in

Zo zet je een landschap om naar zwart-wit!


3 september 2019, 10:15

Elk fotobewerkingsprogramma biedt de mogelijkheid foto’s in zwart-wit om te zetten. Meestal kan dat zelfs op verschillende manieren, zoals binnen Adobe Lightroom. We leggen je uit hoe je dit het beste in Lightroom kunt aanpakken!

Een goede methode met veel mogelijkheden alles naar jouw smaak aan te passen is via Ontwikkelen en HSL/Kleur/Zwart-wit. Voordat je hieraan begint is het slim om eerst de kleurenversie van je foto een beetje aan te passen zoals bij de Basisbewerkingen.

Is de foto naar wens, ga dan naar het paneel HSL/Kleur/Zwart-wit. Klik in dit paneel op Zwart-wit. Je foto wordt nu gelijk omgezet in zwart-wit. Met deze automatische omzetting neem je nog geen genoegen. Je kunt binnen dit paneel per kleur aangeven of je omzetting lichter of donkerder wilt. Verschuif bijvoorbeeld de slide voor Groen naar links en alles dat groen is, wordt donkerder. Schuif je naar rechts, dan worden die delen juist lichter.

Lightroom biedt vanuit dit paneel ook nog een simpelere mogelijkheid om per kleur de helderheid aan te passen. In het vlak van HSL/Kleur/Zwart-wit zie je linksboven een cirkeltje met daarin een stip. Wanneer je hier met je muis overheen gaat, zie je boven en onder het cirkeltje een pijltje verschijnen. Klik het icoontje aan om dit gereedschap te activeren. Je kunt nu overal in je foto de helderheid van een kleur aanpassen door op de betreffende plek in de foto te klikken, terwijl je de ingedrukte muis naar boven (lichter) of naar beneden (donkerder) beweegt. Je hoeft dus niet meer te weten welke kleur iets precies heeft, de bijbehorende slider(s) worden automatisch de juiste richting op geschoven. Een prettige manier om bepaalde kleuren in je foto te bewerken.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Landschapsfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het maken van de perfecte landschapsfoto, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:

  • De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto’s te maken

  • Specifieke tips voor verschillende landschappen

  • De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Bekijk hier de volledige Cursus Landschapsfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony A6600 Preview

Contrast autofocus versus fasedetectie autofocus – Welke is beter?