in

Sony A7R IV Preview – 61MP Fullframe ‘Resolutie beest’


24 juli 2019, 11:51

Onlangs werd de Sony A7R IV aangekondigd, een nieuwe fullframe systeemcamera met maar liefst 61 megapixels. Volgens Sony biedt de camera 15 stops dynamisch bereik, waarmee ze het grensgebied betreden van middenformaat. Wij mochten er alvast kort mee aan de slag! In deze Sony A7R IV Preview lees je onze eerste ervaring.

Sony noemde de A7R IV een ‘Resolution Beast’ en dat kunnen we onderschrijven. Met 61 megapixels hebben we te maken met een unieke fullframe systeemcamera. Ten opzichte van zijn voorganger is dit een toename van bijna 20 megapixels en dat is te merken als je de voorbeeldfoto’s bekijkt. Het geeft je nóg meer mogelijkheden tot het croppen, met behoud van een degelijke resolutie:

Ergonomie

De camera-body zelf is ook verbeterd ten opzichte van de rest van de A7-lijn. Vooral de grip is wat fijner en dieper, met meer rondingen. Dat helpt zeker als je de camera lang in de hand houdt tijdens een shoot. Daarbij is het prettig dat de camera relatief compact is gebleven.

Autofocus en snelheid

Daarnaast is het indrukwekkend dat de autofocus wederom verbeterd is, met 567 autofocuspunten in de A7R IV. Fotografeer je in APS-c-modus, dan is het volledige beeld bedekt in autofocuspunten.

Ondanks de grotere resolutie van de foto’s, is de camera er niet langzamer op geworden: je kunt net als bij zijn voorganger fotograferen met 10 beelden per seconde.

APS-C

Een ander handig aspect aan de A7R IV, is dat je ook in APS-C modus nog een flinke resolutie van 26 megapixels overhoudt, waarbij je een crop kunt hanteren van 1,5x tijdens het fotograferen. Ideaal voor wildlife fotografen die toch even wat dichterbij willen komen. Volgens Sony heb je met de A7RIV zowel een volwaardige fullframe camera als een APS-C camera in handen.

Beeldkwaliteit

Daarnaast is natuurlijk de grote vraag: hoe zit het met de beeldkwaliteit van de foto’s? Worden de 15 stops dynamisch bereik waargemaakt en leveren de 61 megapixels ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde met extra details?

Aangezien we de raw-bestanden nog niet goed hebben kunnen bekijken in Lightroom, kunnen we hier nog geen definitief antwoord op geven. Wel ziet het er veelbelovend uit. De beelden zijn (zeker ook na een flinke crop) zeer detailrijk en de camera lijkt ook in moeilijke lichtomstandigheden heldere, ruisvrije beelden te produceren.

Sony A7R IV Preview video:

Bekijk hieronder een korte video van onze ervaring met de camera in Dublin:

Conclusie

Tot slot zijn alle bekende snufjes aanwezig die we inmiddels gewend zijn van A7-systeemcamera’s, waaronder de ingebouwde beeldstabilisatie, Eye-AF (die nu ook continu in video-modus werkt) en een goede accuduur. Lees binnenkort ons definitieve oordeel in onze volledige review in Zoom.nl.

De Sony A7R IV is vanaf augustus verkrijgbaar in Nederland en zal 4.000,- euro kosten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips om het zomerweer te voorspellen!

Review: Panasonic Lumix G90