in

Verscherpen en ruis verwijderen doe je met deze slimme manier in Lightroom!

In het paneel Details draait het de verscherping van je afbeeldingen en eventueel het verwijderen van ruis.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023! 

Verscherpen

Voordat je een verscherping toepast, kun je het beste inzoomen op je beeld. Zo zie je beter wat er gebeurt als je aan de schuiven trekt. Ook kun je gebruikmaken van de loepweergave. In het paneel Details zie je een detailweergave van een klein stukje van je totale beeld. Wellicht zie je daar aanvankelijk een stukje van de foto dat helemaal niet relevant is. Je kunt de loep daarom verplaatsen. Naast de detailweergave in het paneel Details, waarin je dus een stukje van je foto ziet, zie je links een soort vierkantje. Klik dat aan en klik vervolgens op dat deel van je foto waarop je wilt inzoomen. In de loepweergave krijg je nu in beeld wat je zojuist hebt aangeklikt. Je kunt dus beter zien wat het effect van je verscherping is dankzij de loepweergave.

In de loepweergave in het paneel Details zie je een klein stukje van je foto op ware grootte.

Het daadwerkelijke verscherpen in Lightroom is eenvoudig. Je hebt hiervoor een aantal schuifregelaars tot je beschikking. Maar verscherpen is een vak! We verscherpen niet de gehele afbeelding, maar alleen het noodzakelijke. En dat kán door te werken met de schuifregelaar Masker. Bij die regelaar begint eigenlijk ons verscherpingsproces. Alle andere schuifjes doen even niet ter zake.

Het nut van de regelaar Masker is niet meteen duidelijk. Verstel deze maar eens naar andere waarden. Op het eerste gezicht lijkt er niets te gebeuren. De schuif Masker begint pas te leven als je de Alt-toets (Mac: Option-toets) ingedrukt houdt en tegelijkertijd op het schuifje klikt. Je afbeelding wordt helemaal wit. Als je die Alt-toets ingedrukt blijft houden, en tegelijkertijd de schuifregelaar Masker naar rechts beweegt, zie je dat ook zwarte delen zichtbaar worden. En met behulp van deze combinatie van ingedrukte Alt-toets en de schuif bij Masker kun je exact bepalen wat je wél en wat je níét wilt verscherpen. Alles wat je wit laat in je masker, wordt uiteindelijk verscherpt. Alles wat zwart wordt, wordt niet verscherpt. Vaak is het verscherpen van randen en hoofdonderwerpen al meer dan voldoende. Stel je masker dus zo in dat alleen je onderwerp nog wit blijft.

Bij een juist ingesteld masker is alleen nog het onderwerp wit.

Nu kun je de Alt- of Option-toets loslaten en is je masker aangebracht. Je kunt nu de daadwerkelijke verscherping toepassen met de overige drie beschikbare schuiven: Hoeveel, Straal en Details. Met Hoeveel bepaal je de hoeveelheid verscherping, zoals de naam al doet vermoeden. We geven hiermee de dosis verscherping aan. Met Straal kun je aangeven hoe breed het effect moet worden doorgetrokken naar aangrenzende pixels. Houd je een beetje in, want hoe groter die straal, hoe meer kans op lelijke artefacten. Meestal houden we de waarde laag, pakweg van 1,0 tot 1,4. Het schuifje achter Details bepaalt hoe scherp de randen worden. De standaardwaarde 25 vormt een goed uitgangspunt, maar bij bijvoorbeeld landschapsfoto’s met veel kleine details wil je misschien een wat hogere waarde. Van deze drie schuiven zal Hoeveel het sterkste effect hebben, waarna je met Straal en Details een verfijning aanbrengt.

Met de overige schuiven brengen we de daadwerkelijke verscherping aan.

Ruisreductie

Ook eventuele ruis kunnen we in dit paneel Details aanpakken. Hiervoor zie je onder in het paneel het deelvenster Ruisreductie.

Ruis treedt op bij hogere iso-waarden of langere sluitertijden. In Lightroom kun je twee soorten ruis onder handen nemen: luminantieruis en kleurruis. Luminantieruis is de ruis waarbij je foto lichtere en donkere stipjes vertoont. Deze ruis verwijder je met de schuif Luminantie. Met de schuifregelaars Details en Contrast kun je finetunen. Kijk uit met het weghalen van ruis. Haal je te veel ruis weg, dan haal je ook de details uit je foto’s, en lijkt alles wat ‘plasticachtig’ te worden.

Kleurruis is de andere veelvoorkomende vorm van ruis. Deze geeft gekleurde stipjes die opvallend afwijken van de omgeving. Deze kleurruis verwijder je met de schuif bij Kleurtint. Met de regelaars Details en Vloeiendheid direct daaronder pas je weer een finetuning toe.

Onder in het paneel Details vind je het deelvenster Ruisreductie.

Pro-tip

Heb jij een foto met veel ruis, en wil je deze foto ook verscherpen? Werk dan in de juiste volgorde door eerst de ruis te minimaliseren. Pas nadat je dat gedaan hebt, stel je het masker in voor de verscherping. En wanneer je dat masker naar wens hebt ingesteld, pas je daarna de daadwerkelijke verscherping toe op het deel van de foto dat je hebt ingesteld.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Met dit stappenplan maak jij de mooiste foto’s van de sterrenhemel

Sterrensporen fotograferen doe je zo!