in

Nooit meer ruis met DxO Optics Pro 9


4 november 2013, 15:35

DxO Labs heeft Optics Pro 9 gepresenteerd. Een belangrijke verbetering van dit RAW-conversie- en beeldbewerkingsprogramma is de PRIME ruisonderdrukkingstechnologie.

DxO Optics Pro 9 beschikt over een enorm arsenaal aan optische en geometrische correctietools om volautomatisch lensfouten te corrigeren, maar ook om de belichting en het contrast aan te passen. Alle parameters voor deze tools zijn gebaseerd op de database met testgegevens die DxO labs in de loop der jaren heeft opgebouwd. Uiteraard kan je ook naar eigen inzicht de correctietools gebruiken.

Onderscheid tussen ruis en fijne details

Splinternieuw is de PRIME (Probabilistic Raw IMage Enhancement) ruisonderdrukking waarbij technologie gebruikt wordt die zeer precies de structuur van een RAW-beeld in kaart brengt om onderscheid te kunnen maken tussen ruis en fijne details. Daardoor gaan er volgens DxO slechts minimaal details, kleurintensiteit en scherpte verloren bij de ruiscorrectie, in tegenstelling tot een klassieke ruisvermindering,waarbij je ook absolute scherpte kwijt raakt. met name bij portretwerk en low-light situaties is dit een uitkomst omdat je daardoor ook in onderbelichte delen een heel natuurlijk beeld krijgt.

Analyse als achtergrondproces

Volgens DxO worden voor iedere te corrigeren pixel meer dan duizend pixels uit de omgeving beoordeeld waarna die informatie gebruikt wordt om het beeld zodanig te restaureren dat er ene ruisvrij plaatje ontstaat met een zo hoog mogelijke kwaliteit. Om te voorkomen dat je koffie kan gaan zetten tijdens dit proces heeft DxO de software zo ingericht dat deze analyse als achtergrondproces plaatsvindt. PRIME resulteert dan ook volgens DxO in spectaculaire beelden waarin ruis wordt onderdrukt, texturen en details behouden blijven en de kleurverzadiging niet wordt aangetast, met name in de schaduwpartijen.

Smart Lighting functie verbeterd

De reeds bekende DxO Smart Lighting functie is eveneens onder handen genomen waardoor details zelfs teruggehaald kunnen worden in de highlights als ze in de originele RAW-data ontbreken, en kleurfouten worden geminimaliseerd. Verder is er een uitgebreide kit aan presets beschikbaar, waaronder portret, landschap, zwartwit, single-shot HDR en de nieuwe creatieve preset “atmosfeer” waarmee je de sfeer van een beeld corrigeert door toepassing van verzadigings- en kleurenfilters.

Om de nieuwe software nog aantrekkelijker te maken kan je op shop.dxo.com tot 20 november 2013 een pakket aanschaffen met korting. DxO Optics Pro 9 kost dan als Standard Edition € 99,- in plaats van € 149,-. DxO Optics Pro 9 Elite Edition kost € 199,- i.p.v. € 299,-.
Wie DxO Optics Pro 8 gekocht heeft na 1 september 2013 kan gratis upgraden. Een volledig werkende trialversie kan je downloaden van de website.

Meer informatie

www.dxo.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s selecteren met Adobe Bridge en Lightroom

Tips: Natuur fotograferen in de maand november