in

Een avond HDR-foto: zo voeg je deze samen in Lightroom

De software Adobe Lightroom Classic wordt door veel fotografen al gebruikt om hun foto’s te bewerken. Je ‘ontwikkelt’ hier als het ware je negatieven, maar Lightroom kan meer, bijvoorbeeld dus hdr-beelden samenvoegen.

We laten je in deze workflow zien hoe je je reeks avondfoto’s omzet naar een hdr-opname in Adobe Lightroom Classic.

Importeren

De eerste stap in het gehele proces is uiteraard het importeren van de reeks gemaakte foto’s in Lightroom. Dit kun je doen door de foto’s rechtstreeks van je kaart te importeren, of vanuit een losse map op je computer of een extern opslagmedium.

Na het importeren verschijnen je foto’s in de Bibiliotheek-module. De reeks foto’s die je wilt gebruiken voor het samensmeltingsproces, moet je selecteren. Dit kan gemakkelijk door eerst op de eerste foto uit de serie te klikken, dan de Shift-toets ingedrukt te houden en daarna op de laatste foto uit de reeks te klikken. Je ziet dat je geselecteerde foto’s lichtgrijs gearceerd worden.

Na het importeren selecteer je je reeks foto’s in Bibliotheek-module.

Samenvoegen

Ga nu helemaal boven in beeld naar het menu met de titel Foto. Binnen dat menu kies je voor Foto samenvoegen. Uiteraard kiezen we daarna voor HDR. Een snellere manier is om na het selecteren van je foto’s te kiezen voor de sneltoets Ctrl+H op Windows of Cmd+H op Mac. Nadat je deze stappen succesvol hebt doorlopen, verschijnt het venster met de voorvertoning van je hdr-foto.

Kies in de menubalk achtereenvolgens voor Foto / Foto samenvoegen / HDR.

Instellingen

In het dialoogvenster Voorvertoning HDR samenvoegen zien we een aantal belangrijke opties. Het vinkje bij Automatisch uitlijnen laten we aan staan. Dit zorgt ervoor dat als we tussen de verschillende opnames onze camera licht hebben bewogen en dus de compositie niet honderd procent gelijk was, Lightroom toch een poging doet om de beelden over elkaar heen te kunnen leggen. Als de afwijkingen tussen de verschillende opnames niet te groot was, zal dit een succesvol resultaat opleveren. Ook het vinkje bij Automatische instellingen mag ingeschakeld worden.

Vervolgens zien we Waarde voor schimmen verwijderen. Schimmen ontstaan als er bewegende elementen waren in je foto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan golvend water of takken die door de wind bewegen aan de bomen. Als dit het geval was en je kiest hier voor Laag, Standaard of Hoog, dan worden deze schimmen zoveel mogelijk geëlimineerd. Echter levert dit verwijderen van schimmen niet altijd het gewenste resultaat op en moet je zelf vaak ook nog wel aan de slag in je nabewerking met het gereedschap Vlekverwijderaar om de niet goed weggewerkte schimmen zelf te verwijderen.

In ons workflow-voorbeeld waren geen bewegende elementen in ons straatgezicht aanwezig. We kiezen er dan ook voor om Lightroom hier geen rekening mee te laten houden, en klikken op Geen.

Het dialoogvenster ‘Voorvertoning HDR samenvoegen’ met de instellingen die we maken.

Daadwerkelijk samenvoegen

Nu we de juiste opties hebben gekozen, is het tijd om de foto’s daadwerkelijk samen te voegen. Klik op Samenvoegen om het samensmeltingsproces te starten. Afhankelijk van hoe groot de bestanden zijn en hoeveel foto’s er samengevoegd moeten worden, duurt het een tijdje voordat de samenvoeging klaar is. Wanneer Lightroom Classic gereed is met het samenvoegen, plaatst het programma je hdr-foto in je Bibliotheek, naast de originele reeks foto’s.

De samengevoegde hdr-foto verschijnt automatisch in je Bibliotheek.

Hdr verder ontwikkelen

Als het samenvoegen gelukt is en je hdr-foto in de Bibliotheek is geplaatst, selecteer je hem en schakel je over naar de module Ontwikkelen.

Automatische instellingen

Je zult zien dat er al tal van zaken zijn aangepast in de belichting, schaduwen enzovoort. Dat komt doordat we in het dialoogvenster gekozen hadden voor Automatische instellingen. Echter is dit natuurlijk uitsluitend een uitgangspunt. Je kunt de foto nog volledig naar smaak en inzicht aanpassen.

De waarden die bij de sliders staan zijn een automatisch uitgangspunt.

Belichting

Als we de foto bekijken, kunnen we duidelijk zien dat er al veel meer detail is. Je kunt zelfs in de straatlantaars kijken. De problemen met de hooglichten zijn volledig opgelost. Ook de schaduwpartijen in de afbeelding zien er alleraardigst uit. Wil je nu nog meer detail, dan kun je met de schuifjes aan de rechterzijde van je scherm aan de slag.

Wij kiezen ervoor om de totale belichting nog wat op te schroeven, zodat de schaduwen nóg meer karakter krijgen. Schuif de slider bij Belichting dus een stukje naar rechts. Je zult merken dat de straatlantaarns ook weer feller worden. Door vervolgens de schuif bij Hooglichten naar links te schuiven, los je dit weer op. Zo kun je met de schuiven de hele afbeelding naar je hand zetten.

Kijk ook nog eens naar de schuif bij Schaduwen. Door deze naar rechts te schuiven, haal je nog net iets extra’s uit de donkere partijen. Speel en experimenteer. Dankzij alle gestapelde foto’s zit er ontzettend veel informatie in je hdr-afbeelding!

Verander naar hartenlust met name de schuiven bij Belichting, Hooglichten en Schaduwen.

Witbalans

Ook de schuif bij Temperatuur is een waardevolle slider bij avondfoto’s. Door diverse soorten licht in de straat of stad met verschillende kleurtemperaturen, kan het gebeuren dat de witbalans van je camera op hol slaat. Met name als deze tijdens het fotograferen op Auto WB stond. Door de schuif bij Temperatuur naar links of rechts te schuiven, maak je je foto koeler of voorzie je hem juist van warmere tinten.

Eindresultaat

Het eindresultaat mag er zijn! Er is een foto ontstaan die zowel in de hooglichten als in de donkere schaduwen extreem veel details laat zien. Uiteraard kun je nog eindeloos doorgaan in je bewerking. Zo kun je er nog voor kiezen om lokaal in de afbeelding delen nog wat extra aan te zetten en andere delen juist weer te temperen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Het eindresultaat: een perfecte avond-hdr, waarin zowel de lichte als donkere delen netjes belicht zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe om te gaan met belichtingsproblemen?

Alles in beeld: een fisheye lens gebruiken bij avondfotografie