in

Tips – Hoe fotografeer je startrails?

30 juni 2017, 10:12

De sterrenhemel fotograferen is gemakkelijker dan je denkt. Met bijna elke willekeurige camera, statief en een dosis geduld kun je een sterrenspoor en andere duizelingwekkend mooie beelden maken. Zoom.nl legt het je uit!

Goede omgeving

We zien sterren alleen als het donker genoeg is. Een stad geeft licht en dat betekent lichtvervuiling. Zelfs een heldere, volle maan kan teveel licht geven. Hierdoor krijg je geen mooie foto. Het is daarom belangrijk om, voordat je een foto gaat maken, je goed op de omgeving let. Zoek een rustige plek uit waar weinig omgevingslicht is. Als je in de stad woont, betekent dit vaak uit de stad weg gaan en een donkere omgeving in het buitengebied op te zoeken.
Let ook op de drukte. Anders rijdt er bijvoorbeeld een auto door de foto heen. Dan kun je opnieuw beginnen.
Voor de beste plek kijk je op Platform lichthinder.

Nikon D810 · ISO 800 · F 4 · 30 SEC · 16 MM

Apparatuur en instellingen

Je hoeft geen dure camera te hebben om sterren te fotograferen. Zolang je maar met lange sluitertijden kan fotograferen. Het objectief dat je kiest maakt niet veel uit. Het liefst werk je met een lichtgevoelige lens omdat je in donkere omstandigheden extra veel licht kunt binnenlaten met een groot diafragma. Ook is de glaskwaliteit van een lichtgevoelige lens vaak beter wat je zult zien bij dit soort donkere foto’s. Lichtgevoelige lenzen zijn alleen niet goedkoop en het is zeker geen noodzaak.

Nikon D500 · ISO 1600 · F 4,5 · 30 SEC · 10 MM

Wat wel een noodzaak is, is een goed statief. Je gaat werken met lange sluitertijden dus je camera moet stabiel staan anders krijgt de foto bewegingsonscherpte. Daarbij werk je het liefst met een draadontspanner of (draadloze) afstandsbediening. Met de lange sluitertijden voor nachtfotografie, is elke beweging zichtbaar dus ook als je het knopje van de sluiter indrukt. Heb je geen draadontspanner kun je ook altijd met de zelfontspanner werken. Zo heeft de camera een paar seconde de tijd om tot volledige stilstand te komen nadat je de ontspanknop hebt ingedrukt.

Canon EOS R

Aan de slag

Positioneer je camera op het statief en stel het objectief in op handmatig scherpstellen. Stel de scherpstelafstand in op oneindig. Maak eerst een testfoto om te zien of je de juiste compositie voor je hebt. Het is donker, dus door de zoeker van je camera kun je weinig zien. Het is dan ook handig om een zaklamp mee te nemen om in ieder geval een beetje voor je te kunnen kijken. Heb je geen zaklamp bij je? Maak dan een foto met een lange sluitertijd of extreem hoge iso om te zien wat er in beeld komt.

Nikon D500 · ISO 2500 · F 5 · 30 SEC · 10 MM

Kies voor een redelijk hoge iso-waarde, maar niet hoger dan 1600, en een groot diafragma (laag getal). Maak een aantal testfoto’s met verschillende sluitertijden om te bepalen wat voor jouw foto de beste sluitertijd is en jouw beeld niet overbelicht maar ook niet onderbelicht wordt.

Een sluitertijd van meer dan 30 seconden zorgt voor beweging van de sterren. De aarde draait om zijn as, dus de sterren zijn ook constant in beweging. Je ziet in de sterren dus de draaiing van de aarde terug. De puntjes van de sterren vormen zich tot streepjes. Wanneer je de startrails in je foto wil, zal je dus met een sluitertijd moeten werken die langer is dan 30 seconden.
Ben je wat meer ervaren dan kun je ook meerdere opnames van 30 seconde maken en die achteraf stacken (stapelen). Het voordeel hiervan is dat de eventuele ruisreductie door de camera veel korter duurt, dat je eventuele vliegtuigen er makkelijker uithaalt en dat andere objecten niet te licht worden weergegeven.

Panasonic G9

Stel je camera in op de BULB stand en gebruik een draadontspanner, zodat je zelf de camera niet hoeft aan te raken gedurende het fotograferen. Maak gedurende een langere tijd veel foto’s met dezelfde sluitertijd.
Voeg hierna de foto’s samen in Photoshop en zo komt jouw startrails door de combinatie van de foto’s naar voren!

Sony A7 III

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertcursus reisfotografie – een koffer vol fototips

Eerste indruk van de Canon EOS 6D Mark II