in

Tips voor het maken van een karakteristiek portret!

Redactie

Gewoon een portret maken kan iedereen met een druk op de knop. Maar hoe krijg je dat prachtige karakteristieke portret nou van degene die jij gaat fotograferen? We geven je een aantal tips!

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en werken in de studio? Bekijk dan onze Cursus Portretfotografie

Wat is een karakteristiek portret?

Een karakteristiek portret komt tot stand wanneer je de persoonlijkheid, het karakter van de geportretteerde, als fotograaf eerst goed hebt onderzocht en deze weet vast te leggen. Je zorgt ervoor dat je iemand leert kennen, waar diegene vandaan komt, wat diegene doet en wat diegene tot zijn of haar persoonlijkheid heeft gevormd. De essentie van die persoon. Zowel fotograaf als model voelen zich op gemak en je weet de echte vorm van iemand vast te leggen, zonder expressief te moeten poseren. Een portret waarvan het model over zichzelf denkt ‘Ja, dat ben ik’.

Hoe krijg je zo’n portret nou vastgelegd? Dat vergt van jou als fotograaf meer dan ‘gewoon’ een portretfoto maken.

Rose-78

Op je gemak

Voor zo’n portret is het heel erg belangrijk dat zowel jij als het model zich op jullie gemak voelen. Degene die geportretteerd gaat worden moet ook zijn of haar karakter durven te tonen en helemaal zichzelf te zijn gedurende het fotograferen. Anders gaat iemand duidelijk poseren en komt dat echte portret er nooit. Besteed dus aandacht aan de relatie tussen jou en het model. Dit kun je doen door iemand van tevoren al gesproken te hebben. Ook op de dag van de shoot (als je deze shoot gepland hebt) is het belangrijk dat je eerst even met iemand gaat zitten en rustig een kopje koffie doet. Zo leer je iemand beter kennen en kun je ook beter inschatten wat voor ‘karakter’ je gaat fotograferen.

Naast contact maken met het model, kun je zelf als fotograaf ook nog heel wat invloed hebben op het karakteristieke portret, met de volgende tips!

Huib49

Recht in de camera kijken

Een karakter spreekt vaak vanuit de ogen van een persoon. Zorg er dus voor dat het model veel contact heeft met de lens, en dus de kijker. Dit is overigens geen must, maar dit kan voor meer gevoel zorgen bij de kijker! Het geeft een heel ander gevoel wanneer het model niet de camera in kijkt. Dit schept een soort afstand. Probeer wel van alles uit en kijk en voel wat het beste werkt voor een sterk portret.

PeterFM : Ondanks dat deze vrouw de camera niet inkijkt, is het een prachtig en fragiel portret! Dus niet in de camera kijken werkt soms ook.

Opdrachten aan het model

Je kunt als fotograaf als een regisseur optreden bij de shoot. Dit betekent niet dat je het model moet laten poseren en dus ‘gemaakt’ laat zitten. Denk eerder aan een oprechte vraag die je stelt aan het model of een opdracht die je geeft. De bekendste opdracht is natuurlijk ‘say cheese’, maar voor een karakteristiek portret hoef je deze zeker niet te gebruiken. Een opdracht geven is feitelijk een trucje om het model een bepaalde gezichtsuitdrukking te geven. Voorbeelden van deze opdrachten zijn; een kind vragen over zijn of haar volgende vakantie, iemand naar een (misschien pijnlijke) herinnering laten teruggaan of iemand een moeilijke rekensom laten oplossen. Aan de ogen van een model is vaak de emotie af te lezen, dus geef deze ook de nadruk in de foto. Het geven van een prikkel heeft als resultaat dat iemand zich focust op de vraag of opdracht en even niet aan de foto denkt. Zo krijg je de meest natuurlijke uitstralingen en dus een oprecht portret. Het kan in het begin wat lastig zijn en oefen dit dan ook veel! Het verkrijgen van de juist blik voor het juiste shot vergt soms wat geduld en tijd.

Eenvoud

Hou een portret eenvoudig om een karakter naar voren te laten komen in het beeld. Een drukke achtergrond zou alleen maar afleiden van het model en dus het karakter. Door de essentie van het beeld, dus het model, in zijn eenvoud terug te laten komen pak je het juist datgene wat je wilt vastleggen; de persoon. Fotografeer rechtuit en eerlijk, open en duidelijk. Er is hierdoor minder ruimte voor interpretatie van de foto en hierdoor is de kans groter dat de boodschap overkomt die jij als fotograaf over wilt brengen.

Geen professioneel model

Iemand hoeft geen professioneel model te zijn om een karakteristiek portret tot stand te brengen. Sterker nog; vaak moet je juist geen professional gebruiken, want hij of zij gaat toch vaak in de ‘werkstand’ en gaat poseren. Kies dus voor een indringend portret van mensen die het niet gewend zijn om voor de camera te staan (of zitten). Denk hierbij ook aan straatfotografie in arme landen, daar vang je de meest authentieke blikken met portretfotografie van wildvreemden.

Betrokkenheid

Betrek degene die je portretteert bij het resultaat. Laat tussendoor ook foto’s zien die gemaakt zijn. Fotografie blijft altijd een samenwerking en het is belangrijk dat zowel jij als het model blij zijn met het resultaat. Iemand gaat immers wel met de billen bloot voor de camera voor een persoonlijk portret!

Camera-instellingen

Tot slot zijn er bepaalde camera-instellingen die gedurende het fotograferen ook een extraatje kunnen geven aan het karakteristieke portret. Gebruik een groot diafragma, bijvoorbeeld. Dit heeft als voordeel dat de achtergrond vaag wordt, waardoor het model nog beter vrij komt te staan. Nog een voordeel van een groot diafragma is de hoeveelheid licht die binnenkomt in de lens. Hierdoor kun je de iso-waarde goed laag houden en heb je minder kans op ruis. Ook kun je zo een korte sluitertijd gebruiken en heb je minder last van bewegingsonscherpte.

Bij een extreem kleine diafragmawaarde, moet je echter wel uitkijken voor een te kleine scherptediepte. Dit zal je vooral merken, wanneer je dichterbij gaat fotograferen. Het kan dan gebeuren dat de ogen wel scherp zijn, maar het puntje van de neus buiten het scherptegebied valt. Ondanks dat de ogen het belangrijkste zijn, heb je alsnog liever het volledige gezicht scherp. Bij close-ups zal je het diafragma dus wat verder moeten sluiten.

Lees hier nogmaals hoe je er voor zorgt dat de ogen van het model sowieso scherp zijn! Dit is uiterst belangrijk in een karakteristiek portret, want ogen spreken boekdelen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 gratis online alternatieven voor Photoshop

Sigma 100-400mm F5-6.3 DG DN OS – Voor E-Mount en L-Mount