in

Fotodokter: Beeldstijl19 november 2012, 21:36

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Chelsea-vdW.

DE VRAAG

“Ik heb deze foto gemaakt in de dierentuin van Antwerpen. Ik vond het best wel een leuke compositie en ook de ‘stand’ van de mus sprak me wel aan. Maar ik vind hem er niet levendig genoeg uitzien. Het was ook niet op de meest heldere dag, dus de meeste foto’s zagen er wat somberder uit. Hoe kon ik dit beter gedaan hebben, had ik mijn instellingen anders moeten zetten? Had ik de foto nog iets meer moeten bijsnijden aan de linkerkant? Daar zit nog steeds als het ware een lege ruimte”

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Tussen de tijgers en giraffen in de dierentuin van Antwerpen zag Chelsea-vdW deze mus zitten en twijfelde geen moment. De mus zie je immers ook niet vaak meer in het wild, althans niet in Nederland. Het is een mooie opname, maar zoals de patiënt zelf aangeeft kan de foto wel iets levendiger.

De foto kun je levendiger maken door met de belichting te spelen, hij is nu erg donker. Een groter diafragma, een langere sluitertijd of wellicht de iso-waarde nog iets omhoog. En als je in raw fotografeert kun je dit allemaal – grotendeels – achteraf in de nabewerking nog doen.

Maar wat veel mensen niet weten is dat je, als je in jpg fotografeert, van tevoren al het een en ander kunt aanpassen. Zo kun je scherpte, contrast, verzading en kleurtoon vooraf instellen. Deze menufunctie heet bij Canon ‘beeldstijl’, Nikon noemt het ‘Picture control’. Als je geen beeldstijl kiest, stelt de camera de genoemde acties zelf in. Maar door de eigenschappen van een beeldstijl zelf in te vullen, heb je veel meer invloed op het uiteindelijke resultaat.

Bijzonder handig is het gebruik van verschillende beeldstijlen als je regelmatig in eenzelfde setting fotografeert en niet te veel wilt nabewerken. Denk aan feestje en bruiloften, of een maandelijks bezoek aan de dierentuin. Probeer van tevoren van alles uit, stel je eigen voorkeuren in en leg ze vast. Vervolgens kies je de gewenste beeldstijl bij het juiste moment en klikken maar.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zwart-wit inkleuren

Review: Nikon D600