in

Fotografie Dilemma: op welke stocksites plaats jij je foto’s?

Als fotograaf heb je er misschien al eens aan gedacht om je foto’s op stocksites te plaatsen. Leuk, want zo kun je wat geld verdienen met je foto’s. Dan moet je het echter wel goed doen en een paar goede stocksites hebben waar je je foto’s op kunt plaatsen. In dit artikel bespreken we op welke stocksites je het beste foto’s kunt plaatsen en waar je dan op moet letten.

Foto: suske

In Fotografie Dilemma bespreken wij dilemma’s waar jij tijdens het fotograferen tegenaan kunt lopen. Op die manier proberen we je te helpen met het maken van een weloverwogen keuze en staan we voor je klaar als je te maken krijgt met moeilijke vragen. Ben je benieuwd naar de andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Plaats jij je foto’s wel eens op stocksites?

Wij zijn benieuwd hoeveel van onze lezers nu eigenlijk gebruik maken van stocksites. Plaats jij je foto’s wel eens op stocksites? Vul de poll hieronder in en laat het ons weten!

Verschillende stocksites

Er zijn enorm veel verschillende soorten stocksites te vinden en je kunt je foto’s dan ook op heel veel plaatsen kwijt. Je kunt online héél veel stocksites vinden. Gemiddeld krijg je zo’n 30 cent per foto van stocksites als jouw foto verkocht wordt. Je moet het dus goed doen, wil je er een leuk bedrag mee kunnen verdienen. Dat is natuurlijk weer een heel ander onderwerp en daar gaan we in dit artikel dan ook niet op in. Wel hebben we een kort lijstje van handige stocksites voor je gemaakt. Ben je nog op zoek naar andere manieren om je foto’s te verkopen? Die kun je vinden in dit Fotografie Dilemma.

Tips voor het vinden van de juiste stocksites

Ken je bovenstaande sites al en ben je nog op zoek naar andere goede stocksites om je foto’s op te plaatsen, dan kun je misschien wel wat tips gebruiken. Forumlid TWvU wijdde een hele website aan stockfotografie. In de discussie, geeft hij een paar korte tips:

‘Ik zit al bij heel wat stockbureaus en ben steeds kritischer geworden om daar nieuwe aan toe te voegen. Een paar van mijn criteria daarbij zijn:

  • Het bureau moet een redelijk aantal verkopen kunnen genereren (moeilijk van tevoren inschatten)
  • Een betaald account zou geen probleem zijn mits de verkopen daar dan uiteraard voldoende overheen gaan.
  • Ik moet niet-exclusief foto’s kunnen aanbieden. Bij exclusiviteit wegen de (geringe) extra inkomsten meestal niet op tegen de gemiste verkopen bij andere bureaus. Mits je uiteraard bij meerdere bureaus aangesloten bent. Zit je maar bij één bureau, dan zou exclusiviteit een overweging kunnen zijn. Maar dan zou ik een van de echt grote jongens als Shutterstock, Adobe Stock of iStock daarvoor nemen.
  • Het bureau moet niet als een soort doorgeefluik opereren naar andere stockbureaus. Dan wordt je met je foto’s een concurrent van jezelf. Zie ook het draadje dat PeterKosterHT hiervoor heeft benoemd.
  • Ik moet vrij ongelimiteerd een groot aantal foto’s in één keer kunnen uploaden.
  • Na uploaden moet er geen grote nabewerking bij het bureau zelf meer nodig zijn. Bij sommige bureaus moet je dan (handmatig) nog eens zaken als categorieën oid toevoegen.’


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikkor Z 17-28mm f/2.8

Zo bewerkt Roy zijn architectuur- en stadsfoto’s