in

Tien tips voor het fotograferen van water

Julia de Vries

Water is een leuk en mooi onderwerp om te fotograferen, zeker met dit warme weer is het niet verkeerd! Er zijn veel mogelijkheden bij het fotograferen van water. Wij geven je tien tips hoe je water het beste kunt vastleggen of hoe je je foto’s interessanter kunt maken door water te gebruiken!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Beweging vastleggen

Eén van de manier om water het mooiste vast te leggen, is door het zo te fotograferen dat het lijkt alsof het beweegt. Je hebt vast wel eens een foto gezien waarbij het lijkt alsof het water een egale massa is. Het lijkt misschien moeilijk om het op deze manier te fotograferen, maar eigenlijk is het heel simpel. Dit effect ontstaat namelijk wanneer je stromend water fotografeert met een lange sluitertijd. Doordat het water stroomt terwijl de camera het vastlegt, ontstaat er een streperig effect wat het water egaal laat lijken. Speel eens met stroomversnellingen, draaikolken of een fontein. Dit kan namelijk leuke effecten opleveren. Wanneer je water met een lange sluitertijd wilt fotograferen, is het verstandig om je camera op een statief neer te zetten. Lange sluitertijden kunnen zorgen voor prachtige effecten in je beeld, maar het kan ook bewegingsonscherpte opleveren. Zorg er dus voor dat je camera aan zo min mogelijk trillingen wordt blootgesteld tijdens het fotograferen met lange sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen. Meer weten over deze manier van fotograferen? Je leest het in dit artikel.

ArjanSijtsma

Splash!

Niet alleen met een lange sluitertijd, maar ook met een korte sluitertijd is het erg mooi om water te fotograferen. Op deze manier ‘bevries’ je als het ware het water in je foto. Vooral bij het fotograferen van druppels of opspringend water kan dit erg mooi zijn. Wanneer je bijvoorbeeld spelende kinderen of dieren in het water fotografeert, is het vaak mooi om een korte sluitertijd te gebruiken zodat de ‘actie’ mooi wordt vastgelegd. Een manier van water fotograferen waar een korte sluitertijd bij nodig is, heet Splash. Splash is het fotograferen van objecten terwijl ze in water of een andere vloeistof vallen. Het is simpel, iedereen kan het en de mogelijkheden zijn oneindig. Door een extreem snelle sluitertijd te gebruiken, wordt de beweging heel mooi bevroren bij dit soort foto’s. Splash fotografie een keer proberen? Hier vind je meer informatie over dit onderwerp.

anjamentens

Weerspiegelingen

Water kan als de perfecte spiegel dienen bij het fotograferen van een landschap. Zeker als het een windstille, heldere dag is, kan water veranderen in een egale spiegel. Hierdoor kun je reflecties mooi gebruiken om je landschapsfoto’s spannender te maken, met soms zelfs vervreemdende effecten als gevolg. Maak eens een spiegelsymmetrische foto met de horizon in het midden, om het beeld perfect te kunnen spiegelen. Dit is mooi bij landschappen, maar ook bij bijvoorbeeld architectuur. Het water hoeft niet altijd geheel stil te liggen om te reflecteren, soms kan een beetje beweging, zoals kringen, juist een heel interessant beeld opleveren.

brohet

Speel met composities

Veel landschapsfoto’s waar water in voorkomt zijn vanaf ooghoogte gemaakt. Mooie beelden natuurlijk, maar probeer ook eens een ander standpunt te gebruiken. Fotografeer eens heel laag op het water of juist meer van bovenaf. Speel ook eens met de hoeveelheid water wat te zien is in de foto. Wil je veel van het water terug laten komen of juist niet? Dit kan een groot verschil in beeld opleveren. Let ook op de omgeving van het water. Wat wil je als toevoeging gebruiken in je beeld en wat juist niet? Ook het zoomeffect op je camera kan van pas komen. Door af en toe in of uit te zoomen, verandert het beeld, wat weer nieuwe inzichten kan opleveren. Door veel te experimenteren kom je er uiteindelijk achter wat het beste past bij een bepaalde omgeving of situatie.

TaraKiekt

Gebruik een filter

Bij het fotograferen van water wordt vaak een polarisatiefilter gebruikt. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat reflecties verwijdert worden uit je foto en het vermindert schitteringen door het water in je beeld. Door reflecties en schitteringen te verwijderen uit je foto komen kleurdetails van het water en wat zich daaronder bevindt beter naar voren. Ook grijsfilters zijn erg handig voor het fotograferen van water. Met een grijsfilter wordt het namelijk gemakkelijker om een lange sluitertijd te gebruiken bij fel daglicht. Deze filter geeft je meer controle over je belichting door te voorkomen dat het licht bij de sensor van je camera komt, waardoor je dus langer kunt belichten. Waar grijsfilters geen invloed uitoefenen op de kleuren in je foto, kan dit bij een polarisatiefilter nog wel eens het geval zijn. Houd daar dus rekening mee.

boukes

Let op je belichting

Natuurlijk is het fijn als je je foto’s perfect kunt belichten tijdens het fotograferen, maar wanneer je overdag in de felle zon bezig bent, kan dit nog wel eens lastig zijn. Reflecties door water kan heel mooi zijn, maar het kan ook voor uitgebeten vlekken zorgen in je beeld. Wanneer het water het zonlicht weerkaatst, kan dit voor wat witte vlekken zorgen die lastig weg te werken zijn achteraf. Door 1/3 of ½ stops onder te belichten tijdens het fotograferen, voorkom je dat je foto’s uitgebeten worden wanneer water je hoofdonderwerp is. Door onder te belichten is het achteraf gemakkelijker om de donkere delen weer op te halen.

toof

Tijdstip

Het tijdstip waarop je een foto van water gaat maken, kan erg bepalend zijn voor het uiteindelijke beeld. Wanneer je vroeg in de ochtend of juist met zonsondergang gaat fotograferen, dan kunnen de mooiste kleuren in de lucht gereflecteerd worden door het water. Dit zorgt voor dubbel veel kleur in je beeld wat prachtige plaatjes op kan leveren! Wanneer je er vroeg in de morgen op uit gaat, dan heb je nog wel eens kans dat er mist boven het water hangt. Vocht zorgt namelijk voor mist, zeker als er beschutting om het meer ligt. Mist kan een erg mooie toevoeging zijn aan je foto. Het zorgt vaak voor een mysterieuze sfeer. In de zomermaanden is het wel wat lastiger om ochtendmist te fotograferen, omdat het dan snel warm is. Vroeg opstaan is dus wel nodig.

dutchplz

Twee werelden

Helaas is het water in Nederland vaak erg troebel, waardoor we niet goed kunnen zien wat zich op de modem bevindt. In het buitenland is dit gelukkig anders en is het water mooi helder. Ook hiermee kun je leuk spelen met je camera. Uiteraard is er onderwaterfotografie, maar dan draait het niet zo zeer om het water zelf. Iets wat leuke effecten kan opleveren, is half onder water en half boven water fotograferen. Zo ontstaan er als het ware ’twee werelden’ en het levert een leuk beeld op om naar te kijken. Het enige nadeel is wel dat je zelf ook het water in moet, maar bij dit warme weer is het misschien juist niet zo erg. Het spreekt ook voor zich dat het handig is om gebruik te maken van een waterdichte camera of bescherming voor je camera wanneer je dit onderwerp fotografeert. Maar, het resultaat mag er dan ook wezen. Ga je liever helemaal onder water? Vind hier dan tips voor onderwaterfotografie.

DrBobke

Waterleven

Waar water is, daar is leven. Zo vind je er vaak veel begroeiingen, maar ook verschillende diersoorten. Vogels, kikkers, insecten of grote dieren die even komen drinken, allemaal mooie toevoegingen die je mee kunt nemen in je beeld. Niet alleen zorgt het voor een interessanter beeld, ook brengt het wat meer leven in je foto. Vooral dieren zijn een leuke toevoeging en deze kun je eventueel combineren met een bovenstaande tip, zoals reflectie. Let er wel op dat je de dieren niet stoort in hun omgeving en probeer ze vooral niet weg te jagen, anders gaat er misschien wel een mooie fotokans aan je neus voorbij.

madcorona

Water en olie

Geen zin of tijd om ver op pad te gaan om water te fotograferen? Dichtbij huis kan dit natuurlijk ook! Een creatieve manier om te spelen met water is door het te combineren met olie. Water en olie mengen niet, waardoor de olie als het ware op het water blijft drijven. De olie vormen een soort rondjes op het water, wat voor erg abstracte en kunstzinnige beelden kan zorgen! Om het beeld nog wat spannender en interessanter te maken, is het mooi om gebruik te maken van een gekleurde lamp of meerdere lampen (in verschillende kleuren). Door te schijnen met de lamp(en) op je constructie, ontstaan er mooie kleuren in je foto. Zelf thuis proberen? Hier vind je hoe je dit precies moet doen.

Water fotograferen is altijd leuk en gevarieerd, maar tegelijkertijd is het ook een uitdaging. Experimenteer daarom vooral veel met dit onderwerp, totdat je de juist instellingen en omstandigheden te pakken hebt.

Bekijk hier onze collectie waarbij water in landschapfoto’s is verwerkt!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 Tips voor interieurfotografie

Drie feiten en fabels over scherptediepte moet iedere fotograaf weten!