in

6 tips om fietsers te fotograferen

Eline Sips

Nederland is het fietsland bij uitstek en die fietsers zie je dus ook overal terug. Door hun snelheid zijn ze een leuk, maar lastig onderwerp om te fotograferen. Hoe pak je dat nu het beste aan?

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

1. Bevries de beweging

Als je de fietser én de omgeving allebei scherp in beeld wilt hebben, zal je de beweging moeten bevriezen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de eenvoudigste is simpelweg de sluitertijd flink inkorten. De exacte sluitertijd is natuurlijk sterk afhankelijk van de snelheid van de fietser. Een sluitertijd van 1/500ste is echter wel een goed uitgangspunt om een aantal testopnamen te maken, waarna je de sluitertijd verder kan verkorten of verlengen.

jelmerjeuring

2.Inflitsen

Een andere manier om de beweging te bevriezen is het gebruiken van een flitser voor je foto. De sluitertijd kan dan veel langer zijn, want de foto wordt namelijk bevroren door de korte maar krachtige flits. Heb je nog niet zoveel ervaring met het inflitsen van je onderwerp? In deze video inflitsen wordt uitgelegd hoe je het beste te werk kan gaan.

3. Beweging in beeld dankzij panning

Omdat fietsers vaak niet bijzonder hard gaan, zijn ze een goed onderwerp om te oefenen met panning. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij het fotograferen van raceauto’s, maar daar gaat het vanzelfsprekend een stukje sneller! Panning is het meebewegen van de camera gelijktijdig met een beweging. Je zorgt ervoor dat het onderwerp, in dit geval de fietser, continu op dezelfde plek in je beeld staat. Het resultaat is dat de fietser volledig scherp is en dat de achtergrond veranderd in een horizontaal-gestreepte-waas. De details van je bewegende onderwerp gaan dus niet verloren door bewegingsonscherpte en toch spat de snelheid van je foto!

Meer voorbeelden en tips over het werken met panning kan je lezen in deze korte cursus over meetrekken met lange sluitertijd.

denisewit

4. Bewegingsonscherpte

Een onscherpe foto is niet altijd een slechte foto. Integendeel! Bewegingsonscherpte kan je uitstekend gebruiken om op een iets abstractere manier fietsers vast te leggen. De snelheid komt dan veel nadrukkelijker naar voren. Een iets langere sluitertijd zorgt bij een snelle fietser al voor een leuk effect. Probeer wel altijd te fotograferen vanaf een statief of stevige ondergrond. In dat geval wordt de onscherpte die je ziet ook echt veroorzaakt door de fietsers en niet door een beweging van de camera.

willemhuwae

5. Onderdeel van de omgeving

De fietser is natuurlijk het onderwerp van je foto, maar de omgeving is net zo belangrijk. Een bmx’er haalt stunts uit op zanderige heuvels, wielrenners trekken in pelotons over de grote wegen en in de stad rijdt een moeder op haar bakfiets met twee kinderen. De omgeving is allesbepalend voor het succes van je foto, dus vergeet niet om daar in je compositie rekening mee te houden. Is de omgeving lelijk en afleidend? Kies dan voor een closer beeld.

Bekijk de mooiste fiets-foto’s

Wil je zien hoe andere Zoomers fietsers wisten vast te leggen? Bekijk dan onze collectie ‘Op de fiets‘, waarin de meest prachtige foto’s verzameld staan!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bewerken voor gevorderden: lokale selecties maken

Focus stacking bij landschapsfotografie: een stappenplan