in

Paddenstoelen fotograferen: composities, standpunt en tijdstip


7 oktober 2020, 07:44

De herfst breekt aan en de paddenstoelen staan alweer klaar om te worden gefotografeerd. In dit artikel lees je alles over het fotograferen van paddenstoelen. Van composities, tot soorten paddenstoelen, tijdstippen om te fotograferen en het standpunt!

De mooiste composities

De basis van de compositie bij paddenstoelen fotografie is het gebruik van de gulden snede óf de regel van derde. Hierdoor creëer je rust in het beeld. Door de regel van derde te hanteren zorg je automatisch voor ordening in het beeld en smelten alle elementen samen tot een geheel. Wij bepalen de compositie, nog voordat we de camera positioneren, gewoon in het veld met LiveView. Zo voorkom je dat je op een later moment nog uitsnede moet maken. Een voordeel van het kijken met LiveView is dat je een 3D-wereld naar een 2D-wereld kan omzetten. Op deze manier is het makkelijker om de elementen in de compositie te ordenen en evenwicht te creëren.

Het bepalen van de juiste compositie is een gevoelskwestie. Het beeld moet kloppen en een verhaal vertellen. Hier geldt de regel less is more, probeer altijd de eenvoud in het beeld op te zoeken. Prikkel de kijker door een afwijken compositie of maak het beeld herkenbaar. Zoek symmetrie, bepaalde patronen of een bepaald ritme in de compositie. Ben niet bang om afstand te nemen van het onderwerp maar houd de paddenstoel als hoofdonderwerp in het totaalplaatje. Hierbij geldt dat bij macrofotografie de achtergrond even belangrijk is als je onderwerp.

Contrasterende kleuren werken altijd goed om een onderwerp, in dit geval een paddenstoel, te benadrukken. Als je door middel van het toevoegen van een kleur een sterk contrast aanbrengt blijft de kijker geboeid. Door het complementeren van de kleuren kun je het onderwerp in de compositie op laten gaan in de omgeving en deel laten maken van het geheel zonder dat het verdwijnt.

Dit is een mooi voorbeeld van een foto waarbij de paddenstoelen het onderwerp van de foto zijn, terwijl de omgeving onderdeel is van het totaalplaatje.

Foto: Marijke58.zoom.nl

Grote en kleine paddenstoelen

Kleinere paddenstoelen zijn makkelijker te fotograferen dan grote soorten. De kleinere soorten passen vaak makkelijk in een compositie en geven meer ruimte om te ‘spelen’ met de omgeving. Een van de leukste paddenstoelen om te fotograferen is dan ook de tengere beukentaailing (marasmius setosus). Met een hoedje van gemiddeld drie millimeter staat deze soort vaak verscholen onder het blad van een beukenboom.


Foto: Bobphoto.zoom.nl

Standpunt

De meeste paddenstoelen kom je tegen op de grond. Voor het mooiste effect zal je dan ook erg laag bij de grond moeten fotograferen. Er is een soort die op (de grond liggende) dennenappels groeit. Ze groeien niet alleen op de grond. Ze groeien ook op boomstammen, wallen, liggende bomen en in boomholtes. Ook vind je ze hoger in de boom. Dit geeft vooral een mooi effect als je de onderkant van de hoed in tegenlicht fotografeert. En loop vooral niet met een boog om oude koeienmest heen, hier groeien vaak de mooiste soorten.

Paddenstoelen fotografeer je het beste vanaf ooghoogte. Dat kan variëren van laag op de grond tot hoog in de boom. Wanneer je vanaf de grond fotografeert adviseren we om te kijken naar de lichtinval. Het liefst fotografeer je met tegenlicht of licht vanaf de zijkant waarbij je de paddenstoel op een van de lijnen van de gulden snede plaatst.

Tijdstip

Het fijne aan het zoeken en fotograferen van paddenstoelen is dat je niet bang hoeft te zijn dat ze ineens weglopen of vliegen. Neem om deze reden rustig de tijd bij het kiezen van de juiste instellingen, het bepalen van het standpunt, de compositie etc.. Maar neem ook de tijd om rustig door het bos te lopen (of neem een plaatsje op de grond) om de mooiste exemplaren te vinden. Er zijn veel verschillende soorten die allemaal hun eigen favoriete plekje hebben. Ze staan niet allemaal in het gras of aan de bosrand. Een paar meter verder weg van het pad kunnen de mooiste soorten staan.

Wanneer je met het licht speelt kun je het beste fotograferen in het vroege ochtend- of late avondlicht. Dit licht is zachter en creëert een mooie bokeh sfeer. Fotografeer de paddenstoelen eens in de ochtend, wanneer de dauw nog op hoed van de paddenstoel ligt. Houd er rekening mee dat de bomen in het bos veel licht wegnemen. In de avond kan het hierdoor snel te donker zijn voor het perfecte plaatje.

Foto: Gertjanketel.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wanneer is dynamisch bereik belangrijk?

Tips voor portretfotografie bij natuurlijk licht