in

Sony FE 20-70mm F4 G

Sony heeft met de presentatie van de nieuwe FE 20-70mm F4 G het begrip standaardzoomlens een nieuw lading gegeven. Deze zoom voor fullframe Sony Alpha systeemcamera’s start namelijk al bij 20mm groothoek.

De nieuwe Sony FE 20-70mm F4 G is uniek aangezien dit objectief een echte 20mm groothoek combineert met een zoombereik tot 70mm portrettele waar voorheen 24-70mm de standaard was. Dat de lichtsterkte slechts F4 is mag de pret niet drukken, want door het bereik en de beloofde beeldkwaliteit is het objectief toch heel breed inzetbaar. De ultra-wide 20mm maakt het bijvoorbeeld mogelijk een brede beeldhoek te behouden bij video-opnamen met een beeldverhouding van 16:9 of 2.35:1. 

Beeldkwaliteit

De 20-70mm levert volgens Sony een “verbluffende beeldkwaliteit”. Daarvoor zijn twee AA (advanced aspherical) lenselementen, één asferisch lenselement, drie ED glaselementen en één ED asferisch lenselement toegepast in de optische constructie. Die corrigeren chromatische en sferische afwijkingen en zorgen voor hoge optische prestaties over het hele zoombereik. Een cirkelvormig diafragma met negen lamellen zorgt daarbij voor een mooie bokeh. Het objectief is door het nieuwe ontwerp bovendien lekker compact (78,7 x 99mm) en met 488 gram relatief lichtgewicht. De filtermaat is 72mm en je kunt zelfs op 20mm gewoon een polarisatiefilter gebruiken.

AF-prestaties

Voor de scherpstelling zijn twee nieuwe XD lineaire AF-motoren ingebouwd, waardoor je een heel snelle en stille AF hebt. Sony claimt dat de AF-snelheid met 60% is toegenomen. Daarnaast is de tracking verbeterd en zou het probleemloos volgen van een bewegend onderwerp met maximaal 30 bps mogelijk zijn op een Alpha 1-body. Dit is vooral van belang bij 4K- of 8K-video om soepele en stabiele wisselingen van focuspunt te kunnen realiseren. Ook is focus breathing, focusverschuiving en axiale verschuiving bij het zoomen verminderd. De kortste scherpstelafstand is 30 centimeter in groothoekstand en 25 centimeter aan de telekant en de maximale vergroting is 0,39x, waardoor je ook spannende close-ups kunt maken. Sony heeft bovendien aanpasbare focus knoppen aangebracht voor eenvoudige bediening en een Iris Lock-schakelaar om ongewenste veranderingen tijdens het fotograferen te voorkomen. 

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Sony FE 20-70mm F4 G gaat ongeveer € 1600,- kosten en is leverbaar in februari.

www.sony.nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van januari 2023

Zoom.nl magazine editie 3 2023 is uit!