2 maart 2020, 10:07
Voor een panorama maak je tijdens het fotograferen meerdere beelden die deels overlappen. Die plak je in Lightroom aan elkaar met de Panorama-functie. We leggen het je uit!
Instellingen bij een panorama
Vanaf Lightroom 6 is het mogelijk om van een aantal raw-bestanden een panoramafoto te ‘stitchen’ of een HDR-bestand te maken, waarbij de raw-eigenschappen behouden blijven. In de nieuwste versie van Lightroom kun je zelfs in één keer een HDR-panorama maken! Zo’n samengevoegde foto wordt een speciaal soort dng-bestand, waarin alle raw-eigenschappen nog intact zijn.
Laten we beginnen met een panoramafoto. Selecteer een aantal foto’s terwijl je in de Bibliotheek-module bent, en kies vervolgens Foto / Foto samenvoegen / Panorama of druk op Ctrl+M. Lightroom moet even voorvertoningen genereren, dus het duurt een paar seconden voordat er iets gebeurt.
Je krijgt dan een dialoogvenster waarin je een voorvertoning van de panorama ziet, met rechts daarnaast een paar opties (als je de Shift-toets ingedrukt houdt bij het kiezen van het menu, of op Shift+Ctrl+M drukt, wordt dit venster overgeslagen).
De eerste optie is de wijze waarop de zogenaamde projectie wordt gedaan. Er zijn drie beschikbare projecties: Cilindrisch, Bolvormig en Perspectief. Bij de eerste twee is het alsof het panorama aan de binnenkant van een ronde muur wordt geprojecteerd. Bij Cilindrisch is die muur verticaal wel recht (zoals het Panorama Mesdag), bij Bolvormig is het alsof je binnen in een bol staat. Dit zijn projecties waarmee je heel brede panorama’s kunt maken (tot 360°), maar waarbij rechte lijnen krom worden. Perspectief is alleen bruikbaar met een relatief smalle beeldhoek. Beide zijden worden sterk uitgerekt, maar rechte lijnen blijven daardoor wel recht.
Probeer het gewoon uit om de beste keuze te maken.
Je hebt de keuze uit drie projectie-methodes.
Automatisch uitsnijden
De tweede optie binnen het dialoogvenster is Automatisch uitsnijden. Met die optie moet je voorzichtiger zijn, want soms snijdt Lightroom dan wel érg veel af. Aan de andere kant is dat weer helemaal geen probleem, want het is immers een raw-bestand: dat uitsnijden is gewoon de Uitsnijdbedekking die je in de Ontwikkelen-module weer kunt aanpassen.
Eventuele bewerkingen die je al op de individuele beelden had gedaan, worden ook meteen op de panorama toegepast, maar ook dat is achteraf ook nog gewoon binnen het Ontwikkelen van Lightroom te veranderen. Alleen stofjes verwijderen wordt van het eerste beeld op alle andere beelden toegepast, maar dan wel ‘ingebakken’ in het panoramabestand. Dat kun je dus niet meer veranderen als dat niet goed is gegaan.
Grens verdraaien
Onder de projectie zie je het schuifje Grens verdraaien. Met dit schuifje kun je de typische kromme randen van een panorama verwijderen door ze recht te trekken. Omdat de foto er wel door vervormd wordt, werkt Grens verdraaien niet met alle panorama’s goed.
Als je bijvoorbeeld een panorama van gebouwen hebt gemaakt, zal Grens verdraaien de bovenkant van die gebouwen op een vreemde manier kunnen gaan verbuigen. Voor landschapsfoto’s geldt dat op zich natuurlijk ook, maar dan zie je dat meestal niet en dan werkt het perfect.
Let alleen wel goed op de horizon, met name als er water op de foto staat en de horizon daarom kaarsrecht moet zijn. Door Grens verdraaien te gebruiken kan die horizon gaan verbuigen, en dat is natuurlijk niet acceptabel. Soms is dan de oplossing om hem te gebruiken met een lager getal. Je zult dan nog wel iets moeten wegsnijden aan de randen, maar een minder groot deel en dat kan net het verschil maken bij een belangrijk detail aan de rand van de foto.
Tot slot heb je nog een knopje om de panorama en de originele foto’s meteen in een Stapel te plaatsen.
De functie Grens verdraaien werkt vooral goed bij landschappen.