in

20 fotolocaties voor het fotograferen van de winter in Nederland en België

Maandag 21 december begint de winter officieel. Vorst, schaatsen, ijs en soms zelfs sneeuw. Dat zijn allemaal dingen waar we aan denken als we aan de winter denken. Wat voor de vogelliefhebbers onder ons een pluspunt is, is dat er een hoop vogelsoorten vanuit het noorden naar Nederland vliegen om hier te overwinteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rotgans, de kleine zwaan, de koperwiek en de ruigpootbuizerd. Hieronder schrijven we alle locaties, waar je vogels als deze en andere winterse taferelen, voor je uit. Daarna kun je een kaartje met alle locaties vinden en dáárna geven we je nog een aantal tips voor als je in de winter op pad gaat. Zo weet je zeker dat je helemaal klaar bent voor de koude dagen.

1. Hoge Venen

Dit natuurgebied is het grootste natuurgebied van België en staat bekend om het bijna Arctische klimaat. Het natuurgebied ligt vrij hoog, waardoor de kans op sneeuw er in de winter een stuk groter is dan in Nederland. Als het hard genoeg vriest veranderen de beekjes en watervalletjes in prachtige, stilhangende beelden en de torenhoge naaldbomen zijn enorm indrukwekkend.

Foto: tomasvdw · ILCE-7RM3 (SONY) · ISO 100 · F 10.0 · 1/640 SEC · 16 MM

2. De Oostvaardersplassen

In de Flevopolder ligt een bijzonder moerasgebied dat uniek is voor Europa. Het gebied maakt deel uit van Nationaal Park Nieuwland. Hier vind je de grootste kudde wilde paarden, ook grazen hier talloze heckrunderen en edelherten en overwinteren hier verschillende vogelsoorten. Het park is bijzonder op zijn eigen, prachtige manier en zeker de moeite van het bezoeken waard.

Foto: fredvandertak · Panasonic Lumix DMC-G6 · ISO 3200 · F 5.6 · 1/500 SEC · 300 MM

3. Heuvellandschap Zuid-Limburg

Dit heuvellandschap wordt in het buitenland ook wel ‘Dutch Hills’ genoemd. Het gebied is een nationaal landschap en bevat de hoogste heuvels die Nederland heeft. Je vind er steile, beboste hellingen, prachtige mergelgrotten en sprookjesachtige kastelen.

Foto: manueladols · NIKON D7500 (NIKON CORPORATION) · ISO 100 · F 22.0 · 1/30 SEC · 18 MM

4. Het Vinne

Het Vinne ligt bij Zoutleeuw in Vlaanderen. Het was ooit een natuurlijk meer, dat in 1841 werd droog gepompt en werd beplant met bomen voor de luciferindustrie. In 1974 werd besloten dat het gebied opnieuw een natuurgebied zou worden en in 2004 werden de pompen stilgezet. Zo ontstond het grootste binnenmeer van Vlaanderen. Het meer is werkelijk schitterend en in de winter zijn er enorm veel verschillende soorten vogels te vinden.

Foto: buvb · Onbekende camera

5. Kinderdijk

Voornamelijk wanneer het flink gevroren heeft is dit een prachtige locatie om te gaan fotograferen. Dit is namelijk een populaire locatie voor zowel hobby- als professionele schaatsers. Ga hier dus, zodra het weer tijd is om te schaatsen, eens lekker een dagje langs de kant zitten met je camera een dikke deken en een thermoskan met chocolademelk. Je schiet vast prachtige plaatjes!

Foto: canipel · FC220 (DJI) · ISO 100 · F 2.2 · 1/720 SEC · 5 MM

6. Maastricht

Hoewel de kerstmarkt in Maastricht dit jaar niet doorgaat vanwege het COVID-19 virus, is dit wel dé stad om de kerstsferen vast te leggen. Heel veel steden hangen lampjes op in de straten en steegjes, maar geen enkele stad krijgt het net zo gezellig als Maastricht. Geniet van een heerlijk stuk vlaai en fotografeer de prachtig verlichte stad in al zijn glorie.

Foto: kidji · Sony A7 III

7. De Posbank

De Posbank is een monument dat in Nationaal Park de Veluwezoom ligt. Voornamelijk de omgeving bij het monument is schitterend. Hoewel de heide niet bloeit in de winter, heeft deze vaak nog steeds een prachtige rauwe uitstraling. Daarbij is de Posbank een schitterend natuurgebied dat je eigenlijk niet kunt missen als je een enthousiast natuurfotograaf bent.

Foto: dennisbresserfotografie · NIKON D850 (NIKON CORPORATION) · ISO 100 · F 6.3 · 1/25 SEC · 200 MM

8. Maretakkenkwekerij

De maretak ofwel mistletoe heeft door zijn regelmatige terugkeer in verschillende films een flinke opkomst gemaakt. Het plantje, dat veel werk kost om te kweken, is steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Er zijn verschillende kwekerijen voor maretakken in Nederland en België, waaronder deze in Moergestel. Neem wel even contact op met de kwekerij voordat je langs gaat om foto’s te maken, dat is wel zo netjes.

Foto: puck101259 · Canon EOS 60D · ISO 100 · F 2.8 · 1/400 SEC · 100 MM

9. Brouwersdam

De Brouwersdam is een dijk die het Grevelingenmeer van de Noordzee afscheid. In de winter is voornamelijk de Noordzeekant interessant, aangezien hier dan een hele hoop zeevogels te vinden zijn. Zo kun je er zee-eenden, ijseenden, zaagbekken en verschillende duikers vinden. Ook heb je een kans om zeehonden te spotten.

Foto: karindebruin · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 100 · F 16.0 · 0,1 SEC · 26 MM

10. Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer hebben we al in een aantal andere artikelen genoemd, maar het park is dan ook veel te mooi om te negeren. Dit park staat bijna stijf van de vogels en hier kun je dan ook veel van de wintergasten van Nederland vinden. Dit park is het hele jaar door schitterend om te fotograferen en de winter is hier absoluut geen uitzondering op.

Foto: arjansijtsma · Canon EOS 80D (Canon) · ISO 160 · F 8.0 · 2 SEC · 16 MM

11. Texel

Vogels, vogels en nog eens vogels. Net als het Lauwersmeer, staat Texel bekend om de vele vogels die er te vinden zijn. Wanneer er een vreemde vogel wordt gespot, gebeurd dit heel vaak op Texel. Niet zo gek dus, dat Texel jaarlijks honderden vogelaars trekt. Je moet er een stukje voor varen, maar ja, dan heb je ook wat.

Foto: mauricehoogeboom · ILCE-7M2 (SONY) · ISO 50 · F 11.0 · 180 SEC · 17 MM

12. De Kalmthoutse heide

De Kalmthoutse heide is een schitterend natuurgebied in België, vlak tegen de Nederlandse grens. Het gebied bestaat uit zandverstuivingen, dennenbossen, vennen en heide. Veel bijzondere wintergasten ga je er niet vinden, al heeft ieder gebied natuurlijk zijn eigen dieren en planten. Toch is de Kalmthoutse heide een prachtige locatie voor het maken van foto’s van het winterse landschap. Kom vroeg, wanneer de rijp nog op de planten ligt, de mist nog aan de grond hangt en de zon hier waterig doorheen breekt.

Foto: miauw · DSC-RX10M3 (SONY) · ISO 100 · F 4.0 · 1/200 SEC · 60 MM

13. Dinant

Aan de oever van de Maas vind je het pittoreske, Waalse stadje Dinant. Langs de oever staat een rij gekleurde huisjes die prachtig weerspiegelen in het water van de rivier. Het heuvelachtige landschap dat achter het stadje opduikt, zorgt ervoor dat het stadje aan het Duitse stadjes Cochem doet denken. De gekleurde huisjes hebben haast iets Scandinavisch en zeker op de koude grillige dagen komt dit pittoreske stadje goed tot zijn recht.

Foto: erwinwarbroek · Canon EOS 77D (Canon) · ISO 100 · F 22.0 · 30 SEC · 81 MM

14. Pannenhoef

De Pannenhoef in Rijsbergen is volgens velen een natuurgebied als geen ander. Het gebied heeft een rijke geschiedenis in de turfvaart. Het is een zeer gevarieerd gebied, waar in de winter vanuit verschillende vogelkijkhutten een hoop vogels te vinden zijn. De Pannenhoef heeft een rijke hoeveelheid aan fiets- en wandelroutes waar je het hele jaar door heerlijk van kunt genieten.

Foto: egonzitter · Nikon D800 · ISO 800 · F 5.6 · 1/500 SEC · 24 MM

15. Leeuwarden

Hoewel de Elfstedentocht al sinds 1997 niet meer gereden is, heeft Leeuwarden, de start- en aankomstplaats van deze beroemde wedstrijd, toch nog iets magisch wat dat betreft. De Elfstedentocht is inmiddels meer iets uit verhalen, dan dat het werkelijkheid is. Zelfs al zou het dit jaar enorm hard gaan vriezen, er zou geen Elfstedentocht komen. Dat vanwege, jawel, corona. Toch is Leeuwarden een enorm leuke stad om te bezoeken en ook om te fotograferen in de winter. Misschien kunnen we in de toekomst nog eens met zijn allen samenkomen om deze unieke wedstrijd te zien.

Foto: arjansijtsma · Canon EOS R5 (Canon) · ISO 200 · F 8.0 · 30 SEC · 15 MM

16. Haven van Nieuwpoort – IJzermonding

In Nederland zijn er flink wat plekken waar je zeehonden kunt spotten, denk aan onze waddeneilanden. Ook in België zijn er een aantal locaties waar je vrij goed zeehonden kunt spotten. De haven van Nieuwpoort is hier één van. In België komt zowel de gewone zeehond als de grijze zeehond voor. Gewone zeehonden zijn wat kleiner dan de grijze zeehond en worden in de zomermaanden geboren, maar de grijze zeehond wordt in de wintermaanden geboren. De jongen van de grijze zeehond hebben witte vacht en deze verliezen ze pas na enkele weken, met een beetje geluk spot je er dus eentje!

Let wel op: wanneer je op zoek gaat naar zeehonden is het helemaal niet raar als je ze op het strand ziet liggen. Houd altijd respect voor de natuur en de leefomgeving van de dieren Vaak zijn ze ook niet erg schuw en duiken ze dus niet direct het water in, er is dan niet per definitie iets mis met de zeehond. Heb je een hond bij? Doe deze dan aan de lijn en laat de zeehond lekker met rust. Kom dus ook wanneer je foto’s van de zeehond wilt maken niet te dichtbij. Wanneer je écht denkt dat er iets aan de hand is met de zeehond kun je het best een hulpcentrum bellen, hier werken professionals en zij weten dan ook precies wat ze moeten doen.

Foto: fatcatphotography · Canon EOS 5D Mark III · ISO 320 · F 6.3 · 1/1000 SEC · 600 MM

17. Grevelingenmeer

Wilde flamingo’s spotten iets voor het exotische buitenland? Nee hoor, helemaal niet! Ieder jaar kun je in Nederland flamingo’s spotten die aan het Grevelingenmeer bij Battenoord komen overwinteren. De vogels zijn vanaf ongeveer half oktober tot begin april te spotten. Het verschilt per jaar wanneer de vogels aankomen, dus houd de locatie een beetje in de gaten.

Foto: fred-horst · Canon EOS 7D Mark II

18. Plantentuin Meise

De lente staat voornamelijk bekend als het perfecte seizoen voor macrofotografie, maar in de winter kun je ook hartstikke mooie macrofoto’s maken. Zo kun je goed terecht bij de Plantentuin Meise, waar ook in de winter een aantal prachtige planten in bloei staan.

Foto: henkst · Panasonic DMC-GX80 · ISO 200 · F 3.5 · 1/125 SEC · 60 MM

19. Doel

Doel is een spookstadje in België dichtbij de Nederlandse grens. Het dorp was tot eind jaren zestig een levendig industriedorp. Eind jaren negentig werd echter besloten dat de haven van Antwerpen zou worden uitgebreid en dat deze haven dwars door Doel zou lopen, oftewel: de inwoners moesten weg. Inmiddels is er nog steeds geen nieuw stuk haven door het Dorp heen gelegd en wonen hier nog slechts 25 officiële inwoners, vergeleken met de dik 1300 in de jaren zestig. Nu is Doel een verlaten dorpje, met gebouwen volgespoten met graffiti. Het is dé perfecte plek om eens wat portretfoto’s met kleurrijke achtergronden te gaan maken en het dorp heeft dan ook een grote aantrekkingskracht op vele fotografen.

Foto: ptrhns · Canon EOS M5 (Canon) · ISO 200 · F 8.0 · 1/800 SEC · 11 MM

20. Scharendijke

Deze locatie aan het grevelingenmeer is iets minder bekend onder de fotografen. De locatie wordt regelmatig door duikers gebruikt. Trek een paar hoge, waterdichte laarzen aan en geniet van de prachtige omgeving. Het is er vaak lekker rustig, dus je kunt als het goed is in alle rust te werk gaan. Voornamelijk de zonsondergang is prachtig op deze locatie.

Foto: jkoppelaar · Sony A77 II · ISO 50 · F 11.0 · 1 SEC · 12 MM

Alle locaties op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt en dat je precies weet waar je heen moet hebben we alle locaties die we hierboven voor je hebben uitgeschreven, nog even voor je in kaart gezet. Klik op de rode cameraatjes om meer over de locaties te weten te komen.

Waar je ook naartoe gaat, houd altijd de coronamaatregelen in acht

Tips voor fotograferen in de winter

Als je in de winter op pad gaat om te fotograferen zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Je hebt vaak te maken met lage temperaturen of slechte weersomstandigheden. Hieronder geven we je een aantal korte tips, zodat je ook op het gebied van techniek helemaal klaar bent om op pad te gaan.

Techniek

Spiegelreflexcamera’s kunnen over het algemeen prima tegen wat koudere temperaturen. Als het echt flink vriest, kan je batterij het nog wel eens wat sneller begeven. Nederland heeft echter vrij zachte winters en dus hoef je je daar niet zo’n zorgen over te maken. Als je echter van een koude buitenlucht naar binnen gaat, kan er wel condensatie van vocht op je camera ontstaan. Berg de camera, als je nog buiten bent, goed op in de cameratas, met de ritsen gesloten. Laat de tas dan in de kamer rustig opwarmen, zonder de camera eruit te halen.

Foto: gerys · ILCE-7RM2 (SONY) · ISO 250 · F 7.1 · 1/50 SEC · 75 MM

Gebruik je zonnekap

In de winter zijn de dagen korter en dan staat de zon dus ook een stuk lager. Dit maakt de kans op flare in je foto’s een stuk groter. Door de zonnekap op je lens te zetten kun je dit voor het grootste deel voorkomen, maar flare blijft altijd een risico. Let daar dan ook extra op.

Foto: edwin64 · Sony A7 III · ISO 50 · F 11.0 · 4 SEC · 16 MM

Trek warme kleding aan

Deze tip ligt misschien nogal voordehand, maar het blijft een aanrader. Als je besluit te gaan fotograferen sta je behoorlijk veel stil en dan wordt je heel gemakkelijk koud. Trek daarom lekker handschoenen, een sjaal, een muts en een dikke trui aan. Je kunt beter teveel kleding aan hebben dan te weinig.

Foto: cdgrf · Canon EOS 77D (Canon) · ISO 200 · F 2.8 · 1/100 SEC · 105 MM

Plastic zak

In de winter heb je nogal eens last van rottige weersomstandigheden en niet altijd zie je die omstandigheden ook aankomen. Het kan zomaar eens gebeuren dat je op pad bent en het dan opeens begint te regenen. Over het algemeen zijn camera’s niet enorm bestendig tegen vocht en je kunt dan ook het beste altijd een plastic zak of speciale camerahoes in je tas hebben zitten.

Foto: vincentcroce · X-T4 (FUJIFILM) · ISO 200 · F 14.0 · 20 SEC · 24 MM

Maak gebruik van het licht

In de winter staat de zon laag en heb je dus, op een mooie dag, vrijwel altijd te maken met prachtig, dramatisch licht en lange schaduwen. Maak hier dan ook gebruik van en ga op de juiste momenten op pad. Ook tegenlicht kan met deze omstandigheden erg handig zijn.

Foto: kpphotography · Nikon D810

Bekijk de video!

Benieuwd wat allemaal handig kan zijn voor jouw foto tripje? In de video hieronder leggen we je uit welke accessoires allemaal handig zijn voor in je cameratas.

Inspiratie nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig voordat je op pad gaat om de meest winterse foto’s te gaan maken? Bekijk dan de collectie Winter en laat je inspireren!

Bekijk ook deze video over Landschapsfotografie

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips om de Nederlandse waterlandschappen te fotograferen

De top 10 portretfoto’s van 2020!