in

Gebruikersreview: Fujifilm X-E2S28 juni 2016, 09:00

De Fujifilm X-E2S oogt niet alleen retro, ook in de camerabediening grijpt het merk succesvol terug op hoe camera’s ooit ontworpen zijn. Zoom.nl-lezer Wil Crooymans ging ermee op pad.

Wil stelt zich voor

Mijn naam is Wil Crooymans. Fotografie heeft altijd een belangrijke plek in mijn leven gehad. Ruim twee jaar geleden ben ik me gaan richten op urbex-modelfotografie. Gewapend met slechts camera en statief, en liefst met een fotomodel aan mijn zijde, bezoekt ik regelmatig desolate gebouwen om de restanten van een verleden tijd vast te leggen.

Fujifilm X-E2S

Een paar jaar geleden maakte ik de overstap van een digitale spiegelreflex naar een systeemcamera en kwam toen uit op de Fujifilm X-A1 vanwege de goede beeldkwaliteit. Ik was dan ook erg benieuwd naar de nieuwste telg uit de X-E serie, die ik voor Zoom.nl mocht testen.

Retro

De camera heeft een mooie retrolook en voelt door de metalen behuizing solide aan. De X-E2S is net wat groter dan mijn X-A1 en ligt daardoor lekker in de hand. De keuzewielen aan de bovenkant zijn met name ingericht voor de serieuze fotograaf. De instelring om de belichting aan te passen zit op de juiste plek en kan ik makkelijk met mijn duim verstellen.

Functieknoppen zijn ruim voorradig en zijn natuurlijk vrij programmeerbaar. Linksonder zit de praktische AUTO-knop. Als je die indrukt, schakelt de camera in één keer over naar de automatische stand, zelfs als hij op handmatig scherpstellen staat. Ideaal voor als je snel een foto wilt maken. De camera is voorzien van een groot lcd-scherm en heeft daarnaast een elektronische zoeker, die inschakelt als het oog dicht genoeg bij de zoeker komt. Het beeld van de zoeker is opvallend snel, helder en scherp en met een instelwiel is het mogelijk om de dioptrie van de zoeker in te stellen. De camera heeft een kleine invulflitser en ook een voetje voor montage van een externe flitser. De software in de camera is uitgebreid en het menu werkt gebruikersvriendelijk. De camera heeft te veel opties om te bespreken, maar ik vond bijvoorbeeld de 3 auto-iso-instelling erg fijn. Hiermee kun je snel overschakelen naar van tevoren ingestelde grenswaarden (min. en max. iso-waarde en min. sluitertijd).

Een erg goede kitlens

Als kitlens wordt een Fujinon XF 18-55mm F 2,8-4,0 zoomobjectief meegeleverd. Een zoomlens met een mooi bereik, die ondanks zijn beperkte grootte erg lichtgevoelig is. De lens is voorzien van een diafragmaring met diepe ribbels die prettig aanvoelt en bedient. De lens is verder voorzien van optische beeldstabilisatie, die goed werkt in de praktijk!

Op pad

De X-E2S is een compacte en lichte camera en dat maakt ‘m zeer geschikt voor straatfotografie. Ik trek de stad in en moet toegeven dat het bij zonnig weer erg fijn is om met de zoeker te werken. Wat ik bij de X-E2S wel mis, is een kantelbaar lcd-scherm.

De camera is opvallend stil en stelt snel scherp. Het valt me op dat er na een paar uur fotograferen geen onscherpe foto’s tussen zitten, dat heeft deels te maken met het vernieuwde autofocussysteem.

De functie gezicht- en oogherkenning bevalt me goed en bewijzen hun nut bij straatfotografie. Aan de avondopnames kon ik zien dat de camera weinig ruis heeft bij hogere iso-waarden. De camera beschikt over wifi en samen met de app voor de mobiel beschik ik over een prima afstandsbediening.

Beeldkwaliteit

En dan het allerbelangrijkste: de beeldkwaliteit van de X-E2s en de kitlens. En die is erg goed. Ik zie weinig chromatische verstoringen of vertekening. Vanaf de grootste diafragma-opening presteert de lens goed en geeft hij een mooie scherpte-ondiepte.

Conclusie

De X-E2S is een systeemcamera die solide aanvoelt, met een mooi retro uiterlijk. Door zijn uitgebreide functies, veelzijdigheid en erg goede beeldkwaliteit is de camera geschikt voor de veeleisende fotograaf, die een compacte camera zoekt met verwisselbare lenzen. De camera wordt geleverd met een lichtgevoelige kitlens die erg goed presteert.

ZOOMS OORDEEL

Bij Fuji-ontwerpers zit retro in hun dna. Bij de X-E2S is het zichtbaar in de simpele manier van camerabediening. Een PASM-controlewiel ontbreekt. Zet je het objectief op automatisch en kies je zelf een sluitertijd, dan werkt je in sluitertijdvoorkeuze. Zet je de sluitertijdenring op A en kies je zelf een diafragma-opening, dan kies je voor diafragmavoorkeuze. Met de diafragma en sluitertijden beide op Automatisch selecteer je de P-mode. Uiteraard kun je de camera ook handmatig bedienen. Wel aanwezig is de belichtingscompensatie-knop. De body kreeg een nieuwe handgreep. Het aantal autofocuszones steeg van 49 naar 77 en de AF werd iets sneller. De nieuwe X-E2S heeft wat minder goede filmfeatures. Maar als daar je passie niet ligt, heb je voor weinig geld een erg goed presterende systeemcamera.

Ook een camera testen?

Ben jij een actieve fotograaf met een vlotte pen en zou je zelf wel eens een camera willen testen? Aarzel dan niet en stuur een mailtje met als onderwerp Gebruikersreview naar redactie@zoom.nl. Wie weet staat jouw verhaal dan de volgende keer in het blad en op de website.

Plus- en minpunten
compacte mooi ontworpen retro body
mooie grote elektronische zoeker
snelle autofocus
wifi
quick menu
grote selectie filmsimulaties
7 bps burstrate met AF
geen touchscreen
niet spatwaterdicht
video-instellingen en kwaliteit beperkt
geen hoofdtelefoonaansluiting

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,0

Specificaties

  ModelFujifilm X-E2S
  PrijsBody: €699,- Body plus 18-55 F2,8/F4: €999,-
  LeverancierFujifilm, tel. 0800-38543854
  Sensor15,6×23,6 mm aps-c X-Trans cmos II-sensor, 16 megapixel
  Resolutie4896×3264, 3456×2304, 2496×1664
  Videoresolutie1920×1080, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-6400 en automatisch
  Burstrate7 bps
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, standaard), h.264, mov
  Meegeleverd geheugengeen, sd-kaart
  Soort lenzenFujifilm X-mount
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  ScherpstellenDDL autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig, hybride contrast- en fasedetectie AF
  Zoeker2.360.000 oled elektronische zoeker
  LCD-monitor3 inch scherm 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body381 gram/11,8×8,2×4,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips voor betere vakantiefoto’s

Panoramafotografie voor beginners