in

5 tips voor het fotograferen aan de kust

Op vakantie betekent voor veel mensen een tripje naar strand en zee. Overdag is het vaak druk met dagjesmensen, maar als je vroeg of juist laat op de dag met je camera naar de kust gaat, kun je de mooiste landschappen en dieren tegenkomen. We geven je vijf handige tips!

Camera mee

Neem altijd je camera mee! Je weet nooit wat je tegenkomt, al lijken de omstandigheden als je thuis weggaat nog niet zo veelbelovend, 10 minuten later kan het compleet anders zijn. Blijf dan ook altijd fotograferen tot het echt te donker is. Niets is frustrerender dan weggaan en erachter komen dat het licht toch nog net iets mooier is geworden.

Gebruikmaken van wat er is

Maak gebruik van wat je tegenkomt. Hekken, paaltjes, borden, allemaal ideaal om tegen te leunen en stabiliteit te vinden. Kijk dus goed om je heen en maak gebruik van wat je omgeving je biedt.

Raw-formaat

Fotografeer in raw-formaat. Hierdoor kun je de mooie kleuren van bijvoorbeeld een zonsondergang in de nabewerking (in bijvoorbeeld Lightroom) mooi naar voren halen, iets wat met jpg-bestanden niet mogelijk is.

De kust biedt veel mogelijkheden, of je nu liever het landschap of de mensen en dieren erop en erin fotografeert.

Ton Groenhuizen (ton-groenhuizen)
Canon 6D · ISO 100 · F 9 · 1/640 SEC · 50 MM

Plannen

Probeer, indien mogelijk, vooruit te plannen. Bedenk welke locatie geschikt is voor je foto en je onderwerp. Hierdoor verlies je tijdens de zonsondergang geen kostbare tijd met het opstellen van je apparatuur of je onderwerp. Er zijn handige apps, zoals The Photographer’s Ephemeris (www.photoephemeris.com), waarbij je de lichtomstandigheden kunt zien op verschillende tijdstippen.

Gebruik de Manual-focus stand

Camera’s kunnen moeite hebben met het scherpstellen, met name bij de wat moeilijkere lichtomstandigheden. Soms pakken ze net een verkeerd deel in je beeld om op scherp te stellen, waardoor je er bij thuiskomst achter komt dat je foto’s (ondanks dat ze op het schermpje scherp lijken) net niet helemaal scherp zijn.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de Zoom Academy Cursus Fotograferen in de Zomer. In deze cursus leer je alles over het fotograferen in het zomerseizoen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Om te gaan met alle soorten licht in het zomerseizoen
  • De mooiste plekken van steden te ontdekken
  • Hoe je het strand, dieren en de zee kunt vastleggen
  • Een zomerse foto in Lightroom Classic te bewerken van A tot Z

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in de Zomer!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een citytrip: zo fotografeer je steden en dorpen op hun mooist

Expertcursus natuurfotografie – Lokroep van de natuur