in

Hands-on preview: Canon EOS 77D, 800D en M6


16 februari 2017, 11:18

Canon heeft een nieuwe reeks camera’s gepresenteerd voor beginnende en gevorderde fotografen. Op de vijftiende verdieping van de A’dam Toren werden de Canon EOS 77D, de Canon EOS 800D en spiegelloze Canon EOS M6 getoond. Daarnaast deed een nieuwe 18-55mm-kitlens haar intrede. De camera’s zijn voor verschillende doelgroepen bestemd, maar hebben onder de motorkap meer overeenkomsten dan verschillen.

Tijdens de perspresentatie wond Canons kersverse marketingmanager Benelux Bruno Winnen er geen doekjes om: het gaat niet goed met de verkopen in cameraland. Er worden steeds minder camera’s gekocht, waarbij de compactcamera het vooral voor de kiezen krijgt door smartphones. De enige groene cijfers waren te zien bij de stijging in waarde van spiegelloze systeemcamera’s. De prijzen van de producten stijgen, daarnaast is de daling relatief laag. Om de slechte cijfers tegen te gaan, gaat de fabrikant zich de komende tijd meer richten op smartphone-gebruikers. Zij moeten gaan inzien dat je met een spiegelreflex- of systeemcamera meer kunt bereiken dan met een smartphone.

Overeenkomsten

Reden genoeg dus om met een sterk arsenaal aan camera’s te komen om precies die doelgroep over te halen. Zoals gezegd delen de drie nieuwe camera’s veel componenten met elkaar. Hieronder vallen de 24,2-megapixelsensor afkomstig uit de Canon EOS 80D, de DIGIC 7-beeldprocessor en vijfassige beeldstabilisatie. Ook maken de drie camera’s gebruik van het Dual Pixel CMOS autofocussysteem: dit leidt volgens Canon moeten tot de snelste autofocus ter wereld, wanneer het nieuwe EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objectief wordt gebruikt. De twee spiegelreflexcamera’s hebben een 45-punts autofocussysteem voor gebruik door de zoeker. Alle camera’s kunnen filmen in full HD.

Ook zijn de nieuwe camera’s voorzien van bluetooth. Dit kan gebruikt worden voor de nieuwe BR-E1 afstandsbediening of om verbinding te maken met smartphones. Met name iPhone-gebruikers hadden geregeld moeite om verbinding te krijgen met hun camera, die zullen van de nieuwe oplossing gebruik kunnen maken. De camera’s hoeven enkel een keer gekoppeld te worden aan hun telefoon en daarna wordt er razendsnel een verbinding opgebouwd wanneer het nodig is. De vernieuwde Camera Connect App zet automatisch een wifi-verbinding op voor complexere handelingen, zoals het versturen van bestanden.

Canon EOS 77D en EOS 800D

De afgelopen jaren zijn de ‘consumer’- en ‘prosumer’-lijnen van Canon steeds dichter naar elkaar gegroeid. De fabrikant gebruikt cryptische beschrijvingen om onderscheid te maken. Met de Canon EOS 77D wordt hier nog een schepje bovenop gedaan, want deze wordt gepositioneerd tussen de Canon EOS 70D en Canon EOS 80D. Ten opzichte van zowel de Canon EOS 800D, die wordt gepresenteerd als ‘consumentencamera’, als de professionelere 70D en 80D, is het moeilijk om verschillen te vinden.

Het gaat dus vooral om uiterlijke kenmerken. Het extra scherm op de bovenzijde van de behuizing en een extra tandwiel om instellingen snel te veranderen zijn de belangrijkste verschillen met de 800D. Aan de andere kant is de 77D voorzien van een zoeker met pentaspiegel, die minder helder is dan de pentaprisma-zoekers die de 70D en 80D hebben. Ook is de 77D niet afgedicht tegen stof en vocht, waardoor deze nagenoeg hetzelfde weegt als de 800D.

Canon EOS M6

Canon laat zich op het gebied van spiegelloze systeemcamera’s steeds meer zien. Stukje bij beetje komt de fabrikant met camera’s die elke keer net iets beter zijn dan hun voorganger. Toch heeft Canon nog een flinke slag te slaan in de markt, waar het op de vijfde plek staat. Dat is ook niet zo gek: de populariteit van Sony’s A7-serie en Panasonic’s kracht op het gebied van video zijn moeilijk te evenaren. Wel is het goed om te zien dat de marktleider in de spiegelreflexcameramarkt probeert mee te komen.

De Canon EOS M6 is een geavanceerdere camera dan de M5 en kan daardoor beter gezien worden als een opvolger van de M3. Met meer knoppen en een robuustere behuizing met goede grip kan ook de enthousiaste hobbyist uit de voeten. Daar komt bij dat de M5 een relatief compacte camera is, die dus gemakkelijk meegaat en geschikt is voor het maken van selfies en om mee te vloggen. Wel is de fotograaf, zolang hij geen verloopring koopt, gebonden aan de EOS M-vatting. De objectieven in deze lijn zijn weliswaar compact, maar bieden niet dezelfde beeldkwaliteit als hun grote broertjes met de EF-S en EF-vatting.

De Canon EOS M6 heeft geen zoeker, dit gat vult Canon op met de EVF-DC2 elektronische zoeker. Deze zoeker biedt 2,36 miljoen beeldpunten en wordt op de flitsschoen van de camera geplaatst.

Canon EF-S 18-55mm f/4-3.5 IS STM

Naast de nieuwe camera’s introduceerde Canon een nieuw objectief. De 18-55mm f/4-5.6 IS STM wordt waarschijnlijk de nieuwe kitlens voor Canon-camera’s, maar dit leek nog niet volledig vast te staan. Het objectief heeft de afkorting STM en is dus voorzien van een stappenmotor, die geruisloos en snel scherpstelt. Ook voor filmmakers is dit een uitkomst: wanneer het brandpunt wordt veranderd, gaat dit soepel en natuurlijk, zonder bijgeluiden die worden opgenomen. Bovendien is het objectief gestabiliseerd en werd benadrukt dat het, in combinatie met de gepresenteerde camera’s, momenteel de snelste autofocus biedt.

Alle camera’s en het objectief zijn verkrijgbaar vanaf april 2017. De EOS 77D zal € 919,99 gaan kosten en de 800D zal voor € 869,99 in de winkels liggen. De spiegelloze M6 is met € 819,99 iets goedkoper. De Canon EF-S 18-55mm f/4-3.5 IS STM zal waarschijnlijk € 209,99 kosten. Tot slot zullen de afstandsbediening en elektronische zoeker respectievelijk € 49,99 en € 279,99 kosten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon presenteert de EOS 800D en EOS 77D

Basiscursus Landschapsfotografie in Nederland