Je hoeft echt niet speciaal naar het buitenland om mooie gebouwen en monumenten te fotograferen. In Nederland kun je er ook meer dan genoeg vinden. Zo zijn er een hoop prachtige kerken in ons landje te vinden. Om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat je de mooiste kerken op de foto kunt zetten, maakten wij een lijstje voor je.
Het lijstje met al deze adembenemende kerken, hebben we hieronder voor je uitgeschreven. Na het uitgeschreven lijstje, hebben we ook alle kerken nog even voor je in kaart gebracht. Zo weet je zeker dat je ze ook kunt vinden. Als je voorbij het kaartje bent, geven we je nog een paar korte tips voor hoe je deze prachtige gebouwen het beste vast kunt leggen, zodat je helemaal voorbereid op pad gaat!
Fotograferen is nadenken. Wil je alles leren over verschillende perspectieven en de compositieregels? Volg dan de Zoom Academy cursus Compositie en leer hoe je je onderwerpen het beste op de foto zet!
1. Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara
De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is door heel Nederland bekend. De kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880 en werd ontworpen door P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay. Zij ontwierpen de basiliek zo dat deze op een kleine versie van de Sint-Pietersbasiliek in Rome zou lijken. De basiliek is zowel van binnen als van buiten dan ook werkelijk ontzagwekkend en een geweldig onderwerp voor menig fotograaf.
Foto: made-by-bas-verhoeven · ILCE-7RM2 (SONY) · ISO 100 · F 5.0 · 0,8 SEC · 18 MM
2. Oude Kerk
De Oude Kerk van Amsterdam is het oudste gebouw van onze hoofdstad, het komt waarschijnlijk uit 1306. Op zondag is de kerk opengesteld voor kerkgangers, maar op andere dagen fungeert de kerk als museum waar je spraakmakende tentoonstellingen kunt bewonderen. Het gebouw staat op een nogal bijzondere plek voor een kerk, namelijk de Wallen.
Foto: Jorrinbruil · Nikon D5100
3. Martinikerk
De Martinikerk is de kerk die bij de reusachtige, en veel bekendere, Martinitoren hoort. De toren is 96,8 meter hoog en daarmee de hoogste toren van Groningen. De toren zelf is adembenemend mooi en ook de bijbehorende kerk is schitterend. Tegen een kleine vergoeding kun je de toren echter ook beklimmen. Vanaf de top van de toren, heb je een prachtig uitzicht over Groningen.
Foto: a2jphotography · ILCE-7RM3 (SONY) · ISO 800 · F 1.8 · 1/50 SEC · 24 MM
4. Domtoren
Hoewel de Domtoren inmiddels eigenlijk een losstaand gebouw is, maakte de toren in vroegere tijden nog deel uit van een kerk, namelijk de Sint-Maartenskathedraal. Deze kathedraal werd ook wel de Domkerk genoemd en werd gebouwd tussen 1321 en 1382. De kathedraal werd nooit afgebouwd en toen het schip in 1672 instortte, werd de Domtoren een vrijstaande toren. Met zijn 112,5 meter is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland en daarom verdient deze toch echt een plekje in dit lijstje.
Foto: thomasvg · Canon EOS 5D Mark III · ISO 640 · F 11.0 · 0,1 SEC · 35 MM
5. St. Bavokerk
De St. Bavokerk is een enorm gebouw op de Grote Markt in de stad Haarlem. Het is een laat middeleeuws kerkgebouw en gebouwd in een Brabants gotische bouwstijl. De kerk is opgenomen in de Top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg en dat is niet zo gek, want het gebouw is werkelijk waar prachtig.
Foto: gtiemens · Canon EOS 650D · ISO 320 · F 4.0 · 1/30 SEC · 18 MM
6. Nieuwe Kerk
In Delft staat de Nieuwe Kerk. Deze heeft een toren van 108 meter hoog en is daarmee, op de Domtoren in Utrecht na, de hoogste kerktoren van ons land. De kerk staat echter voornamelijk bekend om de grafkelder van het Koninklijk Huis en om het praalgraf van Willem van Oranje. Je kunt de kerk de hele week bezichtigen en beklimmen, behalve op zondag, dan wordt er nog tweemaal daags een mis gehouden.
Foto: ddw · Canon EOS 7D · ISO 100 · F 9.0 · 1/320 SEC · 24 MM
7. Hooglandse Kerk
De Hooglandse Kerk heeft een karakteristieke aanblik door het feit dat het schip en de toren langer zijn dan het koor en het transept. Wat deze laatgotische kruisbasiliek echter écht bijzonder maakt om te zien, zijn de enorm hoge glas in lood ramen. Deze zijn vooral in de avond, wanneer er een mis bezig is, prachtig, omdat ze dan mooi verlicht worden.
Foto: tdeleede · Sony A7 · ISO 64 · F 5.6 · 10 SEC · 50 MM
8. St. Stevenskerk
Zodra je met de trein Nijmegen in rijd, torent de St. Stevenskerk boven de stad uit. De kerk is de grootste kerk van Nijmegen en is ook op een kleine heuvel, de Hundisburg, gebouwd. Hierdoor lijkt de kerk nog groter dan hij werkelijk is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar gebombardeerd, maar gelukkig werd deze later gerestaureerd en in 1969 opnieuw geopend.
Foto: mariovisser · Fujifilm X-T2
9. St. Janskathedraal
Ook deze kathedraal behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Deze kathedraal in Den Bosch wordt door velen dan ook gezien als het hoogtepunt van Brabantse gotiek. De bouw van de enorme kerk duurde twee eeuwen, van de 14e eeuw, tot de 16e eeuw. De kathedraal is werkelijk adembenemend en dan ook zeker de moeite waard om even te fotograferen.
Foto: yvonnebekkers · Canon EOS 7D Mark II · ISO 100 · F 6.3 · 3 SEC · 13 MM
10. Sint-Catharinakerk
Deze kerk staat midden in het centrum en aan het eind van een van de bekendste uitgaansstraten van Eindhoven: Stratumseind. In de kerk vind je één van de grootste orgels van Nederland en een prachtig interieur. Ook de buitenkant van de kerk is schitterend. Kom tijdens het lichtfestival Glow, dan is de kerk namelijk prachtig versierd.
Foto: kgroenev · Nikon D5300 · ISO 640 · F 14.0 · 8 SEC · 15 MM
11. Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk staat op de Grote Markt en is hét boegbeeld van Breda. De kerk, in de stijl van Brabantse gotiek, is al een aantal keer gerestaureerd en dat maakt dat het gebouw er nu nog steeds prachtig uitziet.
Foto: kitty-broeders · Nikon D5300
12. Sint-Servaasbasiliek
Breng bij een bezoek aan de Sint-Servaasbasiliek ook een bezoekje aan de Sint-Janskerk, deze ligt namelijk direct naast de Sint-Servaasbasiliek en is net zo prachtig. De kerk heeft in de afgelopen jaren al verschillende kleuren gehad, bijvoorbeeld wit en geel. Momenteel is de Sint-Janskerk echter rood.
Foto: harriehaas · Canon EOS 60D · ISO 100 · F 7.1 · 1/250 SEC · 20 MM
13. Cenakelkerk
De Cenakelkerk is een stuk minder bekende kerk dan alle bovengenoemde kerken. De kerk staat in Heilig Landstichting bij Nijmegen. Heilig Landstichting was een park dat in 1911 werd opgericht en waar locaties uit het Heilige Land zijn nagebouwd. De Cenakelkerk was hier de eerste van. Het is een simpel wit kerkje, dat er, juist vanwege zijn eenvoud, schitterend uitziet.
Foto: thema13 · Panasonic Lumix DMC-G3 · ISO 160 · F 9.0 · 1/640 SEC · 14 MM
14. Kerk Den Hoorn
Dit prachtige kleine kerkje in Den Hoorn op Texel stamt uit 1425. De karakteristieke witte toren zorgt voor een interessant beeld en het kleine kerkhof om het kerkje heen, maakt dat het enorm fotogeniek is.
Foto: justinsinner · Canon EOS 7D · ISO 100 · F 11.0 · 1/15 SEC · 17 MM
15. Mariakerk
De mariakerk in Wierum is een simpel kerkje. Het kleine kerkje dat rond 1200 werd gebouwd en in 1912 voor het grootste deel is vernieuwd, ligt in een prachtig groen landschap, langs een lange weg. Het kerkhof op de achtergrond maakt het beeld helemaal af.
Foto: arjansijtsma · Canon EOS 80D (Canon) · ISO 100 · F 11.0 · 1 SEC · 11 MM
Op de kaart
Op het kaartje hieronder hebben we alle locaties die we hierboven voor je hebben uitgeschreven nog even in kaart gebracht. Zo weet je zeker dat je alle kerken straks kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes om meer over deze locatie te weten te komen.
Tips voor het fotograferen van kerken
Het vinden van een mooie kerk is één ding, het op de foto zetten van die mooie kerk is de volgende stap. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat, geven we je een aantal tips.
Gebruik een groothoeklens
Voor het fotograferen van kerken, en andere gebouwen, kun je het beste een groothoeklens gebruiken. Met een dikke zoomlens kom je niet zo ver, als je graag de hele kerk op de foto wilt zetten. Natuurlijk kan dit wel als je nog wat verder weg staat. Let er bij het gebruik van een groothoeklens wel op dat de lijnen van de kerk niet gaan vervormen.
Foto: gijsr · Pentax K-3
Neem een statief mee
In een kerk is het vaak nogal donker. Om dan toch een goed belichte en scherpe foto te kunnen maken, zul je je sluitertijd iets langzamer willen zetten. Een statief kan dan erg handig zijn, omdat je zo geen zorgen hoeft te maken over bewegingsonscherpte.
Foto: boddeus-e-l · DMC-TZ100 (Panasonic) · ISO 800 · F 4.0 · 1/13 SEC · 9 MM
Houd rekening met hoge contrasten
Binnen in een kerk heb je meestal te maken met hoge contrasten. Zoals we hierboven al schreven is een kerk namelijk vaak nogal donker, maar komt er wel redelijk veel licht binnen door de, vaak grote, ramen. Dit kan voor hoge contrasten zorgen en het kan dan lastig zijn om goed te fotograferen. Je kunt er dan voor kiezen om een HDR foto te maken. Hierbij maak je verschillende foto’s, die je later samenstelt tot één goede.
Foto: bertvos · Nikon D750 · ISO 566 · F 2.8 · 1/20 SEC · 21 MM
Ga voor diepte
Een van de moeilijkste dingen van het maken van een foto van een kerk of in een kerk, is het ontwikkelen van diepte in je foto. Gelukkig heb je in kerken en in architectuur vaak te maken met lijnen. Deze kun je goed gebruiken om wat meer diepte in je foto te brengen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
Foto: a2jphotography · ILCE-7RM3 (SONY) · ISO 100 · F 8.0 · 4 SEC · 17 MM
Bekijk de video!
Meer leren over hoe je vertekening in een architectuurfoto voorkomt? In onderstaande video leggen we het uitgebreid aan je uit!
Inspiratie nodig?
Heb je nog wat inspiratie nodig? Check dan de collectie Gebedshuizen en laat je inspireren!