeft gemaakt. Je camera heeft namelijk een maximaal aantal kliks, ga je over dat aantal kliks, dan kan je sluiter kapot gaan.

Heel simpel gezegd is het aantal kliks van je camera, ook het aantal foto’s dat je camera heeft gemaakt. Iets technischer: één klik is het één keer openen en sluiten van de sluiter. Het aantal kliks staat dus niet gelijk aan het bestandsnaamnummer, die kun je namelijk zelf weer naar nul zetten, of die gaat vanzelf weer naar nul na het getal 9999. Je kunt een bestandsnaam ook in de camera aanpassen en er bijvoorbeeld je initialen voor zetten.


Foto: Hester-Goeman

Hoeveel kliks je camera kan maken

Het verschilt per camera hoeveel kliks er gemaakt kunnen worden. Over het algemeen is het vaak zo dat een budget camera zo’n 40.000 tot 80.000 kliks kan maken. Een semi-professionele camera kan er zo’n 100.000 tot 150.000 maken en een professionele camera kan er zo’n 150.000 tot soms wel 400.000 maken. Het is lastig om erachter te komen hoeveel kliks je camera precies kan maken en zoals je ziet lopen deze getallen dan ook enorm uiteen.


Foto: Blunder

Hoeveel kliks heb je dan nu

Het aantal kliks van je camera is heel makkelijk te meten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de makkelijkste is via Camerashuttercount. Op deze website kun je een foto uploaden en de website leest dan aan de data van die foto af hoeveel foto’s je camera al gemaakt heeft. De website slaat je foto’s niet op. Het is wel belangrijk dat je een onbewerkte foto upload en liefst een RAW, dat werkt het beste.

Camerashuttercount werkt echter niet altijd, dan kun je Picmeta proberen. Dit is een gratis te downloaden programma dat alle metagegevens van je foto’s inzichtelijk maakt. Het programma geeft een grote hoeveelheid data in het menu. Om bij die data te komen klik je op een recent gemaakte foto en kies je rechtsboven voor ‘exif’. Daarna scroll je naar onderen tot je het cameramerk tegenkomt. Onder het kopje ‘image count’ vind je vervolgens het aantal gemaakte foto’s door jouw camera.


Beeld: Camerashuttercount

Wat als je te veel kliks hebt gemaakt

Als je het deurtje van je keukenkast iedere dag een hoop keren open en dicht doet, verslijt dat ook en valt het uiteindelijk naar beneden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je sluiter. Je sluiter is een mechanisme met bewegende delen dat dus kan verslijten. Als je sluiter kapot gaat ontstaat er een zwarte vlek op je foto’s of worden je foto’s helemaal zwart.

Een kapotte sluiter kun je in feite laten repareren, maar het is natuurlijk maar de vraag of je dat wil. Dat hangt er helemaal van af hoe lang je de camera al hebt en of je denkt dat het nog de moeite waard is.


Foto: timonzintel

Geen garantie

Een sluiter gaat niet altijd kapot na de aangegeven hoeveelheid kliks. Soms gaat de sluiter veel langer mee, of juist niet. De cijfers zijn geen garantie. Dus als je je camera een week geleden nieuw hebt gekocht en je hebt er nog maar een paar honderd foto’s mee gemaakt, kan het nog steeds zo zijn dat je sluiter kapot gaat. Een camera kan altijd kapot gaan, maar als je camera vroeg kapot gaat valt dat waarschijnlijk nog wel onder de garantie.


Foto: Carla34

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 tips voor het fotograferen van het noorderlicht

Nieuwe Zoom Academy cursus Kleur & Contrast online