in

Review: Fujifilm X-A3


7 februari 2017, 10:00

Selfies maken en vervolgens de wereld insturen maar ook vloggen op Youtube is razend populair. Retro body’s trouwens ook. Waarom combineren we die twee niet dachten ze bij Fujfilm.

Slim! De X-A3 volgt, hoe kan het anders, de X-A2 op en krijgt een aantal upgrades. Zo stijgen het aantal megapixels van 16 naar 24, werd het autofocus systeem vernieuwd en werd het kantelbare scherm een touchscreen. De camera mist, het is een instapmodel, helaas wel een elektronische zoeker. De wifi mogelijkheden van de camera kregen ten opzichte van de A2 ook een upgrade. Je kunt nu niet alleen met de app beelden naar je tablet of smartphone downloaden en ze de wereld in slingeren. Met de X-A3 en de nieuwe app kun je ook de camera bedienen en instellen.

Selfie

En dat maakt het een ideale combinatie voor de ultieme selfie. Niemand ziet er er immers op zijn fraaist uit met het objectief in de groothoekstand. En die stand wordt vaak gebruikt als je de camera in je handen houdt als je een selfie schiet. Je armen zijn gewoon te kort. Als je de kitlens in de 50mmm stand zet, de camera ergens even neer zet, en wat meer afstand neemt zie je er meteen wat appetijtelijker uit. Je kunt met de app je compositie checken en uiteraard afdrukken. En daarna meteen alles met je smartphone op Facebook of Instagram delen.

Zonder smartphone blijft de X-A3 ook een erg goede selfiecam. Zodra je het scherm naar boven klapt en een beetje naar omhoog schuift gaat de camera automatisch in de selfiestand. Inclusief de bekende gezichtsherkenning en autofocus op de ogen. Je kunt eventueel een zelftimer inschakelen voor het juiste afdrukmoment. Maar in het selfie menu kun je eventueel ook instellen dat de camera zelf afdrukt zodra hij je ziet lachen.

Interface

De knoppen en draaiwielen zijn ten opzichte van de A2 nauwelijks veranderd. Je kunt er heel gebruikersvriendelijk met allerlei motiefprogramma’s mee schieten. Maar ook de gevorderde PASM belichtingsmethodes kiezen. Met het controlewiel aan de bovenkant en het kleine verticale wieltje aan de achterkant kun je jouw camera instellen. Met het aanraakscherm kun je niet alleen het scherpstelpunt instellen en afdrukken. Maar ook door je gemaakte opnames scrollen en inzoomen, zoals je dat met je smartphone gewend bent. Gek genoeg kun je helaas niet door de menu’s scrollen met het aanraakscherm. Maar dat hebben we bij meer camera’s gezien.

Sneller en beter

De snelheid van de autofocus is ten opzichte van de X-A2 iets verhoogd. En dat maakt het aantikken van het juiste focuspunt op de achterkant van het scherm redelijk snel en bij goed licht ook erg betrouwbaar. Met 77 contrast autofocus punten is de camera voor een instapcamera redelijk goed uitgerust. De continu autofocus in de videomode was voor ons wat minder overtuigend.

Plus- en minpunten
24 megapixel CMOS filter
Mooie betaalbare retro body
Diverse selfie modes
Fraaie Fuji film simulaties in Jpeg en video
Wifi
6 beelden per seconde
Deels kantelbaar aanraakscherm
Geen hoofdtelefoon en microfoon aansluiting
Geen elektronische zoeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelFujifilm X-A3
  Prijs€ 649,- (body plus 16-50mm OIS II kitlens)
  LeverancierFujifilm, Tel: 010-2812500, www.fujifilm-digital.nl
  Sensor15,7X23,5mm CMOS sensor, APS-C formaat, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 4240×2832, 3008×2000
  Videoresolutiefull HD, 1920x1080p, 60 beelden per seconde, stereo
  LichtgevoeligheidISO 100-6400 en automatisch
  Burstratemaximaal 6 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), H.264, MP4
  Meegeleverd geheugengeen, één SD slot
  Soort lenzenFujifilm X mount
  Verlengingsfactor1,5x ten opzichte van 35mm
  Scherpstellencontrast autofocus, enkelvoudig of continu, handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitordeels kantelbaar 3 inch aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body339 gram/11,6×6,6×4,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De gevoeligheid van iso uitgelegd

Download de Zoom.nl Landschap Presets voor Lightroom