Deze week roepen we je op om op een nieuwe manier naar landschappen te kijken. Ga er op uit en zoek het minimalisme op, om strakke, gestileerde foto’s te maken!
Wil je ook leren om prachtige landschapsfoto’s te maken? Bekijk dan onze Cursus Landschapsfotografie in Nederland
Liever een expertuitdaging binnenshuis? Ga dan aan de slag met foodfotografie om van te watertanden!
Zoek naar contrasten
Een van de meest populaire en voor de hand liggende manier om minimalistische landschappen te maken, is het gebruik van een hoog contrast. Meestal wordt dit gecombineerd met een zwart-wit-omzetting. De leegte kan je in dat geval extra benaderen met een lichte witte kleur, waarop een haarscherp onderwerp in zwart op afsteekt.
Als het landschap niet minimalistisch genoeg is van zichzelf, dan kan daar tijdens het fotograferen al rekening mee worden gehouden. Door bijvoorbeeld te werken met een ND-filter en extreme sluitertijden, vervagen alle bewegende elementen. De zee is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende onderwerp, dat verandert in een rustig, zacht, melkachtig vlak. Een stilstaand onderwerp, zoals een steiger, pier of voorgrondonderwerp, steekt daar dan met een donker contrast mooi bij af.

Gebruik sterke lijnen en composities
Bij minimalisme is het vrij logisch dat je een relatief rustig beeld creëert. Daarbij is het dan extra belangrijk om de onderwerpen die je gebruikt, ook op een goede manier in het beeld te ordenen. Het bewust gebruiken van lijnen en compositieregels kan daarbij heel erg goed helpen. Een beeldordening aan de hand van symmetrie, de gulden snede of een aantal invoerende lijnen kan voorkomen dat je minimalistische foto ‘een saai en leeg plaatje wordt’. Een sterkere compositie tilt je foto hierbij naar een hoger niveau.

Je foto valt of staat bij de leegte
Het klinkt gek, maar de kracht van een minimalistische foto ligt niet bij dat ene onderwerp dat centraal staat, maar het ligt juist in de overige leegte van de foto. Dat komt omdat het oog direct naar dat hoofdonderwerp getrokken wordt, maar vervolgens blijft het hangen ‘in het niets’. Als ook die leegte op een sterke manier is uitgevoerd, dán blijf je langer door het beeld geboeid en is het een uitnodiging om naar de foto te blijven kijken.

Prikkelende structuren
Minimalisme hoeft niet te draaien om egale en lege vlakken. Ook met patronen en structuren kan je heel erg sterke beelden maken. De kracht van herhaling is daarbij erg belangrijk, want zodra een patroon rommelig is, oogt het beeld al gauw erg druk. Ga dus op zoek naar beeldrijm en probeer daar zelf een minimalistische draai aan te geven.

De uitdaging
Of je nu thuis bent in Nederland of op vakantie bent op een Tropisch eiland; minimalisme kan je overal vinden. Een bos vol met bomen, of de leegte van een Hollandse akker, met een beetje creativiteit maak je er een subtiele minimalistische landschapsfoto van! Ga de uitdaging aan en upload je foto’s op Zoom.nl met de tag ‘minimalistischelandschap’. We kijken uit naar jullie resultaten!

Nog een laatste tip! Een flinke mistbank draagt ook heel goed bij om storende onderwerpen te verhullen! Mist kan je dus zeker gebruiken voor mysterieuze en minimalistische landschapsfoto’s!