in

De beste manier om door glas te fotograferen

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Reflecties in een raam kunnen soms roet in het eten gooien als je iets wilt fotograferen dat zich achter het raam bevindt. We geven je een paar tips over hoe je dit kunt oplossen!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Als je reflecties weet te voorkomen, kun je prachtige foto’s maken. Zoals hieronder.

Mario de Lijser, mdl50.zoom.nl – Konica Minolta Dynax 7D – ISO 100 – F11 – 1/350 SEC – 40 MM

Tegen het raam aan

De meeste reflecties die je in een autoruit ziet, komen van binnenuit. Zorg er dus sowieso voor dat je de camera altijd maximaal tegen het glas aangedrukt houdt, zodat je die reflecties al zoveel mogelijk bedekt met je eigen camera. Heb je een rubberen lenskap? Zet deze dan helemaal tegen het raam aan. Hoe meer ruimte er tussen je camera en het raam zit, hoe meer ruimte er is voor reflectie.

Gebruik een donker doek

Bij het plaatsen van een zwart doek moet je de volgende regel in gedachten houden: de hoek van inval van licht is de hoek van uitval van licht. Als je schuin voor een ruit zit, zullen de reflecties die jou hinderen zich dus nooit direct achter je bevinden. Het heeft dan ook geen zin om je doek achter je te plaatsen: de reflecties komen waarschijnlijk van links of rechts, dat hangt af van in welke hoek je zit. Beweeg een beetje heen en weer met de doek en kijk ondertussen goed wanneer de reflectie verdwijnt. Dat is dus het punt om je doek vast te maken. Reflecties ontstaan ook vaak doordat het licht door de auto heen komt. Met het afdekken van het achterliggende raam is soms al een groot deel van het probleem opgelost.

Stel goed scherp

Wil je juist iets wat aan de andere kant van het glas is fotograferen? Controleer dan goed of dat onderwerp scherp is. Handmatig scherpstellen kan hierbij helpen om zelf exact te selecteren wat scherp moet zijn.

Als je de reflecties te hinderlijk vindt, zet dan je diafragma verder open of schakel naar de ‘macro voorinstelling’ op je camera. Hierdoor krijg je een kleinere scherptediepte en is de reflectie onscherp en wellicht minder hinderlijk.

Het is sowieso altijd goed om na te gaan waar de reflecties vandaan komen. De binnenverlichting in de auto en glimmende objecten geven vaak reflecties. Je kunt die bijvoorbeeld met een jas afdekken. En wat dacht je van je eigen lichtgele T-shirt?

Soms is het leuk om te kijken wat er eigenlijk op de autoruit zelf gebeurt. Als het regent zitten er druppels op, in de zomer kan een krekel hem gebruik en als liftplek. In de winter ontstaan wonderlijke patronen op de bevroren autoruit.

Ina van Delden, inavandelden.zoom.nl – Panasonic DMC TZ1 – ISO 100 – F 5 – 1/800 SEC – 5 MM

Je hoeft er niet altijd doorheen te fotograferen om mooie dingen te zien.


Dit artikel komt uit de volledige Cursus Reisfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen wat je allemaal mee moet nemen en hoe je de beste reisfoto’s maakt, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De beste camera-instellingen voor op reis
  • Alles waar je aan moet denken terwijl je fotografeert
  • Welke bestemmingen er zijn voor de fotograaf en welke genres je kunt toepassen
  • Hoe je tot de mooiste resultaten komt in de nabewerking

Bekijk hier de volledige Cursus Reisfotografie.


Zoom Academy

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto’s maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video’s, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .Bekijk alle artikelen van Zoom Academy

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

3 lichtopstellingen voor beginners in de studio!

Fotograferen in de storm – Hoe maak je de mooiste foto’s en bescherm je je camera?