in

Verfijnde selecties: makkelijk een selectie aanpassen in Lightroom

Zoals je hebt gemerkt, zijn de mogelijkheden voor het maken van selecties en maskers ongekend uitgebreid. Je kunt er simpelweg alle kanten mee op, van eenvoudig met één knopdruk een lucht of onderwerp selecteren via de traditionele selectiegereedschappen tot het nóg verfijndere werk met diepte-, luminantie- en kleurmaskers.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023! 

Lightroom zou Lightroom niet zijn als je niet een stap verder kon gaan. Zo kun je ook selecties combineren. Dat wil zeggen dat je een bepaalde selectie kunt ontdoen van ongewenste elementen of juist extra elementen aan die selectie kunt toevoegen. Dat klinkt moeilijk, maar is in feite makkelijker dan ooit.

Bij deze foto gaan we een combinatie van maskers gebruiken.

We nemen bijgaande foto van Paleis Noordeinde in Den Haag als uitgangspunt. Weet je nog hoe makkelijk het is om de lucht te selecteren?

De lucht selecteren

We nemen bijgaande foto van Paleis Noordeinde in Den Haag als uitgangspunt. Weet je nog hoe makkelijk het is om de lucht te selecteren? Klik op het inmiddels bekende Maskeren-pictogram en klik dan onder Nieuw masker toevoegen op Lucht. Deze methode kent geen geheimen meer. Met één muisklik heb je dat voor elkaar.

De lucht selecteren kent inmiddels geen geheimen meer.

Extra selectie toevoegen

Nu kan het zijn dat je in deze foto niet alleen de lucht wilt selecteren, maar óók het onderwerp, in dit geval het standbeeld op de voorgrond. Dus zowel de lucht als het onderwerp tegelijkertijd. Hiervoor moeten we dus het onderwerp toevoegen aan de reeds gemaakte selectie van de lucht. Kijk hiervoor in het geopende venster Maskers. Onder je reeds aangemaakte masker zie je twee opties: Toevoegen en Verwijderen. Om iets toe te voegen aan de bestaande selectie klik je uiteraard op Toevoegen. Zie je deze opties niet, klik dan één keer op het masker in je maskeroverzicht. 

Samen in 1 masker

Je krijgt nu de keuzes als altijd om een extra selectie toe te voegen aan je bestaande masker. Omdat het onderwerp hier wat minder duidelijk is, kiezen we voor Objecten. Met een penseel kun je nu met ingedrukte muisknop over het standbeeld schilderen. Ga er grof overheen. Zodra je de muisknop loslaat, zal Lightroom op zoek gaan naar het object. Het standbeeld wordt in dit geval toegevoegd aan de eerdere selectie van de lucht. Zowel het object als de lucht is nu met rood gearceerd. Je ziet nu ook in het venster Maskers dat onder Masker 1 zowel de lucht als het object is opgenomen.

Zowel de lucht als het standbeeld zit in de selectie.

Foutje? Geen probleem!

Als je goed kijkt naar de rode overlay, zie je dat Lightroom helaas een fout heeft gemaakt. Bij de selectie van het object is ook de persoon naast het standbeeld meegenomen. Dat was niet de bedoeling.

Om iets van je selectie af te halen, klik je in het venster Maskers ditmaal op Verwijderen. Je kunt nu de tool kiezen waarmee je een deel van je selectie wilt weghalen. Om de persoon uit de selectie te verwijderen, kiezen we voor het Penseel.

Vervolgens kun je met ingedrukte muisknop wegpoetsen wat je wilt weghalen. Ook het Penseel komt nu in het maskeroverzicht te staan, geflankeerd door een minteken. Dit combineren van maskers kun je oneindig doen. Zo kom je tot uiterst precieze selecties, zodat jij je beeldaanpassingen precies kunt doen waar jíj dat wilt!

Het standbeeld en de lucht zijn geselecteerd, maar de persoon rechts niet meer.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS | Sports

Trouwfotografie: zo maak je de mooiste shots tijdens een bruiloft