in

Creatieve tips om met een lange sluitertijd te fotograferen!

Met lange sluitertijden kun je veel creatieve dingen doen. We geven je hier een aantal tips!

Wil je alles leren over sluitertijd of diafragma voor de ultieme controle? Bekijk dan onze Cursus Sluitertijd & diafragma (boek & online cursus)

Gladstrijken

Een hele bekende truc met een lange sluitertijd is natuurlijk het gladstrijken van water. Hierbij maak je vaak gebruik van een filter, om de hoeveelheid licht te beperken die binnenkomt in je camera. Hierdoor wordt het mogelijk om een sluitertijd te hanteren van rond de 30 seconden lang! Het gladstrijken van water en ook lucht kan mooie serene landschappen opleveren, zoals de foto hieronder.

Costas Ganasos Photography

Personen verwijderen

Sta je op een plein in een stad die je eigenlijk zou willen fotograferen zonder alle mensen in beeld? Met een lange sluitertijd en een laag ISO zullen bijvoorbeeld toeristen door hun bewegingen onscherp worden, maar de gebouwen blijven staan. Hoe langer de sluitertijd hoe minder je de bewegende onderwerpen in de foto zult zien. Ook op snelwegen kun je dit doen met voertuigen, waardoor je uiteindelijk een beeld overhoudt met een lege snelweg!

Corvdwaal

Dubbel of bewegend portret

Zoals eerder gezegd worden bewegende mensen door een langere sluitertijd wazig. Normaal is dit iets wat je wil voorkomen, maar het kan natuurlijk ook voor hele leuke effecten zorgen. Zo kun je een bepaalde beweging van een model vastleggen. Een model kan bijvoorbeeld eerst een seconde naar links, en dan een seconde naar rechts kijken waardoor ze twee uitdrukkingen in dezelfde foto kan geven. Of gebruik eens een flits waardoor je een fel en een dof beeld in dezelfde foto kunt verwerken.

MirjamRosa

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Milk

Fotografeer magie

Wanneer je s’avonds in het donker of in de nacht gaat fotograferen kun je veel doen met het licht dat wel aanwezig is. Wanneer je bijvoorbeeld op straat gaat staan en de weg met verlichting en een voorbijrijdende auto of fietser fotografeert, dan zorgt de lange sluitertijd ervoor dat je alleen de lichten van het rijdende onderwerp vastlegt. Je waant je in een magische wereld waar alleen de lichten over straat glijden en er geen voertuig te zien is.

Steef29
Koolzuur

Minimalisme als onderwerp

Omdat je met een lange sluitertijd voor stilte in het beeld kunt zorgen, kun je op plekken waar al weinig is of staat heel goed experimenteren met minimalisme. Sta je bijvoorbeeld aan een meer met een paar paaltjes of een boom erin, maak het water dan glad met een lange sluitertijd. Hierdoor blijft er een ‘leeg’ beeld over met alleen de paaltjes of de boom.

Marcosdijkos
Stophensteph
Superstephan1

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Kamera Express viert de herfst in oktober

Dit zijn de beste instellingen voor avondfotografie