in

5 tips voor de beginnende reisfotograaf


2 februari 2020, 10:35

Je bent hard bezig met je te specialiseren in reisfotografie, gaaf! Neem deze 5 tips voor iedere reisfotograaf ook mee in je proces.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je hebt het al een paar keer gelezen, maar dit cliché is zó waar … Verdiep je in je bestemming, in je apparatuur en in de cultuur waarin je terechtkomt. Hierdoor mis je minder en kun je meer focussen op het fotograferen.

Keuzes maken

Zorgvuldige afwegingen maken over je apparatuur die je meeneemt. Fotografie-apparatuur is duur en soms ook zwaar. Als reisfotograaf moet je niet te zwaar bepakt op pad gaan en we raden je dan ook aan bewuste apparatuur-keuzes te maken.

Ken je regels

Speel met composities en experimenteer. Als je de basisregels rondom gulden snede, regel van derden en kaders goed kent, kun je ermee spelen. Niet elke foto moet volgens het boekje zijn, maar juist als jij weet waar de mogelijkheden liggen worden je foto’s alleen maar beter.

Accessoires

Focus je niet alleen maar op je camera, maar neem ook accessoires zoals een statief, filter en of flitser mee. Het kan je een hoop helpen bij het fotograferen.

BACK UP!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak back-ups. Het is de simpelste tip die we kunnen geven, maar het gaat vaak genoeg nog mis.

Gewoon nadenken

Tot slot stiekem nog een zesde tip: gebruik je gezonde verstand als fotograaf. Je hebt een unieke positie die je maximaal in je voordeel kunt gebruiken, dat werkt alleen als je slim bent en geen domme risico’s neemt.


Deze foto is gemaakt nadat de fotograaf pas echt duidelijk wist welk effect ze wilde bereiken en wat ze daarvoor nodig had. Zonder die voorbereiding was deze foto er niet geweest.

Foto: Mikki Kuipers (hoelahoep.zoom.nl)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De basis ontwikkeling: profiel en witbalans instellen in Lightroom

Zo retoucheer je makkelijk een portretfoto