11 september 2018, 12:06
In huis heb je ze liever niet. Spinnen. Steeds meer kruipen uit hun holletje. Hoewel ze je de kriebels geven, is het ook weer de tijd om deze enge, maar fotogenieke spinachtigen te fotograferen.
Neem de tijd
Spinnen komen nauwelijks van hun plaats. Ze verschuilen zich voor hun prooi. Daarom is een spin een uitstekend onderwerp voor macrofotografie. Je hebt genoeg tijd om met de instellingen te spelen: probeer verschillende sluitertijden, diafragma-waarden en standpunten. Als er dan een prooi in het web vliegt, heb je de mooiste instellingen om de spin en zijn spinsel vast te leggen.
Gebruik een mini-statief
Door gebruik te maken van een klein statief kan je met langere sluitertijden werken en ervoor zorgen dat de spin mooi belicht wordt. Als je met je neus dicht op je onderwerp zit, is bij een lange sluitertijd elke trilling te zien. De statief geeft de stabiliteit die je nodig hebt.
Stel scherp op de (acht) ogen
Het zijn net mensen. Net als bij portretten van mensen is het belangrijk dat ook op de (acht) ogen van een spin scherp gesteld is. De acht ogen van een spin zitten meestal niet op een lijn, waardoor je voor genoeg scherptediepte moet zorgen om ze allemaal scherp te krijgen. De achterste poten van een spin mogen best onscherp wegvallen in de foto, maar onscherpe ogen halen het karakter uit de foto.
Fotografeer op ooghoogte
Door de spin van dichtbij, op ooghoogte of van onderaf te fotograferen krijg je de mooiste foto’s. Je ziet dan goed de ogen, kaken en poten van de spin. Als je bang bent voor spinnen zul je dus je angst moeten overwinnen. De foto wordt hierdoor spannender dan wanneer hij van verder weg of bovenaf is genomen.
Gebruik de unieke vorm van de spin
Ook zonder macrolens is het niet al te moeilijk een spin goed te fotograferen. Maak daarvoor gebruik van de karakteristieke vorm van de spinachtige: het ronde lijf en de acht lange poten. Speel je met contrast, dan heb je niet eens een macrolens nodig.
Let op de achtergrond en wanneer je flitst
Vooral bij een macrofoto kan de achtergrond het verschil maken. Fotografeer uit een net iets andere hoek en je hebt een totaal andere foto. Daarbij moet je er ook opletten dat wanneer je een flitser gebruikt dat je een donkere of zelfs zwarte achtergrond krijgt als die achtergrond te ver van de spin verwijderd is. Je kunt dit oplossen door een tweede flitser te gebruiken of simpelweg van standpunt te veranderen en een mooie achtergrond dichterbij te gebruiken.
Je kunt ook flitslicht gebruiken om glimlichtjes in het spinnenweb tevoorschijn te toveren. Of je past het toe als invulflits. Wanneer je een spin tegen de lucht wilt fotograferen, wordt de spin zonder flits een silhouet tegen een blauwe lucht óf wordt de spin mooi belicht en de lucht overbelicht. Met een juist gedoseerde invulflits kan je beide situaties combineren. Je regelt de sterkte van je invulflits met de flitscompensatie van je camera.
Fotografeer ook het web
Wanneer de spin niet thuis is, kan je ook het spinnenweb fotograferen. Het spinnenweb is al een kunstwerk op zich. Vooral als er in de ochtend dauwdruppels aan de draden hangen. Meestal fotografeer je een spinnenweb van dichtbij met een groot diafragma en een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond wazig is. Wanneer je dan recht van voren het spinnenweb fotografeert, worden zo veel mogelijk druppels in het web scherp. Als je van opzij of van boven het web fotografeert, krijg je minder druppels scherp. Door de kleine scherptediepte krijgen de druppels buiten het scherptedieptegebied een bokeh-effect. Dit kan uiteraard ook als de spin wel in zijn web zit te wachten op zijn volgende prooi.