in

4 tips voor het maken van een fotoboek

Je bent op vakantie geweest en hebt een stapel mooie foto’s, of je wilt alle gave foto’s die je afgelopen jaar gemaakt hebt bundelen in een boek. Dan is het tijd om een fotoboek te maken. Dat kan op de ouderwetse manier, door een hoop foto’s te laten printen en ze in een boek te plakken, maar dat kan ook online, met een speciaal programma. Wij geven je een aantal tips over hoe je het beste uit zo’n programma haalt!

Er is enorm veel aanbod voor het maken en bestellen van een online fotoboek. Maar het maken van zo’n fotoboek kan toch best lastig zijn. Welke foto’s zet je in het groot en hoe zorg je voor een mooie balans op iedere pagina?

Foto’s selecteren

Duik, voordat je begint met het maken van je fotoboek, eerst eens je archief in. Welke foto’s wil je in je boek en welke niet. Denk er hierbij aan dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Het is niet nodig om al je foto’s in je boek te plaatsen, maar de foto’s die je in je je boek plaatst, moeten wel de mooiste zijn. Maak hier een selectie in en zet ze zo nodig in een apart mapje. Om wat structuur te geven aan je boek, kun je de foto’s chronologisch of bijvoorbeeld op onderwerp indelen.

Als je deze verdeling hebt gemaakt kun je van deze selectie nog een selectie gaan maken. Kijk wat jouw favoriete foto’s zijn en geef deze bijvoorbeeld een andere naam. Deze foto’s kun je dan bijvoorbeeld wat meer uitlichten of los op één hele pagina zetten.


Foto: Snoepje

Formaat, papier en omslag

Wil je een harde of zachte omslag en wil je een omslag met foto of bijvoorbeeld een linnen kaft? Zien jouw foto’s er mooier uit op mat of glanzend papier? Denk eens na over hoe je boek eruit moet gaan zien. Schrijf al je eisen op en ga op zoek naar een dienst waar je al deze dingen kunt laten uitvoeren.

Kijk ook wat bij je foto’s past. Zo kan een linnen kaft met glanzende letters een mooie kaft voor een boek over trouwfotografie zijn, maar bij een fotoboek van je vakantie past een kaft met een foto misschien beter.

Bedenk verder welk formaat fotoboek je wilt hebben. Wil je een staand, liggend of vierkant fotoboek? Ook hier kijk je naar wat het beste bij je foto’s past. Zoek in een boekenwinkel of in een fotografiewinkel naar voorbeelden en kijk wat jij het mooiste vindt.


Foto: Jiscafotografie

Vormgeving

Veel online diensten hebben al een hoop standaard lay-outs. Als je niet veel tijd hebt is dit een makkelijke optie. Je kunt er echter ook vaak voor kiezen om je boek helemaal zelf in te richten. Bedenk dan eerst in welke stijl je je boek wilt maken. Wil je een steriele, rustige sfeer? Dan kies je voor veel wit op de pagina’s. Voor een vrolijke, wat drukkere sfeer kun je met wat meer foto’s op een pagina werken of kleurelementen toevoegen. Zorg voor wat eenheid in je boek. Als de foto’s op iedere pagina anders staan, komt dat wat rommelig over.

Denk er ook over na of je tekst op je pagina’s wilt en zoek dan het lettertype dat echt bij jouw boek en stijl past. Een krullerig of schuin lettertype past bijvoorbeeld weer mooi bij een boek met trouwfoto’s.


Foto: jvriens

Portfolio

Druk je echt een boek om te gebruiken als portfolio? Stel dan hoge eisen aan zowel jezelf tijdens het maken van dit boek, als aan de drukker. Om professioneel over te komen kun je de gegevens en een kort bijschrift bij iedere foto te zetten.

Houd goed contact met de drukker als je dan eenmaal zo ver bent om je boek te gaan laten drukken. Vraag eventueel of je eerst een proefdruk mag maken en bekijk eerst andere boeken van de drukker, zodat je zeker weet dat de kwaliteit goed is.

Als je een portfolio maakt is het belangrijk om dat boek om de zoveel tijd even te updaten. Als fotograaf blijf je je ontwikkelen en zal je stijl dan ook steeds een beetje veranderen. Daarbij ga je misschien andere technieken gebruiken. Door om de paar jaar (of misschien zelfs ieder jaar) je portfolio te verversen, ziet je portfolio er altijd fris en bij de tijd uit.


Foto: kennystappersmezarina

Waar bestel jij je fotoboeken?

Aan de rechterkant van de site hebben we een poll staan. Vul die in en laat ons weten waar jij meestal je boeken bestelt! Staat jouw winkel er niet bij, laat deze dan achter in de reacties!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je foto’s traceren op internet

Waar moet je op letten bij urbex fotografie?