in

Fotograferen als Corbijn

Leon Goossens

Léon Goossens laat zich graag inspireren door andere fotografen. Een persoonlijke favoriet is Anton Corbijn. Hier neemt hij zijn unieke stijl onder de loep.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Anton Corbijn is fotograaf maar daarnaast ook filmmaker, regisseur en grafisch ontwerper. Hij is geboren in 1955 als zoon van een dominee in het Zuid-Hollandse Strijen, maar tegenwoordig heeft hij nationale en internationale bekendheid en reist hij in hoog tempo over de wereld om beroemdheden te fotograferen. Veel grote artiesten en musici heeft hij voor zijn lens gehad zoals Clint Eastwood, Johnny Depp, Mick Jagger en Kate Moss. Daarnaast is hij bekend geworden als hoffotograaf van de Ierse rockband U2. Ik verbaas me er dan ook nog steeds over dat hij daarom twee jaar geleden, uitgerekend in het piepkleine KUK-museum in het Duitse stadje Monschau exposeerde. Verscholen midden in de Eiffel en ver weg van alle massa. Voor mij was het plaatsje dicht bij huis en daardoor kon ik zijn werk eens rustig in het echt bewonderen.

Analoog

De kleine, intieme expositie in het KUK-museum omvatte zo’n 30 portretten. Portretten die Corbijn maakte in de periode 1980-2002. Wat is nu zo kenmerkend aan de stijl van Anton Corbijn? Dat zijn eigenlijk zijn rauwe, contrastrijke zwart-wit portretten. Portretten met een sterke emotie en indringende blikken. Anton Corbijn fotografeert hiervoor nog steeds vooral analoog met zijn Hasselblad camera maar bewerkt tegenwoordig zijn ingescande negatieven ook digitaal. Naast traditionele zwart-wit foto’s maakt hij gebruik van zogenaamde lithodruk. Dit is een gespecialiseerde vorm van zwart-wit fotografie die gekenmerkt wordt door iets bruinachtige tinten, de donkere schaduwen en de heldere lichten. Meestal met een beetje korrelige structuur. Het schijnt een tijdrovend en duur proces te zijn waarbij veel papier en chemicaliën verspild worden voordat je het kunstje pas onder de knie hebt. Zelf heb ik geen ervaring met deze analoge druktechniek. Maar gelukkig heb je voor deze techniek geen donkere kamer meer nodig. In Photoshop kun je ook een litho-look toevoegen aan je foto’s. Op internet vind je na wat zoeken ongetwijfeld meerdere tutorials die deze bewerking stap voor stap uitleggen. Aan de hand van een voorbeeld leg ik je hier mijn versie uit. Enige ervaring met Photoshop komt dan wel van pas. De drie elementen in mijn lithobewerking zijn: een hoog zwart-wit contrast, een iets warmere kleurtoon en het toevoegen van een korrel. Let op, de opgegeven waarden in deze bewerking zijn uitgangswaarden. Iedere foto is echter weer anders, experimenteer er dus mee totdat je zelf een goed resultaat hebt.

Het originele beeld dat we in Corbijn-stijl gaan bewerken

Stap 1. Zwart-wit conversie & Contrast verhogen

De eerste stap is het verwijderen van de kleur uit je foto. Maak hiervoor een nieuwe aanpassingslaag en kies voor zwart-wit conversie. Met de schuifjes speel je totdat je een mooie zwart-wit afbeelding hebt. Maak daarna een nieuwe aanpassingslaag Curves en trek een S-curve voor een hoog contrast. Zet markeringspunten op 53-80, 100-100 en 213-169 (output en input).

Stap 2. Kleurtoon toevoegen

De tweede stap is het toevoegen van de kleurtoon aan je foto. Maak hiervoor opnieuw een aanpassingslaag Curves en zet de overvloeimodus op Kleur. De standaardinstelling is RGB. Kies nu het kanaal Red en trek een curve met markeringspunten op 63-63, 128-130 en 190-230. Doe dit nogmaals voor het kanaal Green met markeringspunten op 63-63, 128-128 en 172-190. De kracht en de dekking van de kleur pas je vervolgens eventueel nog aan door de dekking van de laag te verlagen.

Stap 3. Korrel toevoegen

Tenslotte voeg je nog korrel toe aan je foto met een nieuwe laag. Houd de ALT-toets ingedrukt en kies New Layer en markeer het vakje Fill with overlay neutral colour (50% grey). Kies Filter-Noise-Ad Noise, Gaussian Noise en markeer het vakje Monochromatic. Vul een waarde in tussen 30 en 50. Om de korrel te verzachten kies je Filter-Blur-Gaussian Blur en en een waarde van ongeveer 0,8. Tenslotte dubbelklik je op de laag waarna de layer style opent. Om de korrel zoals in een echte lithodruk te beperken tot de schaduwpartijen schuif je de witte balk Underlying layer naar links tot waarde 210. Houd de ALT-toets ingedrukt en sleep daarna de linkerhelft van deze balk verder naar links tot waarde 140. De schuifbalk splits zich nu. Hierdoor ontstaat een zachtere overgang tussen de gebieden met en zonder korrel.

Het eindresultaat:


Wie is deze auteur?

Mijn naam is Léon Goossens. Zoomer sinds 2006. Getrouwd, trotse vader en woonachtig in het Zuidlimburgse Brunssum. Een fan van Steve Jobs en Apple maar nog steeds zonder eigen Mac… Fotografie is voor mij een hele mooie hobby om creatief bezig te kunnen zijn. Achter de camera maar ook met de pen in de hand. Met een passie voor fotografie én tekst schrijf ik regelmatig op mijn blog en voor Zoom.nl, korte stukjes over fotografie en over foto’s die ik heb gemaakt.

Alle blogs geschreven door Léon Goossens vind je hier.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je het: een foto met meerdere honden

Beginnen als professionele fotograaf – Vier essentiële marketingvragen