in

Review: Sony DSC-HX991 november 2018, 15:28

Een camera die in je jaszak past, maar toch een groot zoombereik en 4K-video biedt: wie wil dat nu niet? Het superzoomsegment is niet voor niets erg populair. Sony komt met een nieuw model, of eigenlijk twee: de HX99 en de HX95. Wij hebben de HX99 getest.

De DSC-HX99 en DSC-HX95 zijn overigens bijna dezelfde camera’s. De enige verschillen zijn dat de HX95 het touchscreen en de instelring op de lens mist. De HX99 is slechts twee tientjes duurder. Daarmee lijkt de HX99 ons de betere aanbieding.

De HX99 lijkt erg op zijn voorganger, zowel qua ontwerp als concept. De HX99 heeft echter een nieuwe lens: een Zeiss Vario-Sonnar met 28x zoom, een bereik van omgerekend ongeveer 24 tot 720 mm en een lichtsterkte van F 3,5-6,4. Meer dan genoeg om zowel een volledige kasteeltoren als het windvaantje op de top beeldvullend vast te leggen.

Een dergelijk zoombereik in een compacte behuizing betekent een kleine sensor. Het sensorformaat is (net als bij de voorganger) bescheiden met 1/2,3 inch. Dat heeft natuurlijk consequenties voor de beeldkwaliteit, zeker onder uitdagende lichtomstandigheden. Bij hogere iso-waarden krijg je relatief veel ruis te zien, of juist de effecten van sterke ruisreductie. Als de lichtomstandigheden goed zijn, maakt de HX99 prima foto’s. Bovendien zijn de mogelijkheden achteraf in de nabewerking toegenomen, want de camera kan nu ook raw-beelden vastleggen. Leuk is ook dat Sony Eye AF ingebouwd heeft, waarmee de camera eenvoudig de ogen van je model herkent en deze scherp in beeld houdt.

Filmen in 4K

De HX99 is heel erg compact en past zonder problemen in je jaszak of tas. De camera voelt stevig en kwalitatief goed aan. Er is zelfs een zoeker aanwezig, die je wel zelf dient uit te klappen in twee stappen. Het scherm achterop kan worden omgeklapt, wat van de HX99 een goede vlogcamera maakt. De mogelijkheid om in 4K te filmen, een primeur voor een HX-camera, is dan ook een pluspunt.
De instelring rondom de lens (die bij de HX95 dus ontbreekt), waarmee je gemakkelijk en intuïtief het gewenste diafragma kunt instellen, is een aanwinst. Verder heeft de HX99 een touchscreen, zodat je via een tik scherp kunt stellen en desgewenst ook de foto kunt maken. Een fijne toevoeging en zeker een reden om de HX99 boven de HX95 te verkiezen.

Conclusie

De Sony HX99 en HX95 zijn ideale camera’s voor tijdens een reis of vakantie door het ultracompacte formaat en het veelzijdige zoombereik. De relatief kleine sensor zorgt er wel voor dat de beeldkwaliteit soms wat tegenvalt, zeker wanneer de lichtomstandigheden niet ideaal zijn. Voor puur recreatief gebruik is de beeldkwaliteit ruim voldoende. In dat licht bekeken is de HX99 een verdraaid goede aanbieding.

Plus- en minpunten
Heel erg compact en handzaam
Veelzijdig bereik
Beeldkwaliteit bij weinig licht

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelSony DSC-HX99
  Prijs€ 520,-
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  SensorExmor R cmos-sensor, 18,2 megapixel, 1/2,3 inch
  Resolutie4896×3672
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 80-3200
  Burstrate10 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Objectief4,25-118 mm F 3,5-6,4
  Meegeleverd geheugengeen, microSD
  Verlengingsfactor6,1 x tov 35 mm
  Scherpstellencontrastdetectie
  Zoekerelektronisch, oled, 638.400 pixels
  LCD-monitor7,5 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body242 gram/102×58,1×35,5 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

HDR fotografie: 7 tips :UPDATE

5 Zoom.nl foto’s met een bijzonder verhaal!