in

Deze apparatuur is onmisbaar als je wildlife gaat fotograferen


10 oktober 2020, 09:42

Of je nu naar het plaatselijke safaripark gaat of op reis gaat in Afrika, als je wildlife wilt fotograferen heb je goede apparatuur nodig. Dit heb je in ieder geval nodig voor de juiste basis.

Wildlife fotograferen is spannend en kan prachtige resultaten opleveren. Dieren en de natuur zijn onvoorspelbaar en daarom zijn een goede basis en voorbereiding belangrijke elementen voor een geslaagde trip. Ook op het gebied van de apparatuur zijn er belangrijke zaken om op te letten.

Camera

Neem een camera mee op pad die zowel qua techniek als bouw opgewassen is tegen gebruik in de natuur en onvoorspelbare weersomstandigheden. Een camera die bestand is tegen weersinvloeden (weather sealed) is daarom aan te raden. Zo’n toestel heeft de nodige afdichtingen die wind, water en stof tegenhouden en je daarmee een hoop zekerheid geven. Let ook op je objectief, want dat heeft in het beste geval ook dezelfde afdichtingen als de camerabody. In de specificaties van zowel camera als objectief is te vinden of dat in jouw geval zo is.

Zorg er ook voor dat je camera snel genoeg is. Tegenwoordig kun je camera’s vinden die tientallen beelden per seconde kunnen maken. Dat klinkt als een luxe die je niet nodig hebt, maar bij wildlife-fotografie is elk beeld dat je kunt maken van een wild dier weer een extra kans op een geslaagd beeld. Dieren zijn snel en kunnen zo weer uit je vizier verdwijnen, dus een snelle camera is zeker een groot voordeel in dat soort situaties.

Telelens

Neem geschikte objectieven mee op pad. Idealiter is dat in ieder geval een tele-objectief met een flink bereik. Zo kun je dieren die zich ver van je camera bevinden toch goed op de foto zetten. Dit kan zowel een objectief met een vaste brandpuntsafstand zijn als een zoom-objectief. Met een zoom-objectief heb je natuurlijk wat meer flexibiliteit. Als je enkel een 600mm bij je hebt moet je maar net geluk hebben dat het dier zich op de goede afstand bevindt. Staat het dier toch dichtbij de camera, dan wordt een goede foto maken een uitdaging. Heb je een of meerdere zoom-objectieven op zak, dan lukt dat veel beter. Mits je snel genoeg bent met wisselen van objectief natuurlijk. Wil je dit soort missers liever voorkomen dan is het een goed idee om met twee camera’s op pad te gaan. Eentje met een tele-objectief en eentje waar een zoom-objectief op is bevestigd.

Nog een tip: een goed en stevig statief is nooit overbodig, zeker niet als je op pad gaat met lange en zware tele-objectieven.

Genoeg accu en geheugen

Vaak ben je al snel een aantal uur tot een volle dag op pad en daarom is het een verstandig idee om voldoende accu-kracht mee te nemen en te zorgen voor voldoende geheugen. Je schiet al snel meer beelden dan je denkt, zeker als je veel beelden per seconde gaat schieten met een camera die flink wat megapixels vastlegt.

Bescherming en camouflage

Zorg voor voldoende bescherming voor zowel je apparatuur als jezelf. Een dag in de natuur kan koud, nat en winderig zijn. Een goede jas en stevig schoeisel heb je in ieder geval nodig. Dat klinkt logisch, maar je zult niet de eerste zijn die het gedurende de dag onverhoopt koud krijgt of nat wordt. Neem natuurlijk ook voldoende eten en (warm) drinken mee op pad. Dat maakt zo’n tripje toch een stuk aangenamer.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sportfotografie voor beginners

Waarom moet je in RAW fotograferen en niet in JPG?