in

Canon EOS R6 Mark II

Canon presenteert de nieuwe EOS R6 Mark II. Deze full-frame systeemcamera is volgens Canon ideaal voor ‘hybride content creators’, oftewel mensen die zowel hoogwaardige foto’s als video’s willen produceren.

De verschillen met de vorige R6 zijn op het eerste gezicht niet spannend, want de EOS R6 Mark II maakt gebruik van dezelfde DIGIC X-processortechnologie als zijn voorganger en ook de basisspecificaties zijn redelijk vergelijkbaar. Er is echter een uiterst belangrijk verschil en dat is de nieuwe beeldsensor. 

24 megapixels

De 24,2 Megapixel cmos-sensor van de R6 Mk II heeft een nieuwe generatie Dual Pixel CMOS AF II aan boord, met maar liefst 4897 focuspunten waarvan er 1053 van het cross-type zijn. Daardoor wordt volgens Canon zowel de AF-snelheid als de betrouwbaarheid naar een nieuw niveau getild. De camera kan nu objecten volgen en scherp in beeld houden terwijl ze zich door een scène verplaatsen. Met behulp van verbeterde deep learning AI worden personen, voertuigen en dieren herkend. Het type onderwerp kun je kiezen in het menu of met de nieuwe Auto-optie, afhankelijk van de situatie. Bij de geavanceerde oogdetectie kun je nu aangeven op welk oog (links of rechts) moet worden scherpgesteld en als iemand zich even afwendt, blijft de camera vervolgens het hoofd volgen en als dat niet lukt het lichaam.

Snelheid

De R6 Mark II is bovendien Canon’s snelste EOS tot nu toe met een opnamesnelheid tot 40 bps met elektronische sluiter en tot 12 bps mechanisch. Vergeleken met de EOS R6 is het ‘rolling shutter’-effect fors verminderd, waardoor je nu met de elektronische sluiter ook snel bewegende onderwerpen kunt vastleggen. In RAW Burst-modus kun je continu-opnamen maken met 30 bps tot maximaal 191 opnamen, alles mét AF-tracking. 

Videomogelijkheden

De EOS R6 Mark II gebruikt de volledige breedte van de nieuwe sensor om 4K 60p UHD vast te leggen met gelijktijdige Dual Pixel AF II-scherpstelling (hiervoor zijn 4067 punten van de 4897 beschikbaar). Alle 4K-content wordt gerealiseerd door de 6K-uitvoer van de sensor te oversamplen. Voor filmmakers die nog betere prestaties willen, kan de camera 6K RAW uitvoeren via de HDMI-uitgang. Die content kan in ProRes RAW worden opgeslagen op een Atomos Ninja V+ recorder.

Verder heeft Canon het circuitontwerp verbeterd, waardoor langere video-opnamen mogelijk zijn, is er slow-motion beschikbaar en kan False colour worden gebruikt als richtlijn om de belichting aan te passen. Bij gebruik met ondersteunde objectieven past de EOS R6 Mark II ook een correctie op de ‘focus-breathing’ toe om de invloed daarvan te compenseren.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EOS R6 Mark II is vanaf eind november leverbaar voor € 2929,-

www.canon.nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor foodfotografie!

Canon RF 135mm F1.8 en Speedlite EL-5