in

Sony A6600 Preview


3 september 2019, 07:11

Afgelopen week introduceerde Sony in Kopenhagen twee nieuwe camera’s: de Sony A6100 en de A6600. Met deze introductie bouwt Sony verder aan het sterke APS-C-segment, waarmee het merk een zeer compleet E-mount portfolio weet neer te zetten. De A6600 kregen we kort in de handen. Lees in dit artikel alles over deze eerste indruk.

Sony is een belangrijke speler in de systeemcamerasector, dankzij de populaire A7- en A9 serie’s. Er gaat veel aandacht naar deze fullframe-giganten, maar toch blijven de crop-sensoren nog altijd verantwoordelijk voor 86% van de Europese systeemcameramarkt. Met de introductie van de nieuwe A6100 en A6600, probeert Sony weer een flink aandeel in dit belangrijke segment te veroveren. Het vlaggenschipmodel, de A6600, mochten we in Kopenhagen al kort uitproberen.

Sony A6600 – eerste indruk

De Sony A6600 is de opvolger van de populaire A6300. Wat direct opvalt is de nieuwe, stevige aluminium behuizing. Door de batterij te vervangen door de verbeterde Z-battery (bekend van de A9-serie), is ook de grip iets omvangrijker geworden. Dat creëert meer ruimte voor je hand, wat erg prettig fotografeert.

Sony heeft ook qua knoppen het een en ander aangepast. Zo is er bijvoorbeeld een vierde extra knop toegevoegd aan de body, waar je zelf een voorkeursfunctie aan kan toekennen. Het kantelbare touchscreen springt ook direct in het oog. Het scherm kan 180 graden gedraaid worden, wat vooral voor vloggers een handige extra is.
Dankzij het kantelbare scherm, kan je eenvoudig topdown je onderwerp fotograferen.

Focus op snelheid en scherpte

Met 425 focuspunten en een burstrate van 11fps spelen snelheid en scherpte ook een belangrijke rol in de A6600. Hierdoor kan je snel bewegende onderwerpen, over 84% van de sensor zeer nauwkeurig volgen. In de praktijk zullen deze specificaties niet heel vaak van pas komen, maar bij uitdagende sportsituaties kan het een waardevolle aanvulling zijn.
Met 11 beelden per seconden kan je een snelle speedboot flink vertragen.

Klik op de foto voor de volledige resolutie

Een camera voor de videograaf

De Sony APS-C camera’s vielen al langer in de smaak bij de (beginnende)videografen. Met 4k (30/24p) mogelijkheden en kleurprofielen als HLG en SLog 2/3 spreekt ook de A6600 deze doelgroep zeker aan. De 5-assige beeldstabilisatie (IBIS) is een aanvulling die zowel bij foto- als video prettig werkt. Deze wordt automatisch ingeschakeld, zodra je de sluiter gedeeltelijk indrukt.

Zeker de koptelefoon-uitgang is voor de videografen een mooie verbetering, waardoor je live je geluidsniveaus in de gaten kunt houden. Wat helaas nog ontbreekt, is de mogelijkheid om in 4k 60p te filmen. Dit blijkt tot dusver nog te ingewikkeld om in een compacte body te realiseren.

Twee nieuwe objectieven

Naast de A6100 en de A6600, introduceerde Sony in Kopenhagen ook twee gloednieuwe E-mount objectieven, die het lenzenassortiment vergroten naar 54 stuks.

Het E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS objectief, is een prettige telezoom. Dankzij de stabilisatie, kan er zelfs bij 350mm nog goed vanuit de hand gefotografeerd worden.

Het E 16-55mm F2.8 G objectief is een compacte, lichtsterke groothoek. We konden dit objectief kort uitproberen op de A6600. Nieuw zijn de afgeronde diafragma-lamellen, die zowel de voor- als achtergrondbokeh extra verzachten.
Klik op de foto voor de volledige resolutie

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom truc: Snel ruis verwijderen

Zo zet je een landschap om naar zwart-wit!