in

Review: Sony FE 24-105 mm F4 G OSS


3 mei 2018, 11:00

Van onze kritiek dat er zo weinig Sony FE-objectieven zijn, blijft steeds minder over. Naast de uitstekend presterende body’s rolt het bedrijf nu ook jaar na jaar nieuw glaswerk uit. Deze FE 24-105mm F4 zag vorig jaar het licht.

Review: Sony FE 24-105 mm F4 G OSS

Deze 24-105 heeft een erg populair zoombereik. Van redelijk groothoek voor je straatfotografie of landschappen, tot genoeg tele om mooie portretten mee te schieten. Om zo’n objectief dat je de hele dag om je nek hebt hangen draagbaar en ook nog eens relatief betaalbaar te houden, heeft Sony beknibbeld op de lichtsterkte. Het koos voor F 4 in plaats van F 2,8. Nadeel daarvan is natuurlijk wel dat je niet helemaal kunt losgaan met een heel geringe scherptediepte.

Het objectief is mooi gebouwd, relatief licht en past dus goed bij een systeemcamera. In de 24 mm-stand is hij redelijk compact van vorm. Ook nog eens stof- en spatwaterdicht, wat erg prettig is als je er dag in dag uit buiten mee rondloopt. De autofocus is, afhankelijk van je body, erg snel en nauwkeurig. Met de 7R III, met fasedetectie op de sensor, zagen we bijna geen missers in de continu-autofocus. De beeldstabilisatie werkt uitstekend en levert je ruim vier stops voordeel op. Er handig is de deels programmeerbare knop aan de zijkant waarmee je bijvoorbeeld de scherpstelling kunt vastzetten of kunt overschakelen naar oog-autofocus. Een erg handige feature!

Kwaliteit

Het grote voordeel van de recente Sony body’s is dat de lenscorrectie van het objectief meegebakken zit in de raw-file of jpg. Als je de bestanden in Lightroom opent, zijn de vignettering en vertekening zo goed als verdwenen. Alleen als je heel kritisch werk moet afleveren, zul je handmatig de instellingen moeten tweaken.

Pas als je de lenscorrectie moedwillig uitschakelt, zie je hoe het objectief zonder correctie presteert. In de 24 mm-stand is er een stevige tonvormige vervorming en wat lichtafval bij volle opening. Die problemen lost de processor overigens erg goed op. In de andere zoomstanden van het objectief is er ook zonder correcties eigenlijk nauwelijks vertekening te zien.

De scherpte is in het centrum over het hele bereik goed tot voortreffelijk. De randen blijven helaas wel achter, zowel bij open diafragma als gediafragmeerd.
Chromatische aberratie is ook bij heel hoge contrasten nauwelijks aanwezig. De onscherpte op de achtergrond is zacht en rond, een erg plezierige bokeh. Al is die, omdat het objectief niet heel lichtsterk is, minder prominent aanwezig. Onder de streep een mooi gebouwd en lichte telezoom.

Plus- en minpunten
goede optische beeldstabilisatie
stof en spatwaterdicht
snelle autofocus
programmeerbare functieknop aan de zijkant van het objectief
niet heel lichtsterk
smalle scherpstelring
focus by wire
stevige adviesprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelSony FE 24–105 mm F4 G OSS
  Prijs€ 1349,-
  LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
  Brandspuntafstand24-105 mm; 4,4x optische zoom omgerekend voor aps-c: 36-158 mm
  LichtsterkteF 4,0
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie17 elementen in 14 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,31
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 38 cm tot oneindig
  Filtermaat77 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c en fullframe
  BeschikbarevattingenSony FE
  Gewicht/ Afmetingen objectief663 gram/8,3×11,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nabewerking: tips voor het bewerken van je foto’s – Een overzicht – Lightroom en Photoshop

Review: Leica CL