21 oktober 2020, 07:51
Voor je buiten écht aan de slag gaat, moet je even over een paar dingen nadenken. Waar ga je bijvoorbeeld naartoe? Ga je met je trouwe viervoeter richting de kust en schiet je daar je meest verfrissende platen? Wat je ook kies: buiten fotograferen is geweldig en iedere dag is anders. Pak je camera en trek eropuit!
Planning
Wie buiten aan de slag wil met zijn of haar huisdier, zal de shoot vooraf enigszins moeten plannen en rekening moeten houden met diverse factoren om de meest betoverden foto’s te kunnen schieten. Die planning hoeft niet naadloos over te gaan in hogere wiskunde, waarbij iedere minuut van de dag vooraf vastgelegd is, maar van te voren goed bepalen wat de bedoeling is kan enorm helpen. Gezien de concentratieboog van menig huisdier niet tot in het oneindige reikt, is het goed om doeltreffend te kunnen werken én vooraf te weten waar je moet zijn, wanneer je er moet zijn en wat je gaat doen.
Locatie
Het kiezen van een locatie is niet lastig. Iedereen weet dat de bloeiende heidevelden in augustus een doordringend decor vormen voor het fotograferen van je jonge, speelse Golden Retriever, die wellicht zijn eerste frisbee uit de lucht gaat happen. Maar voordat je met je viervoeter en je fotospullen de auto in stapt, is het wellicht toch even handig om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Zo loopt net die dag misschien de schaapskudde op de hei is je jonge hond daardoor voortdurend afgeleid. Of wat te denken van het strand dat uiteindelijk net in die periode verboden blijkt voor onze trouwe viervoeters? Een korte check vooraf voorkomt teleurstellende verrassingen.
In het vrije veld is volop actie vast te leggen.
Rempt Bos, stronk.zoom.nl
Dicht bij huis
Bij het buiten fotograferen van dieren denken we al snel aan bos, heide en strand. En terecht: die locaties vormen natuurlijk uitgelezen kansen voor geweldige foto’s en ze zijn vrij toegankelijk. Maar buiten fotograferen kan ook een stuk dichter bij huis. De achtertuin is zo’n plek: je huisdier kent die plek en jij ook. Het is vertrouwd en daarmee een eenvoudige keuze om ook daar de mooiste foto’s te maken. Ook het park waar je vaak heen gaat om je viervoeter uit te halen heeft misschien wel heel mooie fotogenieke plekken.
Ook gewoon in de tuin kun je al de mooiste foto’s maken.
José Janssen Deurloo, contessa.zoom.nl
Tijdstip en het weer
Als je je locatie hebt gevonden, dan is het belangrijk om te bepalen wanneer je wilt gaan. Kies je voor het vroege ochtendlicht, zodat de eerste zonnestralen zonneharpen vormen door de bladerdekens van de bomen? Of ga je juist na die regenbui, als er volop plassen aanwezig zijn, zodat jij kunt spelen met weerspiegelingen in het water (en het dier kan spelen met het water)? Of laat je het paard dat je gaat fotograferen door de plassen galopperen en speel je met het opspattende water?
Het tijdstip en het weer blijken twee belangrijke factoren. Ze bepalen beide het licht. Midden op een zomerdag is het licht (te) hard. Ga dan liever in de ochtend of de avond. Kijk ook wat de weersvoorspelling is. Als het de eerste lentedag is en de trui kan uit, dan weet je zeker dat je niet alleen op heide bent en dat het er druk is. Er zullen dan veel wandelaars zijn, eventueel met hun huisdieren. Het vrij portretteren van je hond stukken is dan erg lastig als je het landschap als een leeg decor in je compositie mee wilt nemen.
Het opstuivende zand geeft een extra dimensie aan deze foto. Hiervoor moet het niet net geregend hebben.
VMfotografie, vmfotografie.zoom.nl
Welke foto’s ga je maken?
Ga je voor actie? Of ga je je huisdier portretteren? Dit is een vraag waar veel van je voorbereiding ook van afhangt. En bij actie zul je je fotografieskills anders moeten inzetten dan bij het maken van portretten.
Bij het maken van een portretfoto van een dier, kies je misschien wel om wat extra props en accessoires mee te nemen, zodat je een vooropgezette setting kunt creëren. Puppies doen het nu simpelweg heel goed in een mandje: de zoetigheid spat ervan af.
Accessoires kunnen een portret versterken
Mariocindy, mariocindy.zoom.nl
Instellingen bedenken
Het is verstandig om niet alleen na te denken over wat voor soort foto’s je wilt maken, maar ook alvast over de instellingen die je daar ongeveer bij kunt gaan gebruiken.
Wil je bij het fotograferen van die schattige puppy bijvoorbeeld een heerlijk zachte achtergrond, bedenk dan hoe je dat kunt bereiken. Je moet hiervoor fotograferen met een open diafragma, en dus een laag F-getal. In zo’n geval is het aan te raden om te werken met een echte portretlens die lekker lichtsterk is. Maar het kan ook prima met een teleobjectief waarmee je op een wat grotere afstand kunt werken. En je kunt werken in de A(v)-stand of in de M-stand van je camera om die geweldige portretten te kunnen schieten.
Denk ook even aan het instellen van de juiste witbalans. Zo voorkom je dat je foto’s niet te geel of te blauw worden. Bij het portretteren van stilzittende dieren kun je als autofocussysteem kiezen voor Single AF (S-AF of One Shot).
Dieren in actie
Wil je dieren in actie gaan fotograferen, dan heb je totaal andere instellingen nodig en fotografeer je wellicht liever in de stand met sluitertijdvoorkeuze. Of je stelt zelf een voldoende korte sluitertijd in én houdt de andere instellingen ook goed in de gaten.
Er gaat bij actiefotografie namelijk een heel andere wereld open: die van timing en expertise. Je moet op het juiste moment afdrukken én je onderwerp goed kennen. Weet jij waar straks het paard over de hindernis zal springen? Dan kun je alvast anticiperen. Weet je juist nog niet wanneer en waar de actie precies plaatsvindt? Houd je onderwerp dan goed in je zoeker en je vinger op de ontspanknop. Kies voor continue autofocus (C-AF of Ai Servo) als scherpstelsysteem, zodat je camera voortdurend scherpstelt. Ready? Steady? Klik!
Actie vastleggen vraagt om andere skills dan een portret
Samantha de Blij, papercutskin.zoom.nl
Aan de slag
Wat je ook voor ogen hebt: kleur of zwart-wit en actie of portret … het maakt niet uit: buiten is de ‘place to be’! Zoek het mooiste licht op voor jouw allermooiste foto’s. Bereid je voor en ga! Denk goed na over je instellingen en bedenk vooraf welk objectief je nodig hebt. Anticipeer op wat er komen gaat en geniet!
Soms helpt het om de locatie vooraf te inspecteren. Zo weet je nóg beter wat je kunt verwachten. Kijk eens hoe de zon staat en waar dus het licht vandaan komt. Zie jij het al voor je, het dier in die omgeving zo ’s ochtends in de langzaam verdwijnende mist?
Een fantastisch, zacht portret bij prachtig licht.
Mirna, mirna.zoom.nl