in

Review: Sony 12-24mm f/2.8 GM


7 juli 2020, 16:02

Extra keuze voor groothoekliefhebbers met diepe zakken: Sony komt met een lichtsterke G Master-versie van de 12-24mm die ze al in f/4-variant in het programma hebben zitten. Deze lichtsterke groothoek belooft een ideaal instrument te zijn voor de veeleisende fotograaf.

De scherpte is imposant en het is een ideaal objectief om grootse landschappen of architectuur mee vast te leggen. Lijnen en vormen komen scherp uit en het contrast is prachtig. Vertekening kom je natuurlijk tegen, zeker bij 12mm. Toch valt dit best wel mee en uiteraard is vertekening over het algemeen prima te corrigeren in de nabewerking. Gebruik je een resolutierijke camera – bijvoorbeeld de gedroomde combi Sony A7R IV en deze 12-24mm, dan kun je bijvoorbeeld ook nog flink croppen en enkel het vertekeningsarme centrum van het beeld benutten. Het is maar net welke methode je voorkeur heeft. Ook wat betreft andere beeldfouten gedraagt deze Sony zich voorbeeldig. Van chromatische aberraties – in welke vorm dan ook – is geen sprake. Dat is opvallend voor een objectief met deze groothoek-specificaties. Daarentegen mag je natuurlijk ook behoorlijk wat verwachten van een dergelijk kostbaar objectief.

De prijs van het objectief komt tot uiting in de optische constructie, want binnenin vind je maar liefst drie (extreem) asferische elementen, drie ED-glaselementen en twee extra sterke ED-elementen. Ook is er een zwevend focusmechanisme dat werkt in twee groepen, waardoor het objectief snel kan schakelen tussen korte afstand en de meer algemene focus-afstanden. Gecombineerd met vier lineaire focusmotoren zorgt dat voor flink wat focuskracht. Het objectief stelt dan ook erg snel scherp, ook dichtbij. Daarover gesproken: je kunt fraai dicht op je onderwerp kruipen, de 12-24mm stelt scherp vanaf 28 centimeter. Zo kun je gemakkelijk bijzondere beelden maken met een scherp voorwerp op de voorgrond en een weidse en onscherpe achtergrond.

Een 12-24mm is een veelzijdig en praktisch bereik waar je veel verschillende soorten fotografie mee kunt beoefenen. Op 12mm is het een prachtige brandpuntsafstand voor het vastleggen van bijvoorbeeld landschappen of interieurs, verderop in het spectrum vind je brandpuntsafstanden die prima geschikt zijn voor meer algemene fotografie. Maak je twee foto’s van dezelfde scene – eentje met 12mm en eentje met 24mm – dan zul je zien dat deze foto’s enorm van elkaar verschillen. Zo kun je met één objectief veelzijdig werk aan.

Deze foto is genomen op 12mm

Deze foto is genomen op 24mm

Natuurlijk is het grote diafragma van f/2.8 prettig en zorgt het voor een fraai bokeh in de achter- en voorgrondonscherpte, de kwaliteiten van deze G Master liggen voornamelijk op het gebied van algehele optische kwaliteit. Dat je daarnaast ook dichtbij je onderwerp kunt komen en dat onderwerp met een groot diafragma fraai kunt isoleren van de achtergrond is een fijne bijkomstigheid. Toch is het niet gebruikelijk om een dergelijke 12-24mm voornamelijk voor dat doel in te zetten.

Deze 12-24mm heeft een kenmerkend bolle frontlens, waardoor je aan die zijde geen of moeilijk gebruik kunt maken van filters. Daarom heeft het objectief een achterfilterhouder, zodat je toch gefilterd aan de slag kunt. Handig.

Al met al is deze Sony 12-24mm f/2.8 G Master een indrukwekkend objectief dat overtuigt met zijn optische prestaties. De scherpte is uitmuntend en beeldfouten zijn erg goed onderdrukt. Verder stel je er vlot mee scherp en kun je via de achterfilterhouder gewoon met filters aan de slag. De prijs is fors, maar een G Master van Sony ligt altijd in het hogere prijssegment.

Beoordeling

  • ergonomie 15% 9/10
  • functies 25% 9/10
  • snelheid 15% 9/10
  • beeldkwaliteit 30% 9/10
  • prijs/kwaliteit 15% 8/10

score 8,9

Pluspunten

  • • Uitmuntende optische kwaliteit
  • • Korte minimale scherpstelafstand

Minpunten

Specificaties

model
SONY 12-24MM F/2.8 G MASTER
prijs
€ 3300,-
leverancier
SONY NEDERLAND, WWW.SONY.NL
brandpuntsafstand
12-24mm
lichtsterkte
f/2.8
aantal diafragmalamellen
9
optische beeldstabilisatie
Nee
scherpstellen
Handmatig / automatisch
gemaakt voor sensorformaat
Fullframe
beschikbare vattingen
Sony E-vatting

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 handige Lightroom tips voor beginners

Creatief standpunt voor landschapsfotografie: het kikkerperspectief