in

Dit is er allemaal mogelijk met Camera RAW in Photoshop


25 januari 2021, 08:07

Wanneer je een raw-bestand opent in Photoshop, dan krijg je eerst het dialoogvenster van Adobe Camera Raw. Gebruik je geen raw-bestand, dan zul je dit venster niet te zien krijgen. We leggen kort uit welke bewerkingen je in dit venster al kunt doen.

Camera Raw

In Camera Raw (hier verder: ACR) zie je boven het Standaard-paneel als eerste het Profiel. Dat is de basis voor de raw-conversie. In dit artikel starten we vanuit het profiel Adobe Kleur.


Stel eerst je profiel in. Wij laten dat in dit artikel op Adobe Kleur staan. Direct daaronder kun je de witbalans aanpassen.

Witbalans

Nadat je het gewenste profiel hebt gekozen, stel je de Witbalans in. Bij een raw-bestand is alle kleurinformatie opgeslagen en kun je de witbalans nog achteraf aanpassen. Hieronder vind je twee schuifjes waarmee je de Temperatuur en Kleur kunt aanpassen.

Helderheid en Contrast

Met de zes schuifjes daaronder regel je de helderheid en het contrast van de foto. Belichting werkt vooral op de middentinten van de foto. Gebruik dit schuifje als de foto in zijn geheel te licht of te donker is. Contrast past het hele contrast van de foto aan. Werk liever niet te extreem met dit schuifje. De lichtere en donkere delen van de foto kun je verfijnen met de laatste vier schuifjes.

Weet je niet precies welke instellingen het beste resultaat zullen geven, dan kun je eens proberen wat ACR er zelf van bakt als je bovenin, naast Bewerken, op Automatisch klikt. ACR interpreteert dan je foto en past de schuifjes aan waar het denkt dat dat nodig is. Je kunt de schuifjes natuurlijk na de automatische aanpassing zelf nog wijzigen.


Je kunt helderheid, contrast en kleurverzadiging in één klik door ACR laten aanpassen door op Automatisch te klikken.

Textuur

Onder de zes belichtingsschuifjes staan weer drie schuifjes. Met Textuur accentueer (of verzwak) je details van je foto; de kleur of tint verandert hierbij niet. Met Lokaal cont. (contrast) voeg je als het ware extra diepte toe door het lokale contrast te verhogen. En door het schuifje Nevel verwijderen naar rechts te verplaatsen, onderdruk je eventuele neveligheid of mist in de foto.

Verzadiging

Direct hieronder vind je nog Levendigheid en Verzadiging. Met de optie Levendigheid versterk je vooral de koelere kleuren: rode en gele tinten worden niet al te veel meegenomen. Met de optie Verzadiging versterk of verzwak je alle kleuren in de foto.

Lightroom-gebruikers

Voor Lightroom-gebruikers zal ACR zeer bekend voorkomen. Het programma is feitelijk identiek aan de module Ontwikkelen van Lightroom. Stuur je een raw-foto vanuit Lightroom naar Photoshop, dan wordt het ACR-dialoogvenster daarom overgeslagen en opent de foto meteen in Photoshop met de instellingen die je in Lightroom gemaakt hebt.

Panelen

Tot nu toe hebben we alles in het Standaard-paneel gedaan. Onder dat paneel zie je er nog een aantal staan. We nemen de belangrijkste kort met je door.

Curve

Het tweede paneel is Curve, waar je het contrast heel specifiek kunt aanpassen. Er zijn twee curves. De Parametrische curve stel je in met de vier schuifjes onder de curve, en met de driehoekjes direct onder de curve kun je instellen welk bereik ieder schuifje krijgt. Ook kun je de curve verslepen. Met de Puntcurve (te activeren door op het wit omrande bolletje naast Corrigeren te klikken) kun je het contrast alleen aanpassen door de curve te verslepen.

Je kunt ook een curve per kleurkanaal maken. Zo kun je bijvoorbeeld minder blauw in de schaduwen krijgen door het blauwe kanaal te kiezen en daarin een curve te maken die links een beetje naar beneden is getrokken. Let op dat de Parametrische curve en de Puntcurve altijd allebei werken, ook al kun je er maar één tegelijk zien.


Met de blauwe curve passen we bijvoorbeeld de hoeveelheid blauw in de lucht aan.

Details

In het paneel Details kun je het beeld verscherpen en ruisreductie toepassen. Verscherpen doen we het liefst pas aan het einde van de bewerking in Photoshop, dus deze schuif laten we graag ongemoeid. Ruisreductie kan wel al aan het begin. Bepaal of er sprake is van luminantieruis (zwart-witte ruis, gebruik hiervoor de schuif Ruisreductie) of kleurruis (vaak paarse en groene pixels, gebruik hiervoor de ruis Reductie kleurruis). Zoom altijd flink in om goed te zien wat je doet!

Kleurmixer

In het paneel Kleurmixer kun je iedere kleur in de foto apart aanpassen qua Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie (helderheid). Je kunt dit doen door de schuifjes bij de verschillende kleuren te gebruiken.

Het handige hulpmiddel dat Lightroom ook heeft (klikken en slepen om je kleuren te wijzigen) is er in Camera Raw ook. Je vindt dit gereedschap in de bovenbalk: het Betreffend aanpassingsgereedschap (uiterst rechts naast Corrigeren). Zet je muis op de plek die je wilt veranderen, druk je muisknop in en sleep naar rechts om te versterken en naar links om te verminderen. ACR kijkt nu zelf welke schuifjes daarvoor gebruikt moeten worden en in welke mate die versteld moeten worden.

Kleurverlopen toepassen

Nieuw in ACR is het tabje Kleurverlopen toepassen. Hiermee kun je kleurtinten toewijzen aan de Middentonen, Schaduwen en Hooglichten om een bepaalde sfeer te creëren. Hiervoor hoef je slechts in de bijpassende kleurencirkels het bolletje vanuit het midden een kant op te slepen. Met de schuif onder elke cirkel kun je de Luminantie extra afstellen.

Optica

Bijna ieder objectief heeft wel een beetje last van lensfouten, zoals vervorming van rechte lijnen en/of kleurrandjes (chromatische aberratie). Hoe ingewikkelder de constructie (denk aan groothoekzooms), des te groter de kans daarop. In ACR kun je die grotendeels automatisch corrigeren door het bijbehorende lensprofiel aan te geven.

Geometrie

Stel: je hebt een foto gemaakt van een gebouw, maar eenmaal ingeladen blijken de muren in je raw-plaat schots en scheef te staan. Of de horizon van je landschapsfoto loopt net niet helemaal recht. Met de verschillende Upright-gereedschappen op dit tabblad kun je dergelijke geometrische fouten herstellen.

Effecten

Hier kun je een korrel of vignettering toevoegen. Dit doen we liever in Photoshop, omdat daar meer bewerkingsmogelijkheden zijn.

Kalibratie

In dit paneel kun je de standaardkalibratie-instellingen van je camera aanpassen. Met de schuif Schaduwen herstel je bijvoorbeeld een eventuele kleurzweem in de schaduwen. Met de schuiven eronder pak je de Kleurtoon en mate van Verzadiging van de primaire kleuren aan: de drie kleuren waaruit elke pixel is opgebouwd. Hoewel dit paneel in principe is bedoeld om verschillen in kleurinterpretatie tussen je camerafabrikant en ACR glad te strijken, kun je er ook het karakter van je foto mee aanpassen.

Gereedschappen

Naast de panelen zitten er ook nog functies verstopt in de zijbalk. We behandelen hier kort een paar gereedschappen.

Uitsnijden en Roteren

Met dit gereedschap kun je je foto alvast bijsnijden en draaien. Dit kan natuurlijk ook in Photoshop. Ook kun je een bepaalde Verhouding kiezen.


Je kunt uit diverse standaardverhoudingen kiezen of een aangepaste verhouding opgeven.

Vlekken verwijderen

Met het gereedschap Vlekken verwijderen kun je eenvoudig rare vlekjes in beeld weghalen. Dit doen we liever later in Photoshop: daar zijn verschillende gereedschappen waarmee we aan de slag kunnen.

Lokale aanpassingen

Dan heeft Camera Raw ook nog drie functies om lokaal aanpassingen te kunnen maken. Dit zijn het Aanpassingspenseel, Gegradueerd filter en Radiaalfilter. Je kunt hiermee een deel van je foto selecteren, en met de schuifjes aan de rechterkant bepalen wat er in dat deel wordt aangepast.

Voorinstellingen

Hier kun je voorinstellingen gebruiken, waarmee je met één klik allerlei aanpassingen doet.


Met een Radiaalfilter zorgen we hier dat alleen het uiterlijk van de toren wordt aangepast.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

15 fotolocaties om kerken te fotograferen

Fine-art en fotografie: zo maak je een Rembrandt portret