in

HDR fotografie: 7 tips :UPDATE30 oktober 2018, 14:34

Vind je High Dynamic Range fotografie maar ingewikkeld klinken? Met deze tips krijg je het snel onder de knie!

Bij HDR fotografie creëer je door meerdere opnames samen te voegen een hoog dynamisch bereik. Een camerasensor heeft namelijk een beperkt dynamisch bereik (het gebied tussen licht en donker dat kan worden weergegeven), die kleiner is dan die van het menselijk oog. Hoe groter het dynamisch bereik is van je sensor, hoe beter je het contrast tussen licht en donker kunt fotograferen in één opname.

Normaal zou je bijvoorbeeld bij tegenlicht door een raam óf een overbelichte achtergrond en goed belicht meubilair op de voorgrond, óf een goed belichte achtergrond en onderbelicht meubilair krijgen. Met HDR kun je die contrasten wegwerken en voor- en achtergrond beide goed belichten in één foto.

deborah71

Maak de HDR zelf

Sommige camera’s hebben een automatische HDR-stand. Het probleem bij deze stand is dat je het resultaat niet zelf in handen hebt. Door zelf de instellingen te bepalen voor de verschillende foto’s kun je de HDR naar eigen smaak maken.

Gebruik een statief

Omdat de compositie in elke foto exact hetzelfde moet zijn (omdat je 3 of mee foto’s over elkaar gaat leggen), kun je het best een statief gebruiken. Vergeet de beeldstabilisatie daarbij niet uit te zetten.
Om bewegingsonscherpte te voorkomen doordat je op de ontspanknop drukt, kun je een afstandsbediening of draadontspanner gebruiken om de foto te maken.

Stel handmatig scherp of gebruik de back button focus-knop

Het is belangrijk dat in elke opname op hetzelfde punt is scherpgesteld. Stel daarvoor steeds handmatig scherp, omdat de autofocus nog weleens kan kiezen voor een ander scherpstelpunt. Of gebruik de back button focus-knop aan de achterzijde van je camera. Deze functie moet je vaak eerst activeren in het cameramenu. Normaal druk je de ontspanknop half in om scherp te stellen en wanneer je de knop harder indrukt, maak je de foto. Met de back button focus ingesteld scheid je die twee functies: je stelt scherp door op de back button focus-knop te drukken en maakt de foto net als normaal met de ontspanknop, afstandsbediening of draadontspanner.

bukmani

Verander alleen de belichting

De opnames moeten qua diafragma- en ISO-waarde identiek zijn. Het gaat erom dat de belichting telkens afwijkt. Pas je namelijk het diafragma aan, dan kan de scherptediepte veranderen en dat wil je niet. Zet de ISO overigens niet te hoog om ruis te voorkomen – hoewel je daar soms niet onderuit komt om een snelle sluitertijd te behouden.
Pas de belichting aan door de sluitertijd steeds te veranderen. Meestal ga je bij de +/- knop steeds een stop verder, van +2 naar +1, 0, -1 en -2 bijvoorbeeld.

Gebruikmaken van bracketing is handig

Veel spiegelreflex- en systeemcamera’s hebben een Auto Exposure Bracketing-functie (AEB). Je kunt dan van tevoren aangeven uit hoeveel foto’s de reeksopname moet bestaan en hoe groot het verschil in belichting moet zijn. Vervolgens hoef je tussendoor geen instellingen meer aan te passen, maar alleen nog op de ontspanknop te drukken. Bij sommige camera’s kun je met de bracketingfunctie alleen kiezen voor drie opnames achter elkaar maken, en niet vijf of zeven. Als je dat zou willen, zul je toch alles handmatig moeten doen.

Colourbex

Fotografeer in RAW

Wanneer je in RAW fotografeert, wordt er zo veel mogelijk informatie behouden. Dit komt van pas bij de nabewerking, omdat je dan nog veel gegevens kan terughalen.

Voeg de foto’s samen en breng het aantal bits terug

In onder andere Photoshop of Photomatix kun je ten slotte met de HDR-functie de meerdere opnamen samenvoegen tot één foto. Deze kun je vervolgens eventueel nog verder bewerken.

Zorg er daarnaast voor dat het aantal bits per pixel wordt teruggebracht naar 8, het aantal bits waaruit een jpg-bestand bestaat. RAW-bestanden tellen zo’n 12 tot 14 bits per pixel. Een HDR-foto bezit dus na het samenvoegen van verschillende RAW-bestanden al gauw meer dan 32 bits. Dit kan niet zomaar op je monitor getoond worden. Vandaar dat je het aantal bits moet terugbrengen, wat tonemapping genoemd wordt.

Janvanderveenphotography

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom elke fotograaf het histogram moet kunnen lezen

Review: Sony DSC-HX99