Druppelfotografie is bij de meeste macrofotografen wel bekend. Maar hoe leg je die druppel nu eens op een bijzondere manier vast? We geven drie leuke alternatieven voor de klassieke druppelfoto.
Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)
De klassieke’ soort druppelfotografie is het laten vallen van een druppel in een bakje water. Je kan bij dit type drie momenten onderscheiden: De druppel die boven het water zweeft, de golf die ontstaat wanneer deze onder water duikt en ‘de stalagmiet’ die verschijnt wanneer de druppel weer naar boven rijst. Als je eenmaal doorhebt hoe je deze drie momenten haarscherp vast kan leggen, kun je hiermee experimenteren. De foto’s zullen namelijk keer op keer hetzelfde uitvallen.
1. Druppelreflecties
Soms wil je iets anders dan de klassieke druppelfoto. Dit kan je op verschillende manieren doen. De eerste manier is het gebruik maken van afwisselende achtergronden. Omdat de waterdruppel doorschijnend is, is de achtergrond in de druppel terug te zien. Door gebruik te maken van een groot diafragma kan je de echte achtergrond helemaal vaag maken. Houd er rekening mee dat de waterdruppel in dit geval als lens fungeert en dat je achtergrond dus ‘op zijn kop’ zal terugzien in de druppel. Kies er daarom voor om tekst en andere herkenbare afbeeldingen op zijn kop achter je druppel te plaatsen.

Een andere manier om wat meer dynamiek in je foto te krijgen is door te werken met een reflecterend oppervlak. Dit hoeft niet per se een spiegel te zijn; een donkere, hoogglanzende plaat (zoals een aanrecht) kan ook heel mooi reflecteren. Je laat de druppel in dat geval niet op het water vallen maar laat deze wegspatten op het oppervlak. Als je geen glanzende plaat in huis hebt kan je ook proberen een klein laagje water op een snijplank laten lopen. Als je dan het licht laag over het oppervlak laat schijnen zal het water als een spiegel reflecteren.

Tip: Bij de meeste druppelfoto’s is het aanzicht frontaal; er is vrijwel niets van het oppervlak te zien. Om de reflectie in beeld te kunnen krijgen kan je de camera beter iets hoger plaatsen en een klein beetje kantelen.
Zoom.nl is op bezoek geweest bij druppelfotograaf’ Eric van Dongen Bekijk onze video waarin hij precies uitlegt hoe hij te werk gaat.
2. Macro druppels
Naast het kunstmatig creëren van druppels in een fotostudio kan je er natuurlijk ook op uit trekken om het echte werk in de natuur vast te leggen. Vooral op een koude vroege morgen is de wereld vaak bedekt met een klein laagje ochtenddauw. Insecten zitten dan nog als bevroren op een blaadje of tak en zijn bedekt met een deken van druppels. Omdat ze niet of nauwelijks bewegen zijn ze een perfect onderwerp om mee te oefenen voor de beginnende macrofotograaf. Houd er rekening mee dat wanneer de druppels groter zijn, ze als een soort vergrootglas fungeren. Door hiermee te spelen kan je het insect heel abstract vastleggen, met bijvoorbeeld één groter oog dan het andere.

Naast insecten kan ook een eenvoudig blad, veertje of een (gras)stengel al een mooi platform zijn om je druppel te presenteren. Vooral veren en bladeren met kleine haartjes eraan, zoals brandnetels en kindje op moeders schoot, zijn geschikte ondergronden die voorkomen dat de druppel uitloopt. Ook bij bladeren geldt dat een zijaanzicht een stuk mooier is dan een bovenaanzicht. Omdat de druppel doorzichtig is zie je bij een bovenaanzicht namelijk alleen maar het groen van het blad door de druppel heen. Ook is de bolvorm van bovenaf niet duidelijk zichtbaar. Bij een zijaanzicht kan je de gespiegelde achtergrond zien, heeft de druppel veel meer contrast en is deze vorm veel duidelijker.
Tip: Ben je niet zo’n ochtendmens? Neem dan een plantenspuit mee en maak je eigen dauw. Let wel op met insecten, het is niet de bedoeling dat ze ineens in een regenbui zet.
3. Olie op water
Heb je geen zin om de natuur in te trekken maar ben je al dat gedruppel ook wel zat; fotografeer dan eens een laagje olie op water. Door het verschil in dichtheid vormt de olie een drijvende laag op het water. Wanneer je deze met een stokje kapot roert, blijven er allemaal kleine druppels over. In de volgende video wordt uitgelegd hoe je dit mooi kan vastleggen. De video is in het Engels. Een Nederlanse samenvatting vind je hieronder.
Neem een glazen bak of glazen plaat en plaats deze zodanig dat je eronder ruimte hebt om één of meerdere lampen te plaatsen. Laat in de bak een laagje water lopen en druppel hierop een extra laagje olie. Deze roer je vervolgens net zolang tot er mooie druppels ontstaan. Plaats een fel gekleurde afbeelding onder de bak en zorg dat deze goed verlicht is door de lampen. Je kan vervolgens van bovenaf de oliedruppels fotograferen. Je hoeft niet bang te zijn voor een schaduw, aangezien het licht van onderaf komt. Wees wel heel voorzichtig met het water en de lampen die eronder staan!

Collectie druppelfotografie
Wil je een aantal prachtige druppelfoto’s bekijken om te zien hoe mooi de resultaten kunnen worden? Bekijk dan onze collectie druppelfotografie

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.