in

Afstand: het geheime gereedschap van de fotograaf


25 april 2020, 11:37

Als je een goede foto wilt maken is er een aantal zaken waar je op let: compositie, kleur, een interessant onderwerp en mooi licht. Er is echter nog een belangrijk element dat vaak het onderspit delft: afstand. In veel fotografie-genres is afstand namelijk een oplossing voor veel problemen.

Perspectief

Als eerste is afstand vaak een oplossing als je problemen ervaart met het perspectief in een foto. Als je te dicht bij je onderwerp staat met je camera ontstaan er allerlei problemen, afhankelijk van met wat voor een camera en wat voor een objectief je dat doet. Toch is vertekening, een onjuiste weergave van het perspectief en een beeld dat wringt in het algemeen het resultaat. Tenminste, als je doel is een onderwerp precies zo te fotograferen als het er in de werkelijkheid uitziet.

Stel je voor: je fotografeert een stoel, gaat door je hurken en staat daarbij veel te dichtbij. Die stoel komt dan waarschijnlijk prima op de foto, zeker als je een groothoek gebruikt. De vorm van de stoel is echter helemaal niet die van de stoel zelf, maar is vertekend doordat je te dichtbij staat. De leuningen lijken veel langer dan ze in werkelijkheid zijn en ook de verhoudingen zijn volledig zoek. Dit gebeurt zelfs met langere brandpuntsafstanden, niet alleen in de ultragroothoek-stand. Pas als je wat meer afstand neemt gedraagt de stoel zich weer normaal op de foto. Een belangrijke les als je een onderwerp aan het fotograferen bent dat een gemakkelijke prooi is van dit soort vertekeningen.

Dit is tegelijkertijd dus een argument voor nemen van fysieke afstand en niet alleen maar te vertrouwen op de zoomfunctie van je objectief. Een volledig uitgezoomd zoomobjectief of vijf meter naar achteren gaan staan geeft echt heel andere resultaten als het gaat om perspectief en weergave van je onderwerp.

Het onbekende

Het tweede argument dat pleit voor het nemen van afstand is meer een psychologisch argument. Afstand nemen geeft je de mogelijkheid met andere ogen naar de werkelijkheid te kijken. Bijvoorbeeld: met je camera door een voor jou onbekend Belgisch dorp lopen levert je waarschijnlijk een hoop interessante foto’s op. Loop je met diezelfde camera door je eigen dorp op stad waar je dagelijks komt, dan blijft de camera misschien wel in je tas zitten. Terwijl een Belgische fotograaf waarschijnlijk thuiskomt met een mooie serie foto’s gemaakt in jouw dorp op stad. Afstand doet wonderen voor ons brein en geeft ons de vrijheid om een plek als nieuw te beleven. Onze tip: neem dus afstand en fotografeer nieuwe dingen en plekken. Of ga de uitdaging aan het probeer die afstand juist te nemen in voor jou bekende situaties of plekken. Ook dat kan een erg interessante uitdaging zijn.

Bewerking

Ten derde: ook tijdens de beeldbewerking heb je veel profijt van wat afstand. Het bewerken van een beeld is als het schilderen van een groot schilderij. Afstand nemen helpt je om de grote lijnen beter te zien en duidelijk voor ogen te krijgen waar nog werk te doen is. Dat is dus fysieke afstand, vanaf een paar meter afstand naar een foto op je beeldscherm kijken geeft je die mogelijkheid. Daarnaast is er ook nog afstand in tijd. Een dag later nog eens naar een bewerkt beeld kijken geeft je een frisse blik en zorgt ervoor dat je waarschijnlijk meteen de plus én de minpunten van je beeld ziet.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Flitstechniek: TTL gebruiken of niet?

Hoeveel clicks heeft mijn camera al gemaakt?