in

Review: Sony E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS


13 november 2019, 12:11

Een kwalitatief hoogwaardige telezoom speciaal voor de aps-c-camera’s van Sony, die was er nog niet. Vandaar dat veel Sony-fotografen hebben uitgekeken naar de 70-350mm F4.5-6.3 G OSS. Hoe goed is deze gestabiliseerde tele?

Het eerste wat opvalt aan dit nieuwe teleobjectief van Sony is de beperkte omvang. Deze 70-350 mm is compact te noemen gezien het flinke bereik. Ook het gewicht valt mee, waarmee het een lekker handzaam objectief is. Dat is een goede eigenschap, aangezien je een zwaar en log objectief eerder thuislaat ten faveure van een licht en handzaam model, zeker als je op reis gaat. In combinatie met een camera uit de A6x00-reeks is deze 70-350 mm gewoon een fijne en compacte metgezel.

Op kwaliteit is niet bezuinigd, want het objectief zit goed in elkaar. Ook de gekozen materialen zijn in lijn met wat we van Sony gewend zijn. De zoomring is relatief groot, maar dat werkt in de praktijk erg fijn. Je kunt het objectief daardoor intuïtief bedienen. Verder vind je op het objectief een knop die je zelf een functie kunt geven en is deze 70-350 mm uitgerust met twee schakelaars: eentje voor schakelen tussen handmatige en automatische scherpstelling en eentje om de beeldstabilisatie aan of uit te zetten.

Waardevolle functie

Die beeldstabilisatie is een waardevolle functie van dit objectief, want zeker bij langere brandpuntsafstanden is het soms moeilijk om trillingen te voorkomen. Dat Sony deze 70-350 mm uitrust met beeldstabilisatie is dan ook logisch, maar niettemin te prijzen. In de praktijk bewijst de beeldstabilisatie haar nut al vrij snel en geeft deze je de mogelijkheid om met lange sluitertijden uit de hand te werken zonder dat dit resulteert in onscherpe foto’s. Alleen al je eigen hartslag of handtrillingen kunnen bij de langere brandpuntsafstanden het verschil maken tussen een scherpe of een onscherpe foto. De beeldstabilisatie geeft je dan het vertrouwen dat zo’n foto (mits je niet te gek doet) scherp wordt.

Het bereik van 70 tot 350 mm is bruikbaar en veelzijdig, want het geeft je de mogelijkheid om het objectief onder allerlei verschillende omstandigheden te gebruiken. Een portret bij 70 mm? Geen punt. Een detail van een kasteel fotograferen op afstand? Ook geen punt. Een vogel op een takje ver weg: ook al niet. Er zijn uiteraard situaties denkbaar waarin je nog meer reikwijdte nodig zou kunnen hebben, maar voor de meeste fotografen is maximaal 350 mm een mooie brandpuntsafstand. Zeker wanneer je ook nog eens de 1,5x ‘verlengingsfactor’ van aps-c incalculeert, waardoor je omgerekend naar fullframe een 105-525 mm in handen hebt.

Conclusie

De optische kwaliteit van deze Sony is prima, zeker gezien de specificaties, prijs en de beoogde doelgroep. Kleuren, tekening en details zijn allemaal dik in orde. Zeker aan het tele-eind van het objectief kun je er erg leuke foto’s mee maken doordat de achtergrond vervaagt en het onderwerp pontificaal in beeld komt. Deze 70-350 mm is een fraaie uitbreiding van de lijn kwaliteitsobjectieven voor Sony-aps-c-camera’s. Ondanks de relatief bescheiden prijs is het een veelzijdig objectief met beeldstabilisatie, dat optisch prima prestaties levert.

Plus- en minpunten
Fijn bereik
Gestabiliseerd
Niet erg lichtsterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelSony E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS
  Prijs€ 900,-
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  Brandspuntafstand70-350 mm
  LichtsterkteF 4,5-6,3
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie19 elementen in 13 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenSony E
  Gewicht/ Afmetingen objectief625 gram/142×77 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe moet je binnen een foto goed belichten – de basis

Zo red je een verkeerd belichte foto