in

Fotograferen met een handicap


5 augustus 2015, 10:00

Tijdens de Fotofair fotografeerde Joost, vanuit zijn rolstoel, er driftig op los! Speciaal voor Zoom.nl legt hij uit hoe hij te werk gaat.

Mijn naam is Joost Bosmans en ik hou van fotograferen. ‘Ja? En?’ hoor ik jullie denken, ‘Dat doen er toch meer?’ Dat klopt, maar bij mij komt er iets meer bij kijken. Ik zit namelijk in een elektrische rolstoel.

Apparatuur

Omdat ik geen fototoestel vast kan houden en bedienen dacht ik altijd, wanneer ik iedereen om mij heen zag fotograferen, dat dat nooit voor mij weggelegd was. Toen ik echter een tijdje geleden vrijwilliger werd bij Rock en Rolstoel Producties (een audio/video, leer- en werkbedrijf), kwam ik in aanraking met een Canon-app waarmee je een canon-camera kan bedienen.
Toen ik dit gezien had, ging ik meteen op internet zoeken naar een goede camera en de andere belangrijke onderdelen. Ik kwam uit bij een Canon 600D. Deze heb ik toen meteen gekocht. Daarnaast heb ik een Manfrotto Magic Arm via Amazon kunnen kopen. Dit statief is zeer goed op het werkblad van mijn elektrische rolstoel te monteren, waardoor rijden ook nog mogelijk blijft.

Na een tijd begon ik mij echter toch te ergeren aan het feit dat ik niet zelf kon inzoomen. Dit komt omdat bij de 600D moet worden ingezoomd door aan de lens te draaien. Ik hoorde via mijn vader dat de Panasonic FZ1000 ook een bedieningsapp had en dat hiermee automatisch kon worden ingezoomd. Ik verkocht de 600D , schafte de FZ1000 aan, waarna er een wereld voor mij open ging. Eindelijk kon ik zelf in en uitzoomen! De volgende stap was echter het kunnen pannen en tilten. Hiervoor kwam de Bescor MP-101 in beeld. Dankzij de rolstoeldienst kon deze uiteindelijk bestuurd worden met de stuurknuppel van mijn rolstoel. Tot slot heb ik via Facebook een oplossing kunnen vinden voor de korte duur van mijn batterijen. Mijn tablet en camera zitten namelijk allebei aangesloten op een externe accu.
Tot zover dus mijn apparatuur.

Fotograferen vanuit een rolstoel

Het fotograferen in een rolstoel heeft, naar mijn mening, verschillende voordelen. Zo heb ik bijvoorbeeld een lager zichtpunt waardoor mij vaak andere dingen opvallen. Een gebarsten ruit, of een decoratie binnenin een auto. Nog een voordeel is dat ik mijn camera kan draaien, zodat ik vrijwel ongemerkt foto’s kan maken.

Het nadeel is wel dat ik geen foto’s kan maken van dingen die in beweging zijn o.a. vliegende vogels. Ik kan namelijk niet én de camera draaien én foto’s maken tegelijk. Misschien vind ik hier in de toekomst echter ook weer wat op.
Omdat ik moeilijker foto’s kan maken van dingen die in beweging zijn, maak ik nu vooral foto’s van landschappen en architectuur. Ik maak echter het meest foto’s van wat ik leuk en apart vind.

Mocht je benieuwd zijn naar meer van mijn foto’s, bezoek dan mijn website!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto-toerist in de dierentuin

7 tips voor het fotograferen van molens