in

Irix 15mm F 2,4: De groothoek herontwikkeld


22 maart 2016, 10:20

Het Zwitserse Irix presenteert de perfecte groothoek, althans, volgens Irix: “De Irix 15mm F 2,4 is ontwikkeld om de beste optische prestaties te leveren en te voldoen aan de eisen van fullframe spiegelreflexcamera’s.”

Met een brandpunt van 15mm, minimale vertekening en diverse intelligente instellingsmogelijkheden zou dit een perfecte supergroothoek moeten zijn voor zowel fotojournalistiek als landschapsfotografie en architectuur.

Speciale features

Speciale features zoals focus lock, oneindigvergrendeling en een hyperfocaalschaal maken van dit nieuwe handmatige objectief een uniek stuk glas. Niet dat een scherptediepteschaal uniek is, maar het is wel bijzonder dat je met een enkele beweging de hyperfocaalinstelling kunt activeren zonder eerst op een rekentabelletje te hoeven kijken. En focus lock zorgt ervoor dat je niet ongewild je scherpstelling wijzigt tijdens het gebruik. Op oneindig klikt de scherpstelring in, zodat je exact weet wat je doet, ook bij slecht licht, of ’s nachts.

Twee versies

Er zijn twee versies van de Irix 15mm f/2.4 leverbaar. De Irix Blackstone oogt klassiek en heeft inscripties die zijn afgewerkt met fluorescerende verf die ’s nachts oplicht. Wel zo lekker als je bijvoorbeeld bezig bent met astrofotografie. De Irix Firefly heeft een unieke ergonomische scherpstelring en is het allerlichtste objectief in zijn klasse. Beide varianten zijn gemaakt van een lichte aluminium- en magnesiumlegering en ze zijn vocht- en stofdicht. Aan de voorkant kun je een 95mm filter opschroeven, maar wie dat te kostbaar vindt, kan achterin ook gelatinefilters kwijt in een speciale houder.

Optische constructie

De optische constructie laat niets aan het toeval over en is ontwikkeld voor gebruik op fulframe camera’s met de allerhoogste pixelaantallen, zoals bijvoorbeeld de Canon EOS 5Ds en de Nikon D810. Neutrino coating gaat kleurafwijkingen, flare en ghosting tegen en de opbouw met drie high refractive lenselementen, twee ED-elementen en twee glazen asferische elementen zorgt volgens Irix voor knetterscherpe beelden van hoek tot hoek, zonder lichtafval en met een minimale vertekening.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Irix 15mm is leverbaar voor Canon EF en Nikon F vatting vanaf dit voorjaar. prijs nog niet bekend, maar gezien de specs en het land van herkomst ongetwijfeld indrukwekkend..
www.irixlens.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix DMC-TZ100

REVL Arc 4K: 4K crowdfunding